11/25/2016

# Arkadya Yayınları # Charles Tritten # Johanna Spyri # Kitap Yorumu

Heidi - Johanna Spyri & Heidi Büyüyor - Charles Tritten

Kozmokitap

   Çocukluğumuzun neşeli küçük kızıdır Heidi. Kısa siyah saçlı ve kırmızı yanaklı olarak hatırlarız onu. Büyükbabayı, Peter'i , Clara'yı, keçileri ve Alpleri unutmamızın imkanı var mı???

Kozmokitap


   Arkadya biz yetişkinleri de unutmayıp bizler için de Büyüklere Masallar serisi hazırlamış. Bu serinin ilk kitaplarından Heidi ve Heidi Büyüyor bizlerle buluştu. Bez ciltli kitaplara bayıldım. Hem cildinin kalitesi, hem kapak görseli hem de çevirisi harika.

    Kitabı okurken çok keyif aldım. Gözümün önüne çizgi filmdeki Heidi geldi. Okurken kah çocuk oldum, kah güldüm,  kah hüzünlendim. Yıllar sonra tekrar Heidi ile buluşmak çok hoş oldu. Annesi öldükten sonra onma bakan teyzesi yeni  iş sebebi ile artık Heidi'ye bakamayacağını düşündüğü için onu Alp'lerde yaşayan büyük babasının yanına bırakır. Herkesin aksi, suratsız olarak gördüğü ve çekindiği bu adam Heidi'ye çok iyi bakacaktır. Heidi de bu ortamda güzel dostluklar kuracak ve çevresindeki insanlara da umut ışığı yansıtacaktır.

    Çocukken kitabı okurken çok dikkat etmemiştim. Küçük bir kızın hemen ayakkabılarını çıkartıp çimlerde çıplak ayak dolaşmasına. Çünkü tüm çocuklar gibi ben de çorap giymeyi hiç sevmez ve çıplak ayak dolaşmaktan hoşlanırdım. Fakat yıllar sonra kitabı bir yetişkin olarak okuduğumda kışın karda bile bu çocuğun çıplak ayak dolaşması dikkatimi çekti. Bu konuyu araştırınca yazarın yıllar önce yapılmış bir ayıba dikkat çekmek için böyle yazdığını öğrendim ve içim acıdı.

kozmokitap


   Ailesi fakir olanlar, boşanmış çiftlerin çocukları, devlete borcu olanlar ve ailesi cezaevinde bulunan çocuklar kilise ve devlet tarafından çiftliklere  çalıştırılmak üzere verilmiş veya köle olarak satılmıştır. Yaşları  dörde kadar düşen bu çocuklar rahipler tarafından çiftliklere kiralanmış, pazarlarda satılmışlardır. Bu çocukları çıplak ayakla dolaşırlarmış. Her türlü zor şartlarda çalışan bu çocuklar taciz ve tecavüze de uğramışlardır. Toplum da bu olaya karşı gelmemiştir . Çünkü onların bakış açısı ile bunlar kurtarılmış çocuklardı. Verdingkinder denilen bu çocuklar ve onlara yapılanlar İsviçre toplumunun farklı bir yüzünü görmemi sağladı ve bu yüzü sevdiğimi söyleyemeyeceğim. 2013 yılında devlet resmi olarak bu çocuklardan özür dilemiştir. Fakat bu özür yaşananları ve bu çocukların çektiklerini yok edebilir mi? .....

   İşte bu öğrendiklerim ile Heidi benim için daha bir etkileyici oldu......



   İkinci kitap Heidi Büyüyor'un yazarı farklı olsa da okurken bir fark sezilmiyor. Yazar Heidi'nin o havasını , doğallığını çok güzel yakalamış. Bu kitapta çocuk olarak bıraktığımız Heidi'nin büyümesini, okul hayatını ve büyüdüğü kasabaya genç bir kız olarak kattıklarını anlatıyor.

    Bazı kitaplar ömürlüktür. Tekrar tekrar okunur ve bir sonraki nesle miras bırakılır. İşte ben bu kitaplar için öyle düşünüyorum ve benden sonra kızımın kitaplığını da süsleyeceğini ve benim kadar onların da seveceğini düşünüyorum:)))

       Bol kitaplı , bol okumalı günler.......

 





                                                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.