2/05/2019

# Emily Holleman # Kitap Yorumu # Kleopatra'nın Gölgeleri # Maya Kitap

Kleopatra'nın Gölgeleri - Emily Holleman

Kleopatra'nın Gölgeleri - Emily Holleman


   Eski Mısır , piramitler , firavunlar , hiyeroglifler ... Sınırım bunları merak etmeyen ya da nu konu ile ile ilgili film ya da belgeselleri ilgi ile izlemeyen yoktur. Ya da genellemeden belirteyim ben bu merak eden kesimdeyim. Aslında kadim bir uygarlık tanımlaması ile lansa edilen bu uygarlık bana göre çok da takdir edilecek bir uygarlık değildir. Sadece yaptıkları ve hala çözülemeyen davranışları ile merakımı cezbediyorlar ve kendi uygarlıklarının reklamını iyi yapıyorlar. Pazarlama stratejileri çok iyi. Yıllarca piramitlerin çölün ortasında , ıssızlıkta tek başına dikildiğini zannediyordum. Aslında öyle olmadığını , şehirde apartman dairenizden kahvaltı ederken şehrin bitiminin hemen ötesinde olan piramitlerin görüldüğünü öğrendiğim gün benim için hayal kırıklığı oldu. Yıllarca en büyük hayallerimden bir tanesi Mısır'a gitmek idi. Ben gidemeyince oraya giden eşim çektiği videolar ve gördüklerini anlatınca açıkçası hayalim yerle bir oldu ve artık farklı hayallerim var.


Kleopatra

  "Sesi, istediği her titreşimi çıkarıp, istediği her dili kullanabildiği çok telli bir müzik aleti gibiydi"... Romalı ünlü tarihçi Plutarkhos'un böyle tanımladığı  Kleopatra'nın kendisini değil kardeşlerini okuyoruz Kleopatra'nın Gölgeleri 'nde. Kleopatra'nın varla yok arası kitaptaki rolü. Çoğu yerde de kendi yok ismi var aslında .



 Kedilerin aç kaldığı bir şehir bil ki ıstırap içindedir.

  Kral Ptolemaios diğer Mısır krallarının aksine sönük kalmaktadır . Kaval çalmayı sevdiği için kavalcı ya da koca göbekli olarak tanınmaktadır. Kız kardeşi Tryphaena ile evlenen kralın ondan bir kızı olmuştur : Berenice .  Berenice dokuz yaşındayken onu ve annesini saraydan kovan kral cariyesi ile evlenmiş ve onu kraliçesi yapmıştır. Ondan da dört çocuğu olmuştur , iki erkek iki kız. Büyük çocuğu Kleopatra'dır. Kralın gözde çocuğu ve varisi.

  Kleopatra'nın kardeşi Arsinoe dokuz yaşındayken bir sabah uyanır ve babası ile Kleopatra'nın bir seyahate çıktığını öğrenir. Koşarak da olsa onları geçirmeye yetişir. Kleoparta ona " onun için geri döneceğini " söyler . O zaman Kleopatra on iki yaşındadır . Bir tuhaflıklar fark eden Arsinoe ne olduğunu daha sonra anlar. Üvey ablası tahtı ele geçirmiştir ve babası yardım bulabilmek için kaçmıştır. Annesi de iki erkek kardeşini alarak kaçmıştır . Hiçbir şeyden haberi olmayan Arsinoe'yi geride bırakmışlardır. Ablası ve yeni kraliçe Berenice'nin insafına ....

Kitabı sıra ile iki kız kardeşin ağzından okuyoruz. Arsinoe ve Berenice .

Babası ve annesinin zayıflıklarından ders alan Berenice ülkeyi tekrar yükselişe geçirmek istemektedir. Fakat bir taraftan babasına dikkat ederken diğer taraftan Romalılara karşı ülkesini korumak zorundadır. Tabii bir de etrafındaki iki yüzlü insanlara karşı dikkatli olmak zorundadır .

Arsione Arsinoe'ye terk edilmek çok zor gelmiştir. Hayatta kalmak için Berenice'ye tabii olmak ve dikkat çekmeden yaşamak zorundadır. Berenice'nin etrafındakiler bu küçük kızı öldürmesini isteseler de Berenice onun bir prenses gibi eğitim alarak yaşamasına izin vermiştir. Sanırım Arsinoe'nin  terk edilmiş olması ona kendisini hatırlatmıştır. Onu annesi terk etmemiş olsa da sevgi ve ilgiden mahrum büyümüştür. Anne ile birlikte ama annesiz ... Ne kadar acı bir durum .

Arsione küçük olmasına rağmen oldukça zeki bir çocuktur ve hayatta kalmanın bir yolunu bulur. Hele kitabın sonundaki son bölüm beni çok etkiledi.

Hiçbir şey yapmamaktansa eyleme geçmek daha iyidir.

Tarihte az bilinen iki kız kardeşin öyküsünü okumak ve o dönemde olanları , neler hissedip neler düşündüklerini öğrenmek çok güzeldi. Eski Mısır uygarlığına ilgi duyanlar ve bu tür kurgulardan hoşlananlara tavsiye ederim kitabı .


Fall of Egypt serisine ait olan “Kleopatra’nın Gölgeleri”  serisinin ilk kitabı. Serinin devam kitabı olan  “The Drowning King” henüz dilimize çevirilmedi bildiğim kadarı ile . Bir an önce çevrilmesi dile ile diyorum. Çünkü gerek konuyu gerek yazarın tarzını çok sevdim.







Kleopatra'nın Gölgeleri - Emily Holleman
Kitabın Adı :Kleopatra'nın Gölgeleri
Yazar :Emily Holleman
Yayınevi :Maya Kitap
Orjinal adı :Cleopatra's Shadows
Serisi : Fall of Egypt #1
Çevirmen :Peren Demirel
Sayfa Sayısı :320


Unutulmuş Kız Kardeşlerinin Gözünden Kleopatra Destanının Bilinmeyen Başlangıcı

İskender’in soyundan gelen Kral Ptolemaios’un parlak zekâlı kızı Arsinoe, bir gün kan ağlayan heykeller gördüğü uğursuz bir rüyadan uyanıp kendini çok daha kötü bir gerçekliğin içinde bulur. Korkunç bir darbe olmuştur ve hem çok sevdiği ablası Kleopatra hem de kayıtsız babası tarafından terk edilmiş bir halde sarayda yapayalnız kalmıştır. Arsinoe’nin üvey ablası Berenike tahtı ele geçirmiş ve kana susamış bir kraliyette hüküm sürmeye başlamıştır.

Arsinoe’nin bu tuhaf yeni dünyada tutunma çabası, onu saraydan çıkarıp savaştan harap olmuş İskenderiye sokaklarına götürür. Bu esnada Kraliçe Berenike, ölümün eşiğindeki zalim annesi, iki kocası ve babasının sürgünden dönme tehlikesiyle mücadele etmektedir. Babaları Ptolemaios ve Kleopatra, Roma ordusuyla şehrin kapılarına dayandığında Arsinoe bir seçim yapmak zorundadır, Berenike ise tahtını korumak için büyük bir savaşla karşı karşıya kalır.

Emily Holleman’ın cesur ve büyüleyici romanı Kleopatra’nın Gölgeleri, ihanetlerle dolu bir Mısır hanedanını ve antik dünyayı nefes kesici bir şekilde tasvir ediyor.

Holleman, fazlasıyla karmaşık bir dönemi son derece canlı bir biçimde anlatmayı başarıyor.

Emily Holleman : 

Emily Holleman
Emily Holleman Brooklyn’de yaşayan bir yazardır. Salon.com adlı websitesinde iki sene editörlük yaptıktan sonra gerçek tutkusu olan yazarlığa yönelmiştir. Şu anda kardeşi Arsinoe’nun gözünden Kleopatra’nın hayatına odaklanan bir tarih serisi üzerinde çalışmaktadır. İlk kitabı Cleopatra’s Shadows (Kleopatra’nın Gölgeleri) Little, Brown tarafından yayımlanmıştır.

Yazarın web sitesi: https://emilyholleman.com/


                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Antik Mısır benim de ilgimi çekiyor.Piramitler konusunda bak ben de şimdi hayal kırıklığına uğradım.Çölde değil miymiş yani :)) Bir de kral kendi kız kardeşiyle mi evlenmiş ben mi yanlış anladım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru anlamışsın canım. Antik Mısırda çok sık rastlanıyor kardeş evliliklerine :(

      Sil
  2. Benim de ilgi alanıma giriyor, tanıtım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu yeni keşfettim. Sizi de bloguma bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  4. Konuyla çok alakasız olacak ama sitemde tek soruluk bir anket paylaştım ana sayfada sağ tarafta hemen. Fikirlerinize önem veriyorum lütfen cevaplar mısınız? Siteme profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz şimdiden teşekkür ederim ^_^

    YanıtlaSil
  5. Antik Misir cok ilgimi ceker. Bu kitabi da not alayim okunacaklar arasina 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.