9/19/2015

# Arkadya Yayınları # El Pintor de Sombras # Esteban Martin # Gölgelerin Ressamı

Gölgelerin Ressamı - Esteban Martin



" Bana göre tablo yıkımın bir özetidir. Pablo Picasso
     Bayram üzeri ve okulların açılması yaklaşmışken ben de tasarruf yapıp yeni kitaplar yerine kitaplığımdaki okunmayı bekleyen kitapları eritiyorum. Hangisine başlasam derken gözüme Gölgelerin Ressamı ilişti. Kitabın internette farklı basım kapağını gördüm ve hiç sevmedim. KApağın bu hali daha güzel olmuş. Kapak üzerinde üzerinde yazanlar ilk önce dikkatimi çekti. "Sherlock Holmes, Pablo Picasso, Karındeşen Jack. Üç güçlü ismin buluştuğu bir bulmaca... "  Bu cümleye kim karşı koyabilir ki!...
" Önümde merhametten nasibini almamış bir şeytanın eline düşmüş zavallı, savunmasız bir kız görüyordum. Kötülüğün ne olduğunu işte tam o noktada anlamış ve buna dayanamamıştım. "
  Kitap yaşlı Picasso ile ropörtaj yapmaya gelen bir gazeteci ile başlıyor ve geçmişe Picasso 'nun çocukluğuna gidiyoruz. Ünlü bir ressam olmak isteyen fakat bir akademisyen olan babanın oğlu olan Picasso bir ressam olmak istemektedir ve resim yapma konusunda oldukça da beceriklidir. Fakat Picasso diğer derslerinde oldukça başarısızdır ve onlar ile uğraşmak istemez. Bulunduğu bölgenin çeşitli yerlerinde insanları gözlemleyip resim yapmayı çok sevmektedir Pablo.
" ... karakterler değişebilir ama parmak izleri daimi ve emsalsizdir."

Genç Picasso ailesinin yanından para almadan ayrılır ve bir süre genelevde yaşamaya başlar . Genelevde çalışan kadınların öldürülmeye başlamasından sonra şüpheli hale gelir . Onu bu durumdan kurtaracak olan kitaplarda Sherlock Holmes adı ile maceraları yayınlanan Dedektif Arrow'dur. Hayat kadınlarını vahşice öldüren katil " karındeşen Jack " bir şekilde Pablo ile tanışmış ve kafayı ona takmıştır.
"Dostoyevski'nin de dediği gibi cinayet , kusurlu bir sosyal örgütlenmeye karşı bir itirazdır." dedi. 
Kitabın yaklaşık olarak ilk 100 sayfası durağan olarak ilerlemektedir. Daha sonra olaylar heyecanlı bir hal almaktadır. Kitabı okurken sıkılmadım, aksine merakla okudum. Sherlock'un ortaya çıktığı bölümlerde sanki yazım ve anlatım stilini Sherlock Holmes kitaplarına benzettim. Jack'in kim olduğu hakkında bir kaç kişi vardı aklımda , kitabın sonlarına doğru ise kim olduğunu anladım ki zaten konuşmalardan anlaşılıyordu.
"En iyi vaka suçlunun yaptığı küçük bir hata sayesinde çözülen dava değildir; en iyi dava , gerçek gözler önündeyken herkesin başka taraflara baktığı davadır. Çünkü adaletin terazisi herkes için eşit değildir. "
 Kitapta beni en çok rahatsız eden nokta ise yaklaşık aralıklı olarak 10 sayfada yazılar gölgeli olarak basılmış ve bu okuken gözlerimi çok rahatsız etti. Bu basım hataları 292. sayfadan sonra başlıyor.

  Kitap okuyucuya birşey katıyor mu diye sorarsanız cavabım hayır olur. Fakat boş vakitlerde okumak için ilginç bir kitap .


kozmokitap

Kitabın Adı: Gölgelerin Ressamı
Yazar: Esteban Martin
Yayınevi: Arkadya Yayınları
Orjinal adı: El Pintor de Sombras
Çevirmen: Dilara Anıl Özgen
Sayfa Sayısı:  408
                                   Bir tablo, içinde ne kadar sır saklayabilir?     
        Ruhunun kaybolan parçasını sanatında arayan bir ressam... Pablo Picasso.
        Tüm zamanların en ünlü canisi ile tarihe damgasını vurmuş bir dâhinin karşı karşıya geldiği bir yer... Barselona.
Ressamı ve sanatını sonsuza dek değiştirecek olan gizemli bir denizci...
   Picasso günün birinde babasının onun için kurduğu hayallere sırt çevirerek evi terk eder. Barselona sokaklarında beş parasız kalan ressama kucak açansa genelev patroniçesi Benigna'dır. Ancak kısa süre sonra, genelevdeki hayat kadınları, polise gönderdiği mektupları Jack adıyla imzalayan esrarengiz bir katil tarafından teker teker vahşice öldürülmeye başlar. Barselona polisinin tek şüpheli olarak değerlendirdiği Picasso'nun kendini hapiste bulmasıysa uzun sürmez.
   Karındeşen Jack olduğu iddiasıyla özgürlüğü de elinden alınan genç ressamı kurtarabilecek tek bir kişi kalmıştır artık... Jack'i yakalamaya ant içmiş bir İngiliz, Steven Arrow. Yani başka bir deyişle gelmiş geçmiş en ünlü dedektif, Sherlock Holmes...
   Onları hiç böyle görmediniz... Gölgelerin Ressamı, üç güçlü ismi bir araya getiren kurgusuyla daha ilk sayfasından itibaren sizi içine hapsedecek.

Kitapda adı geçen bazı Picasso tabloları:

Avignonlu Kadınlar tablosu. Kitabın konusu ile yakından ilgisi olan tablo.
                               


Guernica isimli tablo

L'aubade isimli tablo. 


Le Meurtre isimli tablo.






                                                                     

3 yorum:

  1. Değişik bir konusu var benim ilgimi çekti. Bazen kitaptan bir şey katmasın ama merak uyandırsın ya da hayal kurdursun diye bekleriz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Fakat kitapta üç ünlü isim görünce ister istemez beklentimiz biraz artıyor ve kitap bunu karşılamayınca hayal kırıklığı oluyor sonuç.

      Sil
  2. Bana soracak olursanız kitabın katkısı olarak; Picasso tablolarını çok kısaca açıklayan pasajlar olduğunu söyleyebilirim. Ben, o tabloların isimlerini kitap sayesinde hem öğrendim hem de gördüm.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.