Güvencesizlikteki bilgelik 128 sayfalık incecik bir kitap. Kimisine göre bir aydınlanma , kimisine göre kişisel gelişim kimisine göre ise saçmalıklar içeren bir kitap. Kitabın yurtdışında çok sevildiğini yapılan yorumlardan ve ve instagramda kitabı paylaşırken bana yapılan geri dönüşlerden biliyorum. Bu kadar görüş açısından kitap bana göre ne diye sorarsanız bir felsefe kitabı . Bu ay üst üste çok felsefe kitabı okudum. Genellikle arlarına hep zaman koyarım fakat bu ay böyle denk geldi.
1915-1973 yılları arasında yaşamış olan Watts'ın "hem teoloji mastırı hem de ilahiyat doktorası bulunmaktadır. Çin ve Hint felsefesi ve özellikle de Zen Budizmi'nin çevirmeni olarak bilinen yazarın yirmiden fazla kitabı bulunmaktadır.
Deepak Chopra'nın " Her kitap bir yolculuktur " cümle ile başlayan giriş yazısını okuyarak Allan Watts'ı ve kitabı daha iyi anlıyoruz.
Kitap dokuz bölümden oluşuyor ve her bölümde farklı konularda okuyucuya yol gösteriyor kitap . Yazarın sade olan anlatımı kendisiyle ve karşısındaki ile konuşur şekilde ilerleyince kolay okunuyor. Kitabı okurken doğu esintilerini de fark ediyoruz.
Zevkle fakat yavaş bir şekilde okuduğum kitapta birçok yerde altını çizdim bölüm olduğu kadar katılmadığım ve bana doğru gelmeyen bölümlerinin de olduğunu söylemeliyim. Bilim ve dinin birleştiği ve ayrıldığı noktaları ortaya koymaya çalışan Watts psikopos rahip olarak da çalışmıştır. Bir rahip olmasından ötürü onun inandığı bazı detaylar ile benim inandıklarım farklı ; bu noktada yazara katılmadığım bölümler ortaya çıkıyor.
Felsefe kitaplarından hoşlanıyorsanız bu kitaba şans verebilirsiniz.
Kitabın Adı :Güvencesizlikteki Bilgelik
Yazar :Alan W. Watts
Yayınevi :Zepros Yayınları
Orjinal adı :The Wisdom of Insecurity: A Message for an Age of Anxiety
Çevirmen :Pelin Vural
Sayfa Sayısı :128
"Çağdaş Batı dünyası için Doğu disiplinlerinin belki de en önemli yorumcularından olan Watts, "yazılamaz olanı güzel bir şekilde yazma" yeteneğine sahiptir."
-Los Angeles Times-
Geleceğe dair plan yaparak ve bekleyerek çok zaman harcıyoruz. Bir sonraki ânın keyifli olmasını sağlamak amacıyla kaygılı bir çaba içine girerek, genellikle ânın keyfini çıkarmayı ıskalıyoruz. Doğu felsefesi ve öğretilerine dayanarak Watts, neyi bilmediğimizi ve bilemeyeceğimizi kabul ederek, sahiden bilmeye değer bir şey bulabileceğimizi söylüyor. Tatminkâr bir hayat sürmek için insan şu ânı kucaklamalı tam olarak şimdi'de yaşamalıdır.
Zarifçe düşünülmüş, berrak bir şekilde yazılmış bu felsefi eser Watts'ın uzun kariyerini öne çıkaran bütün bilgeliğini ve ruhunu kapsayarak hâlâ bizimle birlikte yankılanmaktadır.
Mutluluk, gelecekten beklenen bir şeye bağlıysa, sürekli elimizden kaçacak bir hayali kovalıyoruz demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(