11/25/2015

# Jordi Sierra i Fabra # Kafka ve Gezgin Bebek # Kafka y la Muñeca Viajera # Kitap Yorumu

Kafka ve Gezgin Bebek - Jordi Sierra i Fabra


Kozmokitap

   Bir süre önce bu kitabın adını duydum ve okunacaklar listeme aldım. Kütüphane gezim sırasında yeni gelen kitapların arasında bu kitabı görünce tahmin edersiniz ki hemen aldım. Satın almayı düşünüdüğüm bir kitabı kütüphanede karşımda görünce, hem de ilk önce ben okuyacağımı düşününce oldukça mutlu oldum.

  Kitap gerçek bir olaydan esinlenmiş bir kurgu. Olayın gerçekten yaşanmış olması , kahramanının Kafka olması ve  olayın ilginçliği beni kitaba çekti.

Kozmokitap

   Tüberküloz hastalığından muzdarip olam Kafka zorunlu olarak emekli edilmiştir. Kitaplarını yazmaya çalışmaktadır. Fakat  kitaplarının basılmaması onu daha da mutsuz etmektedir. Sağlığı için her gün Berlin'deki Steglitz Parkında yürüyüşe çıkmaktadır. Yine bir yürüyüşü sırasında ağlayan bir çocuğa denk gelir. Çocuğun kaybolduğunu düşünür ve çocukla konuşmaya başlayınca oyuncak bebeğinin kaybolduğunu öğrenir. Bu küçük çocuğu üzmeden onu nasıl teselli edeceğini düşünürken aklına bir fikir gelir. Çocuğa bebeğinin seyahate çıktığını ve kendisinin de oyuncak bebek postacısı olduğunu söyler . Ertesi gün çocuğa bebeğinde bir mektup getirir. Çocuğun bir mektupla yetineceğini düşünürken,  çocuk bebeğin maceralarını merak etmesi ile bu mektuplaşma olayı da devam eder.

 Şunu hep bilmelisin ki gelecek çözülmesi gereken bir problem değil , keşfedilmesi gereken bir gizemdir. 

Kozmokitap

   Kafka bu mektuplar sayesinde çocuğu mutlu ederken kendisi de mutlu olur ve büyük bir zevkle bebeğin ağzından yazar mektupları... Kafka bu olaydan bir yıl sonra 41 yaşında hayata gözlerini kapar. Bu olayların geçek olduğunu Kafka'nın o tarihlerde beraber yaşadığı Dora Dymant'ın anlatımlarından biliyoruz.  Klaus Wagenbach o dönemde parkın çeversindeki evlerde yaşayanları araştırarak bebeğe yazılmış mektupları aramış ancak mektupların izine ulaşamamıştır. Kafka arkadaşı Max Brod' ölümünden sonra basılmayan kitaplarını yakmasını vasiyet etmiştir. Ancak arkadaşı bu kitapları yakmayıp basılmasını sağlamış ve Dava, Şato ve Amerika  isimli eserleri basılmış ve bizler bu güzel eserlerden mahrum kalmamış olduk.

Jordi Sierra i Fabra 

1947 , Barcelona doğumlu İspanyol yazar. İspanyol cocuk ve gençlik edebiyatında en çok okunan ve en başarılı yazar olmuştur. Yazar 2004 yılında İspanya kütüphaneleri istatistiklerinde gençler tarafından en çok okunan yazar olmuştur. Kafka ve Gezgin Bebek 2007 İspanya Kültür Bakanlığı Ullusal Ödülü'nü  almıştır. 2008'de Brezilya Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kurumu, Kafka ve Gezgin Bebek'i en iyi çeviri dalında ödüllendirmiştir. Yazara tüm eserleri için 2013 yılında İber Amerikan Çocuk ve Gençlik Edebiyat Ödülünü kazanmıştır. 2005 yılından bu yana gençlerin katıldığı ve onları yazarlığı teşvik amacı ile Jordi Sierra i Fabra Edebiyat Ödülü verilmektedir.

Kozmokitap
Kitabın Adı : Kafka ve Gezgin Bebek
Yazar : Jordi Sierra i Fabra
Yayınevi : Libros Kitap
Orjinal adı : Kafka y la Muñeca Viajera
Çevirmen : Serdar Çelik
Sayfa Sayısı : 124

  Franz Kafka'nın, ölümünden bir yıl önce yaşadığı sıra dışı olay neydi?
  Kafka, 1923 yılında bir gün Berlin'deki Steglitz Parkı'nda gezinirken, yürek yakıcı şekilde ağlayan küçük bir kız çocuğuna rastlar. Küçük kız, oyuncak bebeğini kaybetmiştir. Onu sakinleştirmek isteyen Kafka, hayal gücüyle bir hikâye uydurur: Bebek kaybolmamış, seyahate çıkmıştır. Kafka da bir oyuncak bebek postacısıdır ve oyuncak bebek, gittiği her yerden küçük kıza mektup yollayacaktır…...
   O günün gecesi Kafka, oyuncak bebeğin dilinden, küçük kıza mektup yazmaya koyulur.
   Ertesi gün yine aynı parkta buluştuklarında, küçük kız, sevgili bebeğinden ilk mektubu alır...
   Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından Kafka'nın bir oyuncak bebek postacısı olarak karşımıza çıktığı bu hikâye nasıl gelişecektir?
   Kafka'nın gerçekten yazdığı, ama küçük kızda kaldığı için hiçbir zaman bulunamayan mektuplar, Jordi Sierra i Fabra'nın kaleminde hayat buluyor…...




                                                           

2 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.