5/12/2014

# Doğan Kitap # Helene Wecker # Kitap Yorumu

Golem ve Cin - Helene Wecker

kozmokitap

Kitabın Adı: Golem ve Cin
Yazarı: Helene Wecker
Yayınevi: Doğan Kitap
Orjinal Adı: The Golem And The Jinni
Sayfa Sayısı: 638
Goodreads Puanı: 4.13

    Kitabın tanıtımını gördüğüm zaman ilgimi çekmiş ve okumak istemiştim. Fiyatını görünce biraz bekleyip kampanya dönemlerinde almayı planladım. Demek ki kitabı çok istemişim ki (Allah'ın hikmeti) Bumerang instagram sayfasındaki yarışmayı kazandım. İki gün sonra kargo ile kitap gelince havalara uçtum. Nasıl sevindim anlatamam. Bütün gün mutluluktan ağzım kapanmadı:)) Kitap çabuk geldi ancak ben çabuk okuyamadım. Kızımın TEOG sınavı araya girince onu çalıştırmaya çalışmak , bir taraftan da oğlumla ilgilenmek derken kitaplarımla vakit geçirmeyi biraz ertelemiş oldum. Neyse sonunda okudum ve bitti...



    Kitap yazarın ilk kitabı. İlk  kitabı olmasına rağmen yazar oldukça başarılı. Kitapta  çok fazla ayrıntı ve karakter olması bazen okuyucuya sıksa da bütün olarak düşünüldüğünde hepsi birbiri ile bağlantılı olarak görülüyor.

   Gelelim konusuna:
  Yıl 1899. Yalnız ve varlıklı bir adam olan Otto Rotfeld Polonyalı, kibirli,  hiçbir albenisi olmayan bir adamdır. Kendine eş bulamayacağını düşündüğü için korkunç bir büyücüden kendisine kilden bir eş yapmasını ister. Kilden yapılacak olan bu golemin sahip olmasını istediği özellikler zeka, merak, sadakattır. Büyücü Shaalman para karşılığı istediğini yapar. Fakat Otto'yu uyarmayı ihmal etmez. ( Golemler kilden , sahibinin isteklerini yapmak için yaratılmış ilkel yaratıklardır. Her an kontrolden çıkıp sahibine ve etraftakilere zarar verebilirler. ) Otto bir sandığa koyduğu golem ile birlikte gemiye binerek Amerika'ya doğru yola çıkar.
Yolda merakına dayanamayıp golemi canlandırır ve hemen sonrasında rahatsızlanıp ölür. Böylece golem New York'ta tek beşına kalır ve macerası başlar.

  New York'ta Suriye mahallesinde kalaycı olarak çalışan Arbeely 'nin dükkanına Meryem isminde bir kadın bir ibrik getirir. Bunun onarılması gerekmektedir. Arbeely bu ibriği onarmaya çalışırken içinden bir adam çıkar. Bu yüzyıllar önce çölde bir büyücü tarafından yakalanıp , ibriğin içine kapatılmış olan cinden başkası değildir. Cin nasıl tutsak edilip hapsedildiğini hatırlamamaktadır. Arbeely onu yanına yardıncı olarak alır ve ona Ahmed adını verir. Artık adı Ahmed olan cin gündüzleri kalay işlerine yardım ederken geceleri de New York sokaklarında dolaşmaktadır.

   New York'a gelen Golem'i fark eden Rabbi isminde bir yahudi onu korumak için yanına alır ve ona Havva adını verir. Onu hayata ve insanlara hazırlarken , çalışması için bir iş bile bulur.

  Havva ve Ahmed yeni hayatlarına , çevreye ve insanlara alışmaya çalışırken yolları kesişir. Havva ve Ahmed'in hikayesini okurken çevrelerinde bulunan herkesin hikayesini de öğreniyoruz. Fantastik öğeler; karakterlerin zenginliği ; heyecanı ve merakımızı tetikleyen olaylar ve insan tepkilerinin gerçekliği kitabı okunabilirler listesinin başına taşıyor. Ortadoğunun gizemli öykülerinden fırlamış iki karakterin New York'un göbeğindeki yaşam mücadelesini okuyoruz. Durum böyle olunca kitabın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Ben kitabı çok sevdim. Fantastik romanlardan hoşlananlara tavsiye edilir:)))

8 yorum:

  1. ilginç bir kitapmış. bende okusam iyi olacak :)

    YanıtlaSil
  2. ben de indirime girmesini bekleyenlerdenim, kafamda da ya reklamının yapıldığı kadar iyi olmazsa endişesi vardı, yorumunuzu okuyunca listede kalmasına karar verdim. teşekkürler. bu arada şansınız daim olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)) puanlamam gerekirse kitaba 5 üzerinden 4 veririm. Umarım siz de kitabı seversiniz. Sevgiler...

      Sil
  3. Kitabı indirimden aldım umarım bende beğenirim gerçekten ilginç bir konusu var gibi :) bloguma da beklerim :) kitapkurdunundusunceleri.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fantastik kitapları seviyorsanız beğeneceğinizi zannediyorum. Blogunuza da hemen geliyorum. Sevgiler:))

      Sil
  4. Ben de "Kitap Ağacı" etkinliğinde ellerinde gördüm. Kritiğiniz hoşuma gitti.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.