2/22/2018

# Kitap Yorumu # Nikola Tesla # Zeplin Kitap

Tesla - Aforizmalar || Kitap Yorumu

Tesla - Aforizmalar


Nikola Tesla ( 1856- 1943 ) Sırp kökenli Amerikalı mucit , fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır.  Kendisine ,fikirlerine ve çalışma şekline hayran olduğum Tesla ,maalesef zamanında hak ettiği değeri tam olarak görememiştir. Onun muhteşem beyni ve fikirleri tam olarak anlaşılıp , değeri bilinseydi belki de bilim günümüzün daha da ilerisinde olacaktı.

  Elektrik üzerine sayısız deney ve buluş yapan Tesla hakkında bir kitap okumayı çok istiyordum. Onu okumaya ve anlamaya Aforizmalar kitabı ile başlamaya karar verdim. İnce  bir kitap olsa da Tesla'yı anlamak ve fikirlerini daha iyi anlayabilmek adına kitabı yaklaşık bir aya yayarak yavaş yavaş okudum. İnanıyorum ki böyle okumak kitabın içeriğini anlamak bakımından daha iyi oldu.

Tesla - Aforizmalar


  Kitabın ilk yirminci sayfasına kadar Tesla'nın ağzından , onun kelimeleri ile kendisini ve çocukluğunu okuyoruz. Bu noktada bilmediğim o kadar çok şey öğrendim ki. Hele de deneyleri yapmadan önce kafasında tekrar tekrar canlandırarak mükemmel hale gelesiye kadar tekrarlaması , kafasında mükemmel hale gelince deneyi ilk uygulayışında başarılı olması beni hayretler içerisinde bıraktı. Diğer bilim adamları da bu tarz düşünce gelişimine sahip olsalardı hem zaman tasarrufu olurdu hem de deney maliyetlerini en alt seviyeye düşürmüş olurlardı .

  Tesla'nın kendisini anlattığı bölümden sonra Aforizmaları okumaya başlıyoruz. Bu bölümde Tesla'nın düşüncelerini ve fikirlerini daha iyi anlıyoruz.

  Aforizmalar bölümünden sonra ise Tesla albümü ve sahip olduğu patentlere yer verilerek kitabın içeriği zenginleştirilmiş.

  Kitaplığımın baş köşesinde yer alacak olan Tesla - Aforizmalar benden sonra çocuklarımın da yararlanacağı bir kaynak olacaktır. Dahi bir beynin nasıl çalıştığını ve neler başardığını merak eden herkesin okuması gereken bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

Tesla - Aforizmalar


  Kitaptan bir kaç alıntıyı da sizlerle paylaşmak istiyorum :

* Hep yeni heyecanlara açızdır ama çok geçmeden onları kanıksar ve kayıtsız kalırız . Dünün mucizeleri bugünün sıradan olaylarıdır.


* Erdemlerimizle kusurlarımız birbirinden ayrılamazlar ; tıpkı kuvvetle madde gibi . Ayrıldıklarında insan diye bir şey kalmaz.


*Beynim sadece bir alıcıdan ibarettir ; evrende ise bilgiyi , gücü ve ilhamı aldığımız bir öz vardır . Henüz bu özün sırrına erişemedim ama var olduğunu biliyorum.

* Hayat çözülmesi mümkün olmayan bir denklemdir ve öyle kalacaktır ; ancak bu denklemde bazı unsurlar bilinmektedir.

* Sonsuza giderken bütün kuvvetler mükemmel bir uyum yakalarlar. Bu sebeple tek bir düşüncenin enerjisi , evrenin devinimini belirleyebilir.

* Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.

* Bilim nihai olarak insanlığın iyiliğini amaçlamadığı müddetçe kendisine ters düşer.






Tesla - Aforizmalar
Kitabın Adı : Tesla - Aforizmalar
Yazar : Nikola Tesla
Yayınevi : Zeplin Kitap
Çevirmen : Peren Demirel
Sayfa Sayısı :160


Aforizmalar, Nikola Tesla’nın eserlerinden özenle derlenmiş bir seçki olmasının yanında, Nikola Tesla’ya ait fotoğraflardan oluşan bir “fotoğraf albümü”nü, hayatı boyunca aldığı patentlerin çizimlerini de içermektedir. Bu yanıyla, Türkçede çıkmış en kapsamlı Nikola Tesla kitaplarından bir tanesidir.


                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Ilk firsatta edinecegim bu kitaplari.. inanilmaz meraklandim. Eline saglik kuzum😘

    YanıtlaSil
  2. bu seri çok hoş yaa <3 yani baskısı :) sıkılırım sanıp almadım hiçbirini henüz :)

    YanıtlaSil
  3. Hicbir kitabini okumadim ne ayip sey. Hemen listeye atayim 😊

    YanıtlaSil
  4. Bilimsel ve sanatsal kitaplar bazen kullandıkları dille ve terimlerle biraz ağır oluyor ama bu kitap anladığım kadarıyla yalın anlatımı ile okumayı kolaylaştırıyor.Şu nefreti elektriğe dönüştürme notu ayrı hoşuma gitti..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.