2/25/2019

# Ian McEwan # Kitap Yorumu # Yapı Kredi Yayınları

Düş Yolcusu - Ian McEwan


Düş Yolcusu

Muhteşem, sürükleyici, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden kısacık , eğlenceli bir kitap Düş Yolcusu.

10 yaşındaki Peter Fortune' u anlatıyor kitap. Peter hepimizin çocukken olduğu kadar ya da abartmayalım hepimizden daha da fazla hayalperest bir çocuk. Sık sık düşler alemine dalan ve orada çeşitli maceralara yelken açan birisi. Okulda öğretmenleri başlarda onun zor bir çocuk olduğunu , bazen de öğrenme problemi olduğunu düşünürler .  Fakat daha sonra hayaller alemine daldığı için derslere konsantre olamadığını fark ederler. Her çocuğun hayallere ihtiyacı vardır . Hayaller onların yaratıcı gücünü şekillendirir. Fazlası da zarardır tabii !! Çünkü yaşadıkları ana adapte olamazlar . Kitapta yaşadığı kısa maceralardan söz ediliyor ,  bu maceralarda tabii hayal alemine doğru yolculukları sonucunda ortaya çıkıyor. Yedi kısa bölümde yedi farklı macera.

Peter'ın eğlenceli maceralarını okurken yetişkin olarak hayatı bazen ne kadar sıkıcı hale getirdiğimizi  fark ettim. Oysa hayal kurmaya, oyunlar oynamaya çocuklar kadar olmasa da yetişkinlerin de ihtiyacı vardır. Hayattan zevk almak ve gerçeklerden kısa bir süre de olsa uzaklaşmak hepimize iyi gelir.

Çok sevdiğim bu kitap tavsiyemdir . Kitabı bana hediye eden Şahver'ime 👉@sahverlekitap 👈 çoook teşekkür ederim.





Düş Yolcusu
Kitabın Adı : Düş Yolcusu
Yazar : Ian McEwan
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Orjinal adı : The Daydreamer
Çevirmen :Kıymet Erzincan Kına
Sayfa Sayısı : 121


Düş Yolcusu, çocukluğun renkli ve sınırsız dünyasında geçen, başkalarını anlamak ve büyümek hakkında, hem küçüklerin hem de büyüklerin keyifle okuyacağı bir kitap.

Yetişkinler, Peter Fortune’ı sessiz, hatta zaman zaman zor bir çocuk olarak biliyor: Uzun uzun gökyüzünü seyreden ve adı çağrıldığında işitmeyen bir çocuk olarak. Oysa Peter’ın bu halinin nedeni, dur durak bilmeden işleyen hayal gücü. Peter hayal kurmayı o kadar çok seviyor ki, gerçeklerin nerede bitip hayallerin nerede başladığını çoğu zaman birbirine karıştırıyor. Düş Yolcusu’nda yer alan, birbiriyle bağlantılı yedi öyküde, Peter kendini bir kedinin, bir bebeğin ve bir yetişkinin bedeninde bulup dünyaya onların gözünden bakıyor; evde bir hırsızla, okulda da bir kabadayıyla karşı karşıya gelirken hayal gücünden yardım alıyor.






Ian McEwan : 

Ian McEwan
İngiliz romancılığının en önemli çağdaş yazarlarından biri olan Ian McEwan, 1948 yılında Aldershot, İngiltere'de doğdu. Babası subay olduğu için çocukluğunu Singapur ve Tripoli'de geçirdi. 1967 yılında, İngiltere'de, Susex Üniversitesi'nde edebiyat okumaya başladı, daha sonra East Anglia Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Kırk yaşına vardığında yirmiden fazla kısa öykü, üç kısa roman, televizyon için üç öykü ve bir senaryo yazmıştı bile. 1975 yılında kısa öyküleri yayımlanan yazar Somerset Maugham Ödülü'nü kazandı. 1978 yılında yayımlanan The Cement Garden adlı romanı büyük yankı uyandırdı. Yabancı Kucak adlı romanı 1981 Booker Ödülü'ne aday gösterildiyse de eleştirmenlerin kanılarının aksine ödülü alamadı; bu durum edebiyat çevrelerinde tartışma konusu oldu. 1987 yılında The Child in Time adlı romanı ile bu kez Whitbread Ödülü'nü aldı. Daha sonra Suçsuz ve Black Dogs adlı kitapları yayımlanan yazar nihayet 1998 yılında Amsterdam'da Düello adlı romanıyla edebiyat çevrelerince 1981 yılında kendisine verilmesi gerektiği iddia edilen Booker Ödülü'nü kazandı. Müzik konusunda da bilgili olan McEwan müziğini Michael Berkeley'in bestelediği nükleer enerji karşıtı Or Shall We Die adlı bir oratoryonun sözlerinin de yazarıdır. Evli ve üç çocuk babası olan yazar halen Oxford'da yaşıyor.


                                                     

5 yorum:

  1. TAvsiyen üzerine okuyacağım sonuçta biz yetişkinlere de hitap ediyormuş

    YanıtlaSil
  2. Bu kitap ilgimi cekti ilk firsatta okumaya ccalisacagim 😊

    YanıtlaSil
  3. Ian McEwan kitaplarını genelde tavsiye ediyorlar ilk sizin önerdeğiniz kitaptan başlamak lazım herhalde

    YanıtlaSil
  4. Çocukken ben de hayalleri abartan bir çocuktum.Saatlerce gölgemle oynak,insanları yok sayardım :) Aklıma o yıllar geldi :)
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Yazarla tanışmak lazım, paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.