6/14/2016

# Gudbergur Bergsson # Kitap Yorumu # Kuğu # Martı Yayınları

Kuğu - Gudbergur Bergsson || Kitap Yorum

Kuğu - Gudbergur Bergsson

   İnstagramda yaptığım takastan aldım Kuğu'yu . Kitabın resmini görür görmez ba-yıl-dımm. Kapak dizaynı bana göre harika olmuş. Kitabın bir  de İskandinav Edebiyat Ödülü aldığını öğrenince tamam , bu kitabı okumalıyım dedim.

  İsimsiz karakterler kitaptakiler. Kız , anne, baba, çiftçi, karısı, ırgat, çiftçinin kızı...  Dükkanlardan mal aşırdığı için ceza olarak köydeki bir çiftliğe gönderilir kız. Tamamen başka bir ortamda yabancılarla baş başa kalır kız... Bu yeni dünyadaki farklılıkları gözlemlerken hayal gücüne dizgin vuramaz. Gerçek ile hayali iç içe girer. Belki de gerçeklerden kaçışın en kolay yoludur hayal alemine dalmak. Zaten çocuklar için hayal kurmak ve bu hayallerin derinliğini arttırmak hiç de zor değildir. Çiftliği , oradaki yaşamı ve oradaki işlere yardımcı olmayı öğrenir kız.

"Yine de, televizyon kapalı olduğunda kitap okumayı düşünebilirdi, ama basılı ortamda öykünün gelişmesi o kadar uzun sürüyordu ki, zihnini hızla dolduran bereketli malzemeye boyun eğmek zorunda kalıyordu. Öyküyü aceleye ve sözcükleri geçiştirerek keyifli hale getirmeyi denediğinde olayın bütünlüğü bozuluyor ve anlaşılmaz oluyordu; yine de en eğlenceli kısmı buydu. Eğer zihni kurgunun ötesine doğru uçuşa geçmişse, sayısız sözcük ve sıkıcı cümleler arasından büyük çabalar sonucu ulaştığı final, hayal ettiğinden daha da basmakalıp oluyordu.”

   Çiftlikte çalışmaya gelen bir de ırgat vardır. Bu ırgat ki beni sinir etti. Dokuz yaşında , ailesinden  uzağa  gönderilmiş ve ilgiye muhtaç küçük bir kız çocuğunu taciz etmekten çekinmez. Bu nasıl bir akıldır öyle. Çocuk -adı üstünde çocuk- kendisine yapılan tacizi , içeriğini fark etmez. Irgatın söylediklerine inanır.


    Kitapta kısaca kızın köy hayatında yaşadıkları ve kurduğu hayaller anlatılıyor. Bana kitap hakkındaki fikrimi sorarsanız sevemedim!... Demek ki bir kitabın kapağına aşık olmak, kitabın ödüllü olması ve arka kapak yazısını sevmeniz kitabı sevmek için yeterli olmuyormuş.....







Kuğu - Gudbergur Bergsson

Kitabın Adı :Kuğu
Yazar :Gudbergur Bergsson
Yayınevi : Martı Yayınları
Orjinal adı : The Swan
Çevirmen : Nilgün Birgül
Sayfa Sayısı : 207


   "Evren ona doğru süzülüyordu. Hava, onu kendi isteği dışında toprağa doğru bastırıyordu. Bitkin halde otların üstünde uzanırken, zihninde toprağın onu nasıl kucakladığını canlandırdı ve insanın her şeyi kendi isteğiyle yaptığını hissetti. Kendinizden daha iyi ve gerçek bir dostunuz yoktur."

    Hırsızlık yaptığı için cezalandırılarak ailesi tarafından başkentten bir balıkçı kasabasına gönderilen dokuz yaşındaki bir kızın öyküsüdür Kuğu. Yaz boyunca kalacağı kasabanın mesafeli insanları arasında hayallerine sığınan küçük kız, hiç hissetmediği duyguları keşfetmeye başlar. Çirkin ile güzelin, komedi ile dramın, huzur ile gerilimin iç içe olduğu bu dünyada kendini doğanın büyüsüne teslim eden kızın yolculuğunu okurken, özgürlüğün heyecan verici sesiyle buluşacaksınız.




                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Bir kitabı sevmek için içeriği bize uygun olmalı.Bunu da kitabı okumadan anlayamıyoruz. Arka kapak yazısı yanıltıcı olabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Biraz da şans işi oluyor. Kapağını açmadan içindekini anlayamıyoruz.

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.