6/11/2019

# Beyaz Balina Yayınları # Kitap Yorumu # Nadia Hashimi

Kadife Pantolonlu Çocuk - Nadia Hashimi

Kadife Pantolonlu Çocuk

    Siz " bacha posh" nedir bilir misiniz? Ben   taa ki bu kitabı okuyasıya kadar. Bazen ne kadar şanslı olduğumuzu unutuyoruz. Bu coğrafyada doğduğumuz için ve yaşam bizim için nispeten daha kolay olduğu için. Aynı havayı soluduğumuz  dünya üzerinde bizim kadar şanslı olmayan , bizim normal kabul ettiğimiz onlar için özgürlük demek olan insanların olduğunu unutuyoruz bazen .

 Afganistan'da bir adettir bacha posh . Erkek çocuğu olmayan aileler küçük kız çocuklarının saçlarını keserek , onları erkek gibi giydirerek ve onlara erkek çocuğu gibi davranarak bir erkek çocukları olacağına inanırlar . Bacha posh erkek gibi giyinmiş kız anlamına geliyor tam olarak . Ergenlik çağına gelmeden bu kız çocukları tekrar normal hallerine döndürülüyorlar.

On yaşında bir kız çocuğudur Obayda. Ailesinin erkek çocuğu yoktur. Yengesinin önerisi ve aslında bir tür baskısı ile annesini ikna eder Obayda'yı bacha posh yapmak için. Saçları kısacık kesilir , erkek kıyafetleri giydirilir ve Obayda artık Obayd'dır. Anne ve babası ona oğlum diye seslenmektedir. Artık kız kardeşleri gibi anneline yardım etmesine , ev işi yapmasına gerek yoktur çünkü artık bir erkektir. Dışarıya çıkıp erkek çocukları ile oynaması , ağaca tırmanması , bisiklete binmesi beklenir. Okulda da erkek tarafında okumalıdır bir de. Afganisan'da kız ve erkekler ayrı binalarda okumaktadırlar. Kızların bir çok yönden özgürlükleri kısıtlanmıştır. Bu nedenle bacha posh olan kızlar başta zorluk çekseler de kavuştuğu özgürlüklerden vazgeçmek sonra zor gelir.

Obayda'nın ailesi diğer ailelere göre daha hoşgörülü olsalar da yaşadıkları sıkıntılar onları bu tuhaf adeti yapmaya yönlendirmiştir. Her zaman bu yenge gibi bir insan çıkar ortaya. Hepimizin hayatında buna benzer bir figür vardır aslında. Kitabı okurken sürekli olarak bacha posh olan kızların psikolojisini düşündüm. Bir anda artık sen erkeksin ona göre davran deniyor. Toplumdaki herkes de bu " oyuna " ortak oluyor. Aslında onların kız çocuğu olduğunu fark eden yok mu ?? Çoğunluk farkında fakat bu oyuna devam ediyorlar. Erkek gibi davranmaya başlayan , erkekler ile arkadaşlık kurup onlardan biri olduğunu düşünmeye başlayan kıza ergenliğe dönmeden önce tamam artık geri eski haline dön sen kızsın dendiği zaman hissettiklerini düşünebiliyor musunuz? Aklıma gelen ilk şey kimlik karmaşası oluyor. Her ne kadar erkek giysileri giyen bir kız olsa da zamanla , etrafındaki herkesin davranışı ile o da kendisini erkek gibi hissetmeye başlayabilir. Offf , aklıma gelen ı kadar çok şey var ki!!! Bu çocuklara çok üzüldüm. Bu insanlar nasıl bir çaresizlik içinde ki böyle akla mantığa aykırı bir adeti devam ettiriyorlar. Daha önce de dediğim gibi dışarıdan onları eleştirmek çok kolay. İçinde olmadan , o şartlarda yaşamadan fikir üretmek ne kadar doğru olabilir.

  Kadife Pantolonlu Çocuk beni etkileyen , çok beğendiğim bir kitap oldu. Beyaz Balina Yayınları 'nın okuduğum tüm kitapları gibi bu kitap ta her yaşa hitap eden ve rahatça okunabilecek bir kitap. Yetişkinler kadar çocukların da okuyup , bu dünyada onlar kadar şanslı olmayan çocukların olduğunu öğrenmesi ve onlara yardım etmek için neler yapılabileceğini düşünmesi gerekir.


Kadife Pantolonlu Çocuk Alıntılar : 

Bir erkek gibi davranmaya çalışmak , yeni bir dil öğrenmeye benziyordu ve ben kelimeleri bulmakta zorluk çekiyordum . 
Neden tuhaf görüneceğini düşünüyorsun? Kısa saçlı bir kız mı yoksa koltuk değnekli bir hayalet görecekleri için mi? Sana söz veriyorum ,görecekleri tek şey tek bacaklı kayıp bir ruhu yürüyüşe çıkarmayı başaran sihirli bir çocuk olacak .
Eğer bildiklerinizi paylaşmazsanız o şeyi bilmenizin hiçbir anlamı olmaz . Hiçbir şey bilmemekle aynıdır. 
En azından okula gidebildiğimiz için şanslı olduğumuzu bilirdik  çünkü bazı çocuklar okula gitmek yerine çalışıyordu. 
Sen daha yenisin. Kız olmanın ne demek olduğunu bildiğin anlamına geliyor. O şekilde yaşamaya değer mi? 
Bütün yetişkinler bir zamanlar çocuk olduklarını unutmuyor muydu sanki ?









Kadife Pantolonlu Çocuk
Kitabın Adı :Kadife Pantolonlu Çocuk
Yazar :Nadia Hashimi
Yayınevi :Beyaz Balina Yayınları
Orjinal adı :One Half From The East
Çevirmen : Yasemin Büte
Sayfa Sayısı :296


Bacha posh nedir bilir misiniz?

Afganistan’da, hiç erkek çocuğu olmayan aileler, genellikle ailenin en küçük kızını bir süreliğine erkeğe çevirirler. Böylece eve şans geleceğine ve bir sonraki bebeğin erkek olacağına inanırlar. Obayda ve ailesi de Kâbil’de kendi hâllerinde, mutlu bir hayat sürerken yaşanan bir kazayla her şey altüst olur. Bacağını kaybeden babası artık çalışamayacak durumdadır. Aile geçinebilmek için küçük bir köye, akrabalarının yanına yerleşir. Hiç erkek kardeşi olmayan Obayda, ablaları ile bu yeni hayata alışmaya çalışmaktadır. Ancak ailenin büyüğü olan yengeleri, Obayda ve ailesinin talihsizliğinden hoşnutsuzdur. Günün birinde Obayda’nın annesini, onu bir erkeğe çevirmesi için ikna edince, Obayda’nın bildiği her şey elinden alınır. Artık upuzun saçları, giymeye bayıldığı birbirinden güzel elbiseleri yoktur. Güzel Obayda, kadife bir pantolonun içindeki ürkek bir çocuk olup çıkmıştır. Bu hiç bilmediği yeni dünyada kaybolmaktan korkarken Rahim’le tanışır. Bu iki çocuğun sıra dışı dostluğu ve kesişen kaderleri, her şeyi değiştirecektir.


                                                            Kozmokitap

3 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.