7/13/2016

# Doğan Kitap # Haruki Murakami # Kitap Yorumu

Kadınsız Erkekler - Haruki Murakami || Kitap Yorumu

                             Kadınsız Erkekler

     Bir gün sen de kadınsız erkeklerden olacaksın. O gün en ufak bir uyarı, küçücük bir ipucu vermeden; önsezi olarak hissettirmeden ya da içine doğmadan; kapını çalmadan, hiç beklemediğin bir anda seni bulacak. Bir köşeyi döndüğünde, aslında çoktan oraya varmış olduğunu anlayacaksın. Geriye dönmek mümkün olmayacak. O köşeyi bir kez dönünce, orası artık senin için mümkün olan tek dünya olacak. O dünyada sen kadınsız erkeklerden biri olarak anılacaksın, hep bu soğuk çoğul eki ile.  

     Haruki Murakami okumaya başladığım zaman bir huzur hissederim. Yazarın yazım tarzı o kadar sade ve dolambaçsızdır ki onu okurken başka bir şey hissetmek elimden gelmez. Hırs , ihtiras ya da yorucu bir anlatım tarzı yoktur yazarın. doğuya özgü o durgun ve sakin havada anlatır anlatacaklarını yazar. Yorulmadan saatlerce okuyabilirsiniz kitaplarını. Farklı konularda anlatacakları vardır yazarın . her kitabında farklı bir konu ile bizi şaşırtır. Bu kitabının konusu ise adından da anlaşılacağı gibi kadınsız erkeklerdir.

     Yedi kısa öykü yer alır kitapta. Bu öykülerin kahramanları farklıdır fakat hepsinin ortak noktası kadınsız oluşlarıdır. Drive my car da eşi ölmüş bir tiyatro oyuncusu vardır. Yalnızlığa alışması ne kadar zor olsa da eşinin onu aldatması özellikle de bunun nedenini öğrenemeden ölmesi daha zordur. Kitabın konusu kadınsız erkeklerdir. Bunlardan eşi ölenler olduğu gibi eşi aldattığı için ayrılanlar ya da yıllar sonra eski sevgilisinin intiharını öğrendikten sonra psikolojisi altüst olanlar da vardır. Bu yalnız kalış, aldatılış ile farklı farklı yollarlar başa çıkmaya çalışır karakterler. Karakterlerin bir tür kendileri ile hesaplaşmaları yer alır kitapta. Yazarın Kafka sevgisi de yer bulur kendisine Aşık Samsa öyküsü ile. Kafka'nın böceğe dönüşen Gregor Samsa'sını bilmeyen yoktur. Bu kitapta da tam tersi olur. Gregor Samsa'ya dönüşür karakterimiz. Öncesinde ne olduğunu hatırlayamaz.

   Kolayca zarar görebilecek bir bedenle ( üzerinde ne onu koruyan bir kabuk , ne de saldırmak için kullanabileceği bir silah vardı ) , bu dünyada yaşamayı nasıl beceriyordu acaba? 

   Yazarın okuduğum diğer kitapları gibi bu kitabını da çok sevdim. Okumam için kitabı bana veren kardeşime teşekkür ederim:))






Kitabın Adı : Kadınsız Erkekler
Yazar : Haruki Murakami
Yayınevi : Doğan Kitap
Orjinal adı :Onna Noinai Otokotachi
Çevirmen : Ali Volkan Erdemir
Sayfa Sayısı :224


    Bir kadını yitirmek, tüm kadınları yitirmek demek… Bir gün sen de kadınsız erkeklerden olacaksın. O gün en ufak bir uyarı, küçücük bir ipucu vermeden; önsezi olarak hissettirmeden ya da içine doğmadan; kapını çalmadan, hiç beklemediğin bir anda seni bulacak. Bir köşeyi döndüğünde, aslında çoktan oraya varmış olduğunu anlayacaksın. Geriye dönmek mümkün olmayacak. O köşeyi bir kez dönünce, orası artık senin için mümkün olan tek dünya olacak. O dünyada sen kadınsız erkeklerden biri olarak anılacaksın. Hep bu soğuk çoğul eki ile... Bir kadının özlemini çeken, yasını tutan; bir kadın tarafından aldatılmış, terk edilmiş olmanın acısıyla yaşayan, aşkla kendinden vazgeçen erkeklerin öyküleri… Haruki Murakami'den aşka ve kadınlara yazılmış yedi ağıt…


Haruki Murakami Kimdir?

Haruki Murakami


  12 Ocak 1949 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Dünya ve Japon edebiyatının en önemli yazarlarından olan Murakami dilimize çevrilen eseri İmkânsızın Şarkısı ile büyük bir beğeni toplamıştır. Babası Budist bir din adamı olan yazar gençlik yıllarını Kobe’de geçirmiştir. Tokyo Vaseda Üniversitesinde üniversite öğrenimini tamamlayarak mezun oldu. 1986 yılında 1995 yılına kadar Avrupa ve Amerika’da yaşadı. Çocukluk yıllarından beri edebiyata büyük bir ilgi duyan yazar birçok büyük yazarın kitaplarını da okumuştur. Batı edebiyatına duyduğu ilgiden dolayı eleştirilmiş olsa da post modern yazarlardan olan Kurt Vonnegut ve Richard Brautigan’ın etkisinde kalmıştır.  






Haruki Murakami'nin Okuduğum  Kitapları : 

1Q84 



                                                    

2 yorum:

  1. Güzel bir konuymus okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir konu ve usta bir yazar olunca kitap da çok keyifli oluyor.

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.