8/23/2019

# Graeme Macrae Burnet # Kan İzlerinin Peşinde # Kitap Yorumu # Monokl Yayınları

Kan İzlerinin Peşinde - Graeme Macrae Burnet

 Kan İzlerinin Peşinde

 Oldukça farklı , okuyanın aklında soru işaretleri oluşturan bir kitap olan Kan İzlerinin Peşinde'yi yayımlanır yayımlanmaz almıştım . Fakat okumak için aradan zaman geçmesi gerekti. Bildiğimiz polisiye kurgulardan farklı olan kitap bir solukta okunmak yerine durup düşünerek okunuyor ve kitap boyunca benim de sürekli aklımda olan bir konu vardı : Acaba bu yazılanlar gerçek mi?

  Kitabın balında yazar geçmişini araştırmak için bir projeye giriştiğini ve bu araştırmalarının sonucunda 1869 yılında atalarından birisi olan on yedi yaşındaki Roderick Macrae'nin üç kişiyi öldürdüğü için yargılandığını öğrenir. Bu olayın ayrıntılarını , resmi belgeleri , tanık ifadelerini , Roderick'in kendi ağzından biyografini ve mahkeme tutanaklarını bir araya getirerek kitabı oluşturur.

Culduie Köyü
Culduie Köyü

Olay Culduie köyünde geçer. Önce tanık ifadeleri ile başlıyor kitap.  Roderick'i kanlı elbisesi ile görenler , linç edilmesin diye polis gelesiye kadar kilitli bekletenler ve onu tanıyanlar . Onu kanlı görenler ne olduğunu sordukları zaman Roderick olay inkar etmek ya da kaçmak yerine Lachlan Broad'ı öldürdüğünü itiraf eder. Fakat tek öldürdüğü o değildir . Kızı ve üç yaşındaki oğlunu da öldürmüştür.

 Tanık ifadelerinden sonra avukatının istemesi ile Roderick'in yazdığı kendi biyografisini okuyoruz. Aile yaşamları , köydeki yaşamları ve öldürdüğü adamdan ve onları öldürmeye adım adım nasıl yaklaştığını anlatıyor bu biyografide. Mahkeme safhasına geçmeden önce Lachlan Broad'ı neden sevmediğini hatta ondan neden nefret ettiğini anladım. Fakat bu yine de çocukları öldürmesini haklı kılmıyor.




  Duruşma tutanakları ve adli tıp raporlarını okuduktan sonra aklım karıştı. Hiçbir olaya tek tarafın gözünden bakmamak gerektiğini bir kez daha anladım.

Avukatın akli dengesinin bozuk olduğunu ispatlamaya çalışması takdire değerdi. Mahkemenin de ne olursa olsun çocuğun bakış açısını da anlamaya çalışması , o noktaya gelinceye kadar yaşadıklarını ortaya dökme ve anlama çabaları da çok hoşuma gitti . Hele de o devirleri düşünürsek...

Kan İzlerinin Peşinde - Graeme Macrae Burnet Kitap boyunca resmen bir davanın içerisinde adım adım ilerledim. Soru işaretleri , kızgınlık ve merak duyguları arasında gidip geldim. Hele bazı köylülerin davranışları , soruları cevaplama şekilleri çok ilginçti .

Kitap boyunca benim de merak ettiğim, kitaptaki olayların gerçek olup olmadığını internette araştırdım. Bu bilinmezliği sevmemiştim. BBC yayımlanan bir haberde yazar kendi ağzı ile kitap hakkında bilgi veriyordu ve sonunda merakımı yenmiştim. Benim gibi merak edenler için son olarak bu hususu aydınlatmak istedim.

Culduie köyü gerçektir ve romandaki karakterlerin birçoğu ve yazarın  anlattığı hikaye ise bir kurgu.
Burnet şöyle diyor:
“Okuyucunun kitabın dünyasına girmesini, özellikle karakterlerin gerçek olduğuna inanmasını istiyorum. Bununla birlikte, bunun bir kurgu eseri olduğunu anlamalarını istiyorum. İnsanların belgeleri gerçek olarak gördüğü zaman, bunu yazıya iltifat olarak kabul ediyorum.”

 Köy için ise “kötü niyetli” olarak değil   “tamamen coğrafi” nedenlerle seçtiğini söylüyor yazar.

Farklı kitap arayışında olan polisiye severlere tavsiyemdir.




Kan İzlerinin Peşinde - Graeme Macrae Burnet
Kitabın Adı :Kan İzlerinin Peşinde
Yazar :Graeme Macrae Burnet
Yayınevi :Monokl Yayınları
Orjinal adı :His Bloody Project
Çevirmen :Aslı Dağlı
Sayfa Sayısı :288


Bir suç ve gizem romanının Man Booker Finali'ne kalabildiği olgusu karşısında herkes şaşkınlığa sürüklenmişti. Graeme Macrae Burnet, orijinal olduğu kadar sarsıcı da bir kurgu sunan 'Kan İzlerinin Peşinde' romanıyla bu şaşkınlığın hiç de tesadüfi olmadığını sayısız kez ispat ediyor.

"Kelimeler yetersiz kalıyor: sürükleyici, karanlık ve dahiyâne bir kurgu."

- Edmund Gordon, Sunday Times. -

"Bu yazıyı, Inverness’e kapatıldığım günden beri bana hiç hak etmediğim kadar nazik davranan avukatım Bay Andrew Sinclair’in ısrarı üzerine yazıyorum. Kısa ve önemsiz bir hayatım oldu ve suçsuzluğumu ispatlamaya çalışmak niyetinde de değilim. Yaşadıklarımı kâğıda aktarmamın yegâne nedeni, avukatımın bana karşı gösterdiği nezaketin altında kalmak istemiyor oluşumdur. Bay Sinclair, Lachlan Mackenzie ve diğerlerinin cinayetini saran sis perdesinin şartlarını etraflıca ortaya koymamı istedi. Bunu elimden gelen en iyi şekilde yapmaya çalışacağım. Kelime dağarcığımın yetersizliğinden ve yazım şeklimin kabalığından ötürü şimdiden özür dilerim.

Sözlerime, gerçekleştirdiğim eylemin tek amacının babamı son zamanlarda yaşadığı sıkıntılardan kurtarmak olduğunu söyleyerek başlamalıyım. Bu sıkıntıların nedeni, komşumuz Lachlan Mackenzie olduğundan ailemin iyiliği için onu yeryüzünden silip atmalıydım.

Ayrıca dünyaya geldiğim günden beri babama yalnızca sıkıntı getirdiğimi ve hane halkından ayrılışımın onun için lütuftan başka bir şey olmayacağını da sözlerime eklemeliyim..."


                                                            Kozmokitap

4 yorum:

  1. Yazılarınızı mükemmel hazırlıyorsunuz ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim , beni çok mutlu ettiniz :)

      Sil
  2. Çok merak ettim. Listeme aldım. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Benim seveceğim tarzda bir kitap. Isveç cinayet romanları da dikkatle okunması gerekenlerden ama zorlayıcı olduğu ve merak uyandırdığı için seviyorum 🙂

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.