2/10/2016

# Kitap Yorumu # Pegasus Yayınları # Sophie Van Der Stap

Dokuz Peruklu Kız - Sophie Van Der Stap

Dokuz Peruklu Kız - Sophie Van Der Stap

    Pegasus Yayınlarından çıkan Dokuz Peruklu Kız Yazarın yanı Sophie Van Der Stap'ın kanseri yenme öyküsünü anlatıyor bize. Baştan uyarayım, duygusal kat sayınızın fazla olduğu bir zamanda okumayın bu kitabı göz yaşlarınızı tutamayabilirsiniz. Ya da hastane randevunuz varsa , kanser hastası iseniz ya da tarama öncesi ise kitaba başlamak için uygun bir zaman değil. Neden diye sorarsanız kitap aslında çok duygusal ya da kötü sonla biten bir kitap değil. Fakat kitabı okurken kendi mücadelenizi , kendi rahatsızlığınızı hatırlayıp daha da duygusallaşabilirsiniz ve kötü etkilenmenizi istemem. Duygusal olarak rahat, kontrollerinizi tamamlamış bir zamanda okurken kitabı gülümseyerek okuyacağınızı ve Sophie 'yi çok seveceğinizi düşünüyorum.

   Sophie yirmi bir yaşınca genç, hareketli, üniversite öğrencisi bir genç kızdır. Heyecan ile okulu beklerken rahatsızlanır ve bir takım tahlil , tetkikten sonra tanısı konur. Kanser'dir. Kanser ismi bile insanı ürküten bir hastalık. insanı asıl ürperten ise bana göre ölüm değil bu hastalığın insanı süründürmesidir. Tanı koyulduktan sonra iş bitmiyor. Kontroller, gerek görülürse kemoterapi, radyoterapi, bazen de ameliyat.... Tanı koyulduktan sonra bir daha asla eskisi gibi olamıyorsunuz çünkü psikolojik olarak da değişiyorsunuz. Sophie ise az rastlanan ve çabuk ilerleyen bir kanser türüne yakalanmıştır. " Robdomyosarkom" Çocukluk çağında en sık rastlanan yumuşak doku tümörüdür rabdomyosarkom. Sophie tedaviye kemoterapi ile başlayacaktır. Ailesi ve arkadaşları hep yanındadır. Annesi de daha önceden meme kanseri geçirdiği için tedavi protokollerini ve kızının psikolojisini anlayabilmektedir. Sophie ise bu durumla başa çıkabilmek ve hayata tutunmak için farklı peruklar alır kendisine . O anda nasıl hissediyorsa ve kendini için aslında bir savunma duvarı oluşturmak için farklı peruklar kullanır. Hayatın ucundan yakalar ve ona sımsıkı sarılır. Onu asla bırakmaz ve kanseri yener.

  Duygusal bir hayat öyküsü Dokuz Peruklu Kız. 2013 yılında kitap film olarak da çekilmiştir.
Fragman:

 
Dokuz Peruklu Kız - Sophie Van Der Stap




Kitabın Adı :Dokuz Peruklu Kız
Yazar : Sophie Van Der Stap
Yayınevi : Pegasus Yayınları
Orjinal adı : The Girl With Nine Wigs
Çevirmen : Fazilet Mıstıkoğlu
Sayfa Sayısı :272

Yüzünden gülümseme eksik olmayan bir kızın sıra dışı hikâyesi
Peruklarım, bir tutam saçtan çok daha fazlasını ifade ediyor. Her birinin benim üzerimde bir etkisi oluyor. Görünüşümün değişmesinden daha derin bir şey bu, benlik algımı etkiliyorlar. Farklı görünmek farklı davranmama ve karşılığında farklı tepkiler almama neden oluyor.
Sophie az rastlanan ve çabuk ilerleyen bir kansere yakalandığında yirmi bir yaşındadır. İyileşmek için tek şansı ise bir yıl boyunca kemoterapi ve radyoterapi görmektir. Olanlarla başa çıkabilmek için tüm korkuları, ızdırapları ve yaşadığı tüm keyifli anlar ile ailesi ve arkadaşları hakkında yazabileceği bir günlük tutmaya karar verir. Kanseri yenmesinde kendisine yardımcı olan bir diğer şey ise ilk başta onu ürküten ve tiksindiren ama kısa süre içinde hayatının vazgeçilmezi haline gelen peruklarıdır.
Saçları döküldüğünde hayat elinden dişiliğini ve yaşam sevincini alır ama perukları ona her ikisini de fazlasıyla geri verir. Her bir peruğun ayrı bir kişiliği ve ayrı bir adı vardır. Sophie o gün nasıl hissettiğine ya da nasıl hissetmek istediğine göre takacağı peruğu seçer ve o kişiye dönüşür: Güvensiz Sophie: Stella. Zevkine düşkün Sophie: Oema. Dikkafalı Sophie: Sue. Düşünceli Sophie: Blondie. Eğlenceyi seven Sophie: Platina. Romantik Sophie: Daisy.
"Dokuz Peruklu Kız sıradan bir kanser hikâyesi değil. O kadar iyi yazılmış ki daha çok kanserli bir kadının yazı yeteneğini ortaya çıkarması diyebiliriz."
-Gazet van Antwerpen-"Bu kitabın gücü yalnızca Sophie'nin çektiği acılardan değil, onun bu acıları çekerken gösterdiği cesaretten geliyor."
-Der Spiegel-"Sophie'nin günlüğü tüylerinizi diken diken edecek."
-Elle Girl-"Dokuz Peruklu Kız sizi gözyaşlarına boğacak bir kitap olabilirdi. Ama onun yerine sizi güldürecek ve büyüleyecek bir kanserle mücadele hikâyesi."
-Goed Gevoel-"Dokuz Peruklu Kız, Kanser hayatı tehdit ettiğinde ve ölmekten en çok korktuğu anda hayata tutunmayı başaran' bir kadının hikâyesi."
-De Telegraaf-





                                                     

10 yorum:

  1. Okunması gereken bir kitapmış teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ben almayı düşünüyordum. Şimdi daha çok merak ettim:)

    YanıtlaSil
  3. vay be konusu çok güzelmiş :) ama çok üzülürüm ki ben bunu okurken :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğlenceli bir dille yazmış yazar. Üzülmek aslında o anki ruh halimize göre değişiyor:))

      Sil
  4. Konusunu sevdim. Ancak bu tarz kitaplardan çok çabuk etkilenen birisiyim ve etkisinden kurtulamazsam diye düşünmedim değil. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimiz ya da etrafımızda kanser hastaları varsa okurken daha fazla etkileniyoruz. Yazsrın yazdıklarına odaklanır isek eğlenceli bir dil ve iyileşme öyküsü aslında.

      Sil
  5. Duydum ama okumadım... :) Bu arada benim de kitabım çıktı! :) Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin kitabınızın çoktığını duydım fakat kitapçılarda bir türlü denk gelmedim. Bir sonraki internet alışverişimde listeye eklenecekler arasında:))) Sevgiler...

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.