2/17/2018

# Ayşen Bozkuş # Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir # Kitap Yorumu # Müptela Yayınları

Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir - Ayşen Bozkuş || Kitap Yorumu

Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir

   Müptela Yayınları'ndan çıkan Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir , Ayşen Bozkuş'un ikinci kitabı. Benim ise yarın kalemi ile tanıştığım ilk kitap oldu. Gerek kapak dizaynı gerekse arka kapak yazısı ile oldukça iddialı bir kitap.

  Arka kapak yazısını okuduktan ve yazarın kaleminin kuvveti hakkında duyduklarımdan sonra kitabı büyük bir merak ile okudum. Kitap güçlü kadın mottosu ile yola çıkıyor. Hal böyle olunca da hayal gücüm son sürat çalışmaya başladı ve güçlü kadınlar canlandı gözümün önünde ve yazar kadının gücünü nasıl anlatacak , hangi kurguya sığdıracak merak ettim.

 Sihir kadının kendisidir.
Eger isterse "her şey" olabilir. 

Ben ortaokuldan beri bu sözü kendime tekrarların . Kitabın içindeki kartta da çıkınca çok sevindim. Ben tek farkla bu sözü tekrarlardım , kadın olarak değil de " insan isterse yapamayacağı yoktur, istediği her şey olabilir"  derdim.

Kitapta iki farklı çift anlatılıyor ve bunların ortak noktaları evliliklerinde mutlu olmamaları. Mutlu olmayan ve sorun olduğunu düşünen eşlerden sadece birisi. Diğer eş hayatından , düzeninden ve rutininden son derece memnun.

  Bir canı dünyaya getirip onun hayatını kuran kadın , kendi hayatına mı yön veremeyecekti? İsteyince yapamayacağı şey yoktu kadının aslında da , farkında değildi. 

  Deniz ve Derin ikisi de evli , ikisi de mutsuz. Birbirlerine aşık oluyorlar ve yasak bir ilişki başlıyor. İkisinin de eşlerinin haberi yok ve ikisinin de eşleri var...  Deniz'in , Derin'i terk etmesi ile başlıyor kitap ve sayfalar ilerledikçe nedenini ve olanları okuyoruz.

  İnsan umudun kıymetini de diğer her şeyde olduğu gibi kaybedince anlıyordu ne yazık ki ... 

  Kitabın büyük çoğunluğu içsel konuşmalarla geçiyor. Neler hissediyorlar , neler düşünüyorlar. Evli ve çocuklu bir kadın , başka bir adam için  , başka bir kadının kocası için acı çekiyor. Diğer taraftan Deniz  de başka bir kadını severken akşam evine karısının ve çocuklarının yanına dönüyor.

  Önemli olan insanın kendisine susmamasıydı. Eğer bir kadın , kendisine susmuşsa , işte o zaman orada ölen bir hayat var demekti. 

  Kitabı okurken yazarın kaleminin gücü , anlatmak istedikleri bir tarafa konuyu hiç sevmedim. Evliliğinde mutlu değilsen ve başa birisini seviyorsan gizli bir ilişki yerine boşan ve istediğini yap. Evli iki insanın ilişkisi ve onların aşkları için çektikleri acıları okumak beni sinir etti. İhanet sadece fiziksel olmaz. Eşinin yanında yatarken bir başkasını düşünmek de ihanettir. Yanındaki insana en önemlisi de kendine biraz saygın varsa boşanır sonra da istediğini yaparsın. Derin'in eşi gerçekten anlayışlı birisi olarak karşımıza çıkıyor. Onun gibi davranan kaç erkek vardır bilemiyorum. Tülay'ın tavır ve düşünce yapısını da hiç sevmedim. Onun gibi düşünen ve davranan kadınlar vardır toplumda , fakat bu düşünce değişmeli artık..

  Kitapta güçlü kadından bahsediliyor. Fakat ben okurken güçlü kadın göremedim. Derin güçlü olsaydı zaaflarına yenik düşmezdi. Mutsuz ise evliliğini devam ettirmezdi. Tülay gibi görmemezlikten gelmezdi. Belki yazar ters köşe yaparak güçsüzü bize göstermiş ve güçlü olmayı bu şekilde göstermeye çalışmış olabilir.

  Son olarak takıldığım bir nokta daha var. - Ben kitap okurken ya da film seyrederken eksik bırakılan konulara çok takılırım .-  İki tarafında çocukları var . Kitap boyunca ikili arasındaki aşk ve içsel konuşmalar o kadar yoğun anlatılmış ki çocukların psikolojik durumu atlanmış. Bu olayda en çok etkilenen onlar aslında. Güçlü kadın kendisi kadar çocuklarını da düşünen ve koruyan kadındır.....






Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir - Ayşen BozkuşKitabın Adı :Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir
Yazar : Ayşen Bozkuş
Yayınevi :Müptela Yayınları
Sayfa Sayısı : 208


Tüm Yollarım Sana Çıkıyor kitabının yazarından Kadın ve Her Şey Aynı Kelimelerdir Bir kadının ruhu saniyede kaç kez değişir, kaç şekle girer, kaç renge boyanır? Her kadın sever, sevinir, ağlar, güler, koşar, düşer, tekrar kalkar, savaşır… Ne yaşarsa yaşasın, daha güzel günlerin hayaliyle her rengi umudun mavisine boyar. Çünkü bilse de bilmese de her kadın güçlüdür. Her duyguyu göğüsleyen kadın, tek kelimeyle her şeydir. Ama telaffuzda kulağa tek kelime gibi gelen her şey, ayrı yazılır ve “Kadın, her şeydir,” dendiğinde bile kadın, o kocaman kelimeye dahi sığmaz. Bu kitap, uyanışını gerçekleştirebilecek tüm güçlü kadınlara, Her kadın güçlü olduğuna göre; sana, Kadını anlamaya çalışan ve değer veren tüm adamlara, Her kadının ait olmaktan çok kendi olmaya ihtiyacı olduğuna göre; Kendini arayanlara, “ben”i bulmaya çalışanlara, Sevgiyi kutsal görenlere ve güzel sevenlere… Hepimize…


                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Yazdıgı ilk kitabı kendisinden imzalı olarak hediye gelmişti ve okuyup vblogda yorumlamıştım. Sevdiğim kadar sevmediğim yanları da vardı. Sanırım ikinci kitabını da alıp okumam lazım bu yorum sonrası :D

    YanıtlaSil
  2. mm hiç rastlamamıştım bu kitaba, konusu hakkında seninle aynı şeyleri hissediyorum güç bu değil bence de; ama dediğin gibi yazarın ters köşe yapmış olma ihtimali de var. şu sıralar evlilikten soğutan ve güven sarsan şeyler sık çıkıyor karşıma :D

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.