2/03/2018

# Aylak Adam Yayınları # Juan Filloy # Kitap Yorumu # Op Oloop

Op Oloop - Juan Filloy || Kitap Yorumu

Op Oloop - Juan Filloy

    2000 Yılında 106 yaşında aramızdan ayrılan Arjantinli yazar Juan Filloy'un romanı olan Op Oloop ilk olarak 1934 yılında yayımlanmıştır. Türkçede ise ilk defa yayımlanan kitap Aylak Adam Yayınları'ndan çıkmıştır. Dip not olarak belirteyim ;  yazarın bir çok kitabının ismi  yedi harften oluşmaktadır . Bu da yazarın farklı bir tarafıdır.

   Op Oloop oldukça farklı , okuyucuyu zorlayan , bittikten sonra düşünmeye sebep olan tabiri caiz ise beyin yakan bir kitap. Okurken bazı cümleleri daha iyi anlayabilmek için iki bazen de üç kez okuduğum oldu. Cümleleri daha iyi algılayabilmek için tekrar tekrar okudum bazı cümleleri . Freud da kitabı okuduktan sonra el yazısı ile bir mektup yazarak kitabı çok beğendiğini söylemiştir yazara.

    Kitapta Optimus Oloop adında bir istatistikçinin farklı geçen bir günü anlatılıyor.  Optimus Oloop'ı kitap boyunca Op Oloop olarak okuyoruz. Op Oloop takıntı düzeyinde titiz ve düzenli bir insandır. Matematikçi olduğu için de çevresindeki her şeyi matematik ve sayılar olarak görmektedir. Her gününü planlamakta ve çizgisinin dışına çıkmamaktadır. Çıktığı zamanda büyük bir rahatsızlık duyar. Kitapta bahsi geçen gün de her gün gibi başlasa da çizgisinden şaşmasına sebep olan bir kaza Op Oloop'ın düzenini altüst edecektir ve onu nerelere sürükleyeceğini de okuyarak göreceğiz.

    Op Oloop'un düzenin dışına çıkması yetmezmiş gibi bir de hissettiği aşk onu daha da dengesiz bir hale getirecektir.

   Kitapta farklı bir güne tanıklık ederken aynı zamanda matematiksel bir zekaya sahip Op Oloop'un duygusal ve psikolojik durumuna da tanıklık ediyoruz.

  Aslında Op Oloop'ın başına gelenler trajikomik . Kendisi de sıkça karşılaşacağımız bir insan tipi değil. Kitabı okurken en çok güldüğüm yer bolca yer kaplayan yemek davetinin sebebini öğrenmem. Kitabı okumak isteyenler için nedenini burada yazmayacağım.

   Kitabı okurken yer alan psikolojik tahliller ve bilgileri görünce Freud'un neden Op Oloop'ı bu kadar sevdiğini anladım.

   Son bölüme kadar oldukça ayrıntılı yazan yazar son bölümde sanki hızlanarak kitabı bir anda bitirdi gibi hissettim. Sanırım biraz daha uzayıp farklı şeyler olacağını tahmin ediyordum .

Op Oloop - Juan Filloy


   Kitapta işaretlediğim bir çok yer oldu . Onlardan birkaç cümleyi buraya not düşüyorum :


" .... huzursuzluğun gizemi, her şeyi anlatma çabasında gizlidir... "

" Siyasette cömertlik , düşmanın gözünde kusur , dostun gözünde hem erdem hem kusurdur. "

" İnsan kazalar dünyasında bir kazadan ibarettir," demiş Nietzsche.

"Sofokles'in , Vergilius'un , Cicero'nun edebi zaferleri aşırı aylaklığın kelimelere dökülmüş halinden başka nedir ki?"

"Geçmişteki güzellikleri sahiplenip bugünün üstünlüklerini küçümseyen bilginleri kınıyorum. "


  Bu farklı kişilikle tanışmalı , bu kitabı okuyarak ona şans vermelisiniz diyorum. Bu derken şunu hatırlatmayı da kendime borç biliyorum " Bu kitap çerezlik bir kitap değil, okurken zorlanabilirsiniz. Fakat bittiğinde farklı bir tat duyumsayacaksınız. "


Kitap Hakkında Yazılanlar: 

   Julio Cortázar Filloy, kendisini Jorge Luis Borges ve hatta Balzac ile kıyaslayan genç yazarlar ve eleştirmenler tarafından tekrar keşfedildi... Freud Op Oloop'u o kadar beğenmişti ki Filloy'a el yazısıyla yazılmış bir tebrik mektubu gönderdi.

                                                   - The Telegraph -


 “Biz Arjantinliler gerçek mizahçılarımızın sonuncusu olan Juan Filloy’u da kaybettik. Filloy, ruhun filozofuydu; 3 asra da tanıklık etmiş bir adamdı o, çünkü zamanın akıntısına kapılmadan nasıl yaşayacağını hep bilmişti.”

                                                 - Luisa Valenzuela -

    “Henry Miller ve Céline'in gösterdikleri üzere, özgürlüğü kullanmak önemli bir meseledir ve bir başka önemli mesele de Filloy'un bunu onlardan önce gerçekleştirmiş olmasıdır.”

                                                 - Bernardo Verbitsky -








Kitabın Adı :Op Oloop
Yazar :Juan Filloy
Yayınevi :Aylak Adam Yayınları
Orjinal adı :Op Oloop
Çevirmen : Zeynep Çelikel
Sayfa Sayısı : 240



1934 yılında yayımlanan romanı Op Oloop, Buenos Aires'te yaşayan Fin istatistikçi Optimus Oloop'un sıradışı bir gününe odaklanıyor. Yaşamını da mesleğinde olduğu gibi ölçerek yaşamaya alışmış kahramanın sıradan bir günü başına gelen bir trafik kazasıyla altüst olur. Filloy'un düzmece dili, Optimus Oloop'un ruhsal çöküşüne giden yolu an be an döşer. Ruhun felsefecisi bir yazardan, çağına olağanüstü bir bakış.




                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Instagram'daki çoğu kitap çekilişinde yer alan bi kitap. Yorumdan sonra baya merak ettim. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. konusu çok hoşmuş, gözüme çarpıp duruyordu zaten. böyle nevi şahsına münhasır karakterlere bayılıyorum :D

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.