2/29/2016

# Artemis Yayınları # Aşk ve Gurur # Jane Austen # Kitap Yorumu

Aşk ve Gurur - Jane Austen

 

Aşk ve Gurur  -  Jane Austen

   Çoktandır okumak istediğimi bildiği için bu kitabı kızım bana hediye olarak almış. Ne kadar mutlu oldum anlatamam. Üstelik içerisine de yazdığı küçük not da benim için çok anlamlı ve bu kitabı benim için daha da özel bir hale getiriyor.

1813 'te yazılmış bir kitap olan Aşk ve Gurur  günümüzde hala çok sevinen ve okunan kitaplar arasındadır. Üstelik kitabı okuduğunuz zaman siz de fark edeceksiniz ki içerisinde günümüz kitaplarının çoğunda olduğu gibi cinsel içerikli sahneler de yok. Demek ki bu tarz bölümler eklenmeden de kitaplar ilgi çekici olabiliyor.

  Kitabın benim için bu kadar özel olmasının nedeni biraz da gerçek bir aşk masalı olması.

 "Onun gururunu mazur görebilirdim, benimkini kırmasaydı..." 

Jane Austen
  Kırk iki yıllık kısa yaşamına  altı roman sığdırmıştır Jane Austen. Bir taşra papazının kızı olan Austen yaşamı boyunca kırsal kesimde ve orta sınıf insanların arasında yaşamıştır. Çok iyi bir gözlem gücü olan yazarın bu gücünü eserlerinde görmekteyiz.

   Bir kitabı okumaya başladığımda , yazarın anlatım tarzına ve karakterlere bir alışma süreci olur. Bu kitaba ise başlar başlamaz sanki tanıdığım bir ortamda bulunuyormuş gibi hissettim. Sanki ben daha önce bu ortamda bulunmuştum. Karakterler ise çok tanıdıktı.

    Yazarımız yirmi bir yaşlarındayken yazmış romanı. Kendi çalkantılı aşk yaşamından izler taşıdığı öne sürülüyor kitabın. Kendi mutsuz aşkına inat yazarın yazdığı her kitabı mutlu sonla bitirdiği söylenir.

   Bennet ailesi beş kız sahiptir. Jane, Elizabeth, Kitty, Lydia, Mary. Bayan Bennet sığ fikirli bir kadındır. Bay Bennet ise mutsuz evliliğinin sonucu kendisini genellikle odasına kapatıp kitap okumaya vermiştir. Bennet ailesinin yakınındaki çiftliği Mr Bingley isminde bekar bir bey kiralayınca kasabaya hareket gelir. Bir baloya katılan ailenin bayanları Bay Bingley ve onun burnu havada , kibirli arkadaşı Bay Darcy ile tanışır. Bay Darcy bu baloda Elizabeth'i dans etmeye layık görmese de bu ikili arasında zamanla bir yakınlaşma başlayacaktır. Fakat Elizabeth , Darcy'nin ilk tepkisini unutmayacaktır.

    Dönemin aile yaşantısını, kadınların sosyal ve ekonomik durumunu tün gerçekliği ile gözeler önüne seriyor kitap. Babaları kızlarına çeyiz parası bırakırsa bayanlar rahat oluyorlar yoksa babaları ölünce yaşadıkları ev bile en yakın erkek akrabaya kalıyor , kızlar ve eşi bundan yararlanamıyorlar. Çok korkunç bir düzen bu!... Daha 15-16 yaşına gelmiş genç kızlar bile koca peşindeler.... Hayattaki tek amaçları iyi bir evlilik yapmak. Günümüzde de bazı hanımların durumu da pek farklı sayılmaz hani:))

    Kitabı ve yazarı çok sevdim. Sıkılmayacağınız bir kitap istiyorsanız tavsiye ederim....




Aşk ve Gurur  -  Jane Austen
Kitabın Adı :Aşk ve Gurur
Yazar :  Jane Austen
Yayınevi : Artemis Yayınları
Orjinal adı : Pride and Prejudice
Çevirmen : Beril Tüccarbaşıoğlu Uğur
Sayfa Sayısı : 450


"Hiçbir zaman, aşkının karşılık bulmayacağını bildiği şu an kadar hissetmemişti, onu sevebileceğini."
  Bay Bingley ve onun gizemli arkadaşı Bay Darcy'nin kasabaya taşınmasıyla hayat, Bay ve Bayan Bennet'ın beş bekâr kızı için daha heyecan verici hâle gelmişti. Elizabeth Bennet, gözde bekâr Fitzwilliam Darcy ile tanıştığında onu çok kibirli ve sevimsiz buldu. Eliza'nın ne güzelliği ne de neşeli tabiatı adamın ilgisini çekebilmişti. Darcy'nin yakın dostu Bingley ile Elizabeth'in ablası Jane arasındaki ilişkinin bitişinde de Darcy'nin parmağı olduğu ortaya çıkınca, Elizabeth ondan ölesiye nefret etmeye karar verdi. Ancak aşk yeterince güçlüyse, ön yargılar ve yanlış anlaşılmalarla dolu olaylar bile kadere engel olamazdı.
 
   19. yüzyıl İngiltere'sinde orta sınıf hayatının gölgesinde, aşk, imkânsızlık, kadın erkek ilişkileri, kahkaha, dedikodu ve ince bir mizahla dolu, klasikleşmiş bir masal olan, edebiyat tarihinin en tanınan çiftlerinden birini yaratan ve şimdiye dek milyonlarca kopyası basılan Aşk ve Gurur, dünyanın neredeyse her dilinde okundu.




                                                            Kozmokitap

8 yorum:

  1. ay bi bakayım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. farklı basımlarını kaç kere okudum ve her seferinde daha çok beğendim :D

    YanıtlaSil
  3. filmini izlemiştim çok güzeldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben filmini izlemedim. Yakın zamanda izlemeye çalışacağım.

      Sil
  4. Merhaba. :) Çoğu kitapsever tarafından ilk basımı aranan kitaplardan birisi. Bir türlü okuyamadığım kitaplar arasında. :) Güzel bir paylaşım, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Film gerçekten çok güzeldi ama kitabı okumak nasip olmadı bir türlü belki de filmi izlediğim için bilemiyorum keşke önce kitabı okusaymışım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.