6/29/2015

# diğer # Popüler Kitap

Popüler kitaplar her zaman iyi kitap mıdır?


Kozmokitap
   Merhaba, dün gece aklıma bu konu geldi. Sosyal medya hesaplarında - ister kişisel ister yayınevlerinin - bazı kitapların çokça paylaşıldığı, bazı sayfalarda abartılı yorumlar yapıldığını görüyoruz. Kitaplar son derece renkli, albenisi fazla... Arka kapak yazıları son derece ilgi çekici. Bir çok insan da kitabı okuyup beğendiklerini söylüyor ve yere göğe sığdıramıyorlar. Bu reklam kampanyalarını görüp de kitabı merak etmemek mümkün değil. Kitapçılara uğradığımda bu kitapları görüyorum ve acaba alsam mı diye uzun süre düşünüyorum. Ambalaj iyi, reklam iyi, fiyat pahalı peki ya içerik? Söylendiği kadar iyi mi?

Kozmokitap

   Bir iki sene önce olsa belki bu reklam kampanyalarına kanardım. Artık inanmıyorum... Nerede bir ürünün bolca reklamı yapılsa, birileri ayıla bayıla anlatsa aklımda soru işaretleri beliriyor. Bir ürün gerçekten iyi ise fazla reklama ihtiyacı yoktur. Kalite eninde sonunda kendisini belli eder.

 
Kozmokitap

    Popüler kültür balon misalidir çabuk söner ve bir yenisi hemen bulunur. Popüler olan kitapların çoğunu da ben böyle görüyorum. Hele son zamanlarda herkes yazar oldu, herkesin kitabı var. Hayranlar ayılıp bayılıyorlar, kitaplar yerlere göklere sığdırılamıyor. Bugünün şartlarında çok sevilen ve abartılan bu kitapların bir çoğu için gelecek göremiyorum.
Kozmokitap

    Popüler kitaplar her zaman iyi midir- değildir. Peki her zaman kötü müdür - o da değildir. Mühim olan elemeyi bilmek ve doğru kitabı bulabilmektir bana göre. İyi olarak bahsettiğim klasikler midir? Klasiklerin yanında bana göre iyi olan bir çok kitap vardır. Ancak kitabı okurken bana bir şeyler kazandırmalıdır. Bana bir duyguyu hissettirmelidir. İçi boş ve zaman kaybı olmamalıdır bir kitap. Okumaya devam ettikçe bir süre sonra daha iyisini istemeye başlıyoruz. Çok basit bir dille yazılmış, klişe haline gelmiş olaylar örgüsü içeren , kitabın başında  sonunu tahmin edebiliniyorsa o kitaplardan ben uzak duruyorum. Tamamen dinlenme amaçlı , kafa boşaltmak için okunan kitapların bile belli bir düzeyde olması gerektiğine inanıyorum.

Kozmokitap
   Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?

8 yorum:

  1. her zaman iyi değil bence tabi mesela Orhan Pamuk asla okuyamıyorum ben ne kadar popüler olursa olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk benim de okumadığım ve okumak istemediğim bir yazar.

      Sil
  2. Ben bu konuda biraz onyargiliyim. Cok reklamini gordugum kitaplari okuyamiyorum. Adil olmayan, hediye icin tanitim yapanlarin olmasi da ayri bir kknu tabi. Cunku defalarca gormekten bunalmis ve okumus kadar oluyorum. Bu dusuncelerim ne zaman gecerse ve merak edersem okuyorum. Onun disinda iyisi de var kötüsü de tabiki. Benim icin onemli olan hep aynı çizgi de okumamak, yeni yazarlar kesfetmek ve yazarin dili, akiciligi, hayal gucu, gelismisligine bakarak listeme alip kitaplarini okumak. Bunu yapip yeni yazar ekledigimde müthiş keyifli gun geçiriyorum. Iyi akşamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam ve tanıtım konusunda sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz. Fazla olunca ters tepiyor. İyi akşamlar :))

      Sil
    2. Ayni fikirde olmamiza sevindim. :)

      Sil
  3. Ben genellikle internet fenomenlerinin yazdıkları kitaplardan haz etmiyorum. Sosyal medyada o kadar allanıp pullandıktan sonra okuduğumda hep bir hayal kırıklığı oluyor.Sanırım bu da bir satış politikası :)

    YanıtlaSil
  4. Tüketim toplumunun bir sonucu olarak kitabın da "bir ürün" olarak piyasaya sürülmesi, allanıp pullanması, hakkında devasa reklam kampanyalarının yapılması aslında o kitata da haksızlık oluyor bence. Zira kitap belki de gerçekten güzeldir ve bu itici kampanyalar yüzünden gerçek okuyucusu ile buluşamıyordur!
    Dediğiniz gibi best-seller kitaplar iyi de olabilir, kötü de olabilir. Ben derinliksiz yorumları çok kaale almıyorum, yani "çok harika bir kitaptı" gibi bir yorum bana bir şey ifade etmiyor :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.