8/03/2020

# Arife Güven # Beyaz Fil Yayınları # Kitap Yorumu

Yanımdaki Yabancı - Arife Güven

Yanımdaki Yabancı

  " Psikolojisi düzgün , kendisiyle barışık her insan karşısındakine kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa öyle davranır . Empati her zaman işe yarar , kişiye göre değişmiyorsun ki , olduğun gibi davranıyorsun ki , olduğun gibi davranıyorsun , bu davranışın kabul görürse anlaşabilirsin zaten , kabul görmezsen sen de kabullenemezsin , ilişki biter . İş anlaşmalarında da öyle olmuyor mu ? Bir taraf kendi menfaatlerini öne çıkarıp , diğerlerini yok sayarsa o iş yapılamaz , iş olsun diye kendinden taviz veren kaybeder. "

 Kadın çocuk doğurduğu zaman anne olur zannedilir fakat annelik doğuştan gelen bir duygudur. Çocuk doğuran kadın tam anlamıyla anne olamadığı gibi hiç çocuğu olmayan birisi de mükemmel bir anne olabilir  .

  Yağmur 24 yaşında anaokulu öğretmeni. Çok sevdiği mesleğini mezuniyetinden iki sene sonra yapmaya başlayabiliyor. Yine de çoğu öğretmenden daha şanslı çünkü fazla beklemeden ataması yapılıyor. Hem de Balıkesir'in Havran ilçesine . Şirin küçük bir ilçe Havran .  Ailesinden ilk defa ayrı kalan Yağmur burada okul arkadaşları olsun ev sahibi olsun ona yalnızlığını hissettirmezler. Hele minik öğrencileri onun yüzünü güldürür.

 Yeni bir yer ve işinde yeni olmasına rağmen kolay adapte olur Yağmur . Zaten kişilik olarak da uyumlu , şükretmesini bilen , pozitif birisidir Yağmur. Yağmur üst kat komşusu Levent ile tanışınca içinde sıcacık duyular oluşur. Levent yakışıklı bir adam olmasının yanında bir babadır da . Üç yaşındaki kızına tek başına bakmaktadır . Yağmur'u en çok etkileyen de Levent'in babalığı olmuştur . Kızının sorununa çare arayan ve onun için her şeyi yapan bir baba .

  Her genç kızın hayali telli duvaklı gelin olmaktır . Peki Yağmur'un bu istediği gerçekleşecek midir? Levent gerçekten de onun düşündüğü gibi birisi midir ? Yoksa her şey bir aldatmaca mıdır? ...

  İnsanları tam olarak tanıyamayız aslında . Onların bize gösterdiği yüzleri görür , onların istediği kadar onları tanıyabiliriz. Boşuna annelerimiz "Allah iyi insanlarla karşılaşırsın " demiyorlar. Bazı psikolojik rahatsızlığı olanlar ya da kişilik bozukluğu olanlar kendilerinde problem olduğuna inanmazlar ve hep karşı tarafı suçlarlar . O kadar ki bir süre sonra karşısında bulunan insan gerçekten de kendininde hatalar aramaya başlar ve kendini suçlu hisseder. Kitapta kurgu rahat okunur biçimde ilerlerken psikolojik tahliller ve davranışları en ince ayrıntısına kadar okuyucuya yansıtmayı başarıyor yazar.

 Kitapta bir iki yerde yazım yanlışı var fakat okurken bu beni çok rahatsız etmedi. Kitapta kurgu harici psikolojik durumu anlatan - okumak isteyenler için ayrıntılı yazmıyorum - bölümler yazılmış. Bu konulara ilgisi olanlar bu bölümü ilgiyle okurken ilgisi olmayan okuyucu bu bölümde - 8 sayfa -  sıkılabilir .

  Ben kitabı hızlı bir şekilde okudum ve beklentimin üzerinde buldum kitabı . Yazara başarılar diliyor ve yeni kitaplarını merakla bekliyorum.








Yanımdaki Yabancı
Kitabın Adı : Yanımdaki Yabancı
Yazar : Arife Güven
Yayınevi : Beyaz Fil Yayınları
Sayfa Sayısı : 128


“…Bir yandan da sürekli onun söylediklerinin ve yaptıklarının altında iyi niyet aramaktan, acabalardan, verdiği sinyalleri okumaya ve yorumlamaya çalışmaktan çok yoruldum. Sabah akşam ne demek istedi, ben yanlış mı yapıyorum, şöyle mi davranmalıyım, böyle mi yapmalıyım, şimdi sinirli, üzerine gitmesem mi, şimdi neşeli, karşılık versem mi diye kendimi paralıyordum. Sürekli doğru zamanı beklemeye çalışmanın ve kararsız ortada durmanın benim ruhuma verdiği sıkıntıyı anlatacak cümlelerim yoktu.”
   Yuvadan uçup kendi ayakları üstünde durmak için ilk adımı atan genç ve idealist öğretmen Yağmur, bu macerasında hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını öğrenecek, yaşadığı olumsuzluklara rağmen dostluğun, vefanın ve iyiliğin var olduğuna inanarak umudunu kaybetmeyecektir.
 Sürprizlerle dolu bir direniş öyküsü.






Arife Güven Kimdir?

1985 Tokat Niksar  doğumlu olan yazar AÖF sosyoloji öğrencisi ve 3 yaşında bir çocuk annesidir .


                                                     

2 yorum:

  1. Bazen çok derin psikolojik tahliller sıkıcı olabiliyor. Ama kitabın konusu genel itibariyle ilgi çekici gözüküyor.

    YanıtlaSil
  2. Türk yazarlardan çok eksiğim var hep bildiğim yazarları okuyorum biraz yeni yazarları denemeliyim ☺️

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.