6/05/2015

# deneme # Kahve Kokusu # Kitap Yorumu # Lore Kitap

Kahve Kokusu - Sevda Kıdeyş

 
Kozmokitap

   Klasik bir söylem vardır " Çay kalabalık sever ama kahve  yalnızlık ..." diye. Buram buram kokan kahve kokusu bizi bizden alır. O davetkar koku bizi büyülü dünyalara götürür. Sıkıntımızı bir nebze olsun alır ve bizi kendimizi tanımaya yöneltir. Kahve içerken bir taraftan da içsel söylemimiz başlar. Kahve yalnızlığı sever çünkü kahve içtiğimiz zaman dilimi sadece bize aittir. Dinleniriz, kendimizi eleştiririz, sorunları kafamızda çözeriz, bazen de farklı diyarlara yolculuk ederiz kitaplarımız sayesinde. Benim kahveme dostluk , yarenlik eden bu sefer "Kahve Kokusu" idi. Sevda Kıdeyş'in kaleminden çıkan deneme tarzında yazılmış bir kitap Kahve Kokusu.

Kahve Kokusu

   Kitabın kapağına bakıldığı zaman kahvenin o sıcaklığını, kokusunu, aromasını alabiliyorsunuz. Kitabın içeriğini, konusunu , türünü bilmeden önce kapağı beni kendisine çekti. Bu konuda Lore Kitap'ı tebrik ederim.
Kozmokitap

   Deneme tarzı çoğumuzun uzak durduğu bir edebiyat türü. Genellikle romanlar tercih ediliyor. Yaşamın zorluğundan bunalanlar , bir nebze farklı ortamda bulunmak isteyenler ya da evimizin sıcak ortamında kısa bir tatile çıkmak isteyenler kaçamak olarak romanlara sığınıyorlar , bu gruba ben de dahilim. Deneme türü yazıların çoğunu sevmiyorum. Dürüstçe itiraf edeyim, burada biz bizeyiz.... Deneme türünde okuduğum ilk kitabım - eminim çoğunuzun da böyledir- Montaigne'nin Denemeler'idir. Bu kitap dışında sevdiğim denemeler bir elin parmakları kadardır.  Kahve Kokusu hakkında da dediğim gibi deneme türü olduğunu bilmeden sırf kapağının çekiciliğinden dolayı istediğim bir kitap. Kitap gelince ve deneme olduğunu öğrenince biraz tereddütte kaldım. Acaba sıkılacak mıyım? diye bir düşüncedir aldı beni. Okumaya başlayınca ise bütün tereddütlerim silindi. Sanki çoğu yerinde kendi içsel sesim konuşuyormuş gibi hissettim. Kitapların altlarını çizmeyi sevmediğimi bilirsiniz , bir çok kez belirtmiştim. İlk defa bu kitapta bazı yerlerin altlarını çizdim.

Kahve Kokusu

    Kitabın bölümlerini yazarken yazar, şairlerin, yazarların sözleri ile yazılarını süslemesi, içtenlikle yazması çok hoşuma gitti. Anlatım şiirseldi. Çoğu  yerde cümleler basit ve yormayandı. Nadir de olsa bazı cümleler takibi zor olmuş, okurken yordular beni.

Kozmokitap

  Kitapta benim en sevdiğim bölüm "Çocuktan al haberi" bölümü oldu. Okuken kendi çocukluğumu ve günümüz çocuklarının çokluk içerisindeki yokluklarını düşündüm. Herşey bol, imkanlar daha geniş ancak çocuklar daha mutsuz....


Kozmokitap

Arada farklı tarzları , farklı yazarları, farklı yayınevlerini denemek lazım... Bu denemelerde şiirsel bir anlatımla yazılmış, size bir şey kaybettirmeyecek ancak size çok şey kazandıracak bir kitap kazanabilirsiniz, tıpkı Kahve Kokusu gibi....


Kahve Kokusu                                                                                                                    Sevda Kıdeyş                                                                                                                    Lore Kitap                                                                                                                          213 sf.                                                                                                                           Montaigne ile başlayan ve dünya edebiyatına yayılan deneme türünün Türk Edebiyatı'ndaki ünlü temsilcilerini; mesela Refik Halit Karay'ı,Nurettin Topçu’yu, Çetin Altan’ı ve bu konuda haklı bir üne kavuşmuş birçok deneme yazarlarını incelemeden, kısa bir yazı türüdür diye bu işe kalkışılmamalı. Ama belli ki Sevda Kıdeyş bu konuda donanımlı...
                                                                                                                                                                                                                                        Sadettin KAPLAN                          Her birimizin anılarında var olan o güzelim kahve kokusu tıpkı çarşılardan geçerken, pazarlardan, aktarlardan geçerken burnumuzu yalayıp ruhumuza inşirah veren dokusuyla bir faslı muhabbete, bir faslı huzura davet edercesine içimizde genişler. Kitap böyle bir havayı taşıyor bize. Kahve eşliğinde okuyorsunuz hissiyle kendinize bir kahve hazırlamak durumunda kalıyorsunuz. Okudukça çok şey bulacağınız Sevda Kıdeyş’in bu eserinde; kelimelerin yer yer bir yağmur damlası, yer yer bir şiir atmosferi ve yer yer bir çiçek bahçesinde muhabbeti kahve tadında yapmış bulacaksınız.
                                                                                                                     Recep GARİP 
       Çok şey düşünmenin, çok şey yaşamak kadar yorucu olduğu inancını yitirmeden mümkün olduğunca’’ tek dilde’’ yani sevgi dilinde toparlamış Sevda Kıdeyş. Elinize aldığınız andan itibaren muhabbetiniz aşırı hale gelecek birbirinize sarılacağınız, el ele saatlerce oturacağınız bu buluşmanızın içindeki sevgi akışı ‘kahve kokusu’’nun peşinde ellerinizden tutup sizi anlayacak bir nehrin kıyısına indirecek…
Akıl ve kalp dağınıklığınızı suya vereceğiniz bir kitap…

                                 
Kozmokitap

8 yorum:

  1. İlgi çekici bir kitap, bir gün okuyabilirim. :))
    Çocuklar daha mutsuz, onların anne babaları olarak iyi model değiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar uğraşsak da teknoloji onları yalnızlığa sürüklüyor. İki çocuk bir aaraya gelince yine ya telefon veya başka bir elektronik aletle oynuyorlar ya da oyunlar hakkında konuşuyorlar....

      Sil
  2. Listeme o kadar çok kitap aldım ki 1 yazı geçtim :D 3 yaz bitmez efendim . Ama bunu da okuma listeme aldım. Emeğine sağlık diyom.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, okunmayı bekleyen kitaplarımın yanında benim de o kadar çok almayı istediğim kitap var ki umarım hepsini alabilirim:))

      Sil
  3. paylaşımlarınız için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Kitaplar ile ilgili bir çekilişim var beklerim :)

    http://www.resimdefterimm.com/

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.