7/01/2016

# İthaki Yayınları # Jo Walton # Kitap Yorumu

Ötekiler Arasında - Jo Walton || Kitap Yorumu

                                     Ötekiler Arasında - Jo Walton
  Ötekiler Arasında  takas olarak gelen kitaplarımdan bir tanesi . - Sizlere bir sonraki postta tüm yeni kitaplarımı paylaşacağım. Biriktirip , hepsini birden yazmak için bekledim. - Takas kitapların arasında gördüğüm zaman kitabın aldığı ödüllerden etkilendim ve okumak istedim. 2011 Nebula en iyi roman ödülü, 2012 Hugo en iyi roman ödülü, 2012 BFS en iyi fantezi roman ödülü kitabın sahip olduğu ödüller.  İsmi de beni çekti - Ötekiler Arasında. Sizce de ismi insanı çekmiyor mu?

Jo Walton
 Jo Walton
   Jo Watson'un farklı bir kitabını daha önce  okumamıştım. Ötekiler Arasında yazarın okuduğum ilk kitabı. Yazarın tarzını sevdim. Farklı bir kitabını bulursam onu da okumak isterim. Yazar hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. 1964 doğumlu olan yazar Galler doğumlu. İlk romanı yayımlandıktan sonra Kanada'ya taşınan yazar evli ve bir çocuk annesidir. Yazar hakkında bilgi almak ve yazdığı kitapları görmek için kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz. - http://www.jowaltonbooks.com/ -

     Kitap Galler ve İngiltere arasında geçiyor. Kitabımızın baş kahramanı ve anlatıcısı Mori - Morwenna- henüz bir çocuk. Kitap onun günlüğünden oluşuyor. 1975 ve 1980 yılları arasında yazılan anılar. Mori ikizi ile birlikte Galler'de annesi ve onun ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Babaları henüz bir bebekken onları terk etmiştir. Anneleri ise bir cadıdır. Kelimenin tam manası ile bir cadı. Büyü yapabilmekte ve büyüyü kötü amaçları için kullanmaktadır. Amacı, bütün kötülerin olduğu gibi dünyayı ele geçirmektir. Mori ve ikizi annelerine karşı gelmişler, başlarına kötü bir olay gelmiştir. Bu olaydan sonra evden kaçan Mori İngiltere'ye babasının yanına gitmiştir. Orada babası iyi bir eğitim alması için onu yatılı bir okula verir.

    Mori bebekliğinden beri büyü ile iç içe olduğu için  büyü yapabilmektedir. Bu büyüler Harry Potter'dan hatırladığımız tarzda büyüler değil. Yani sihirli bir değneği sallayıp büyülü sözler söylenerek yada bir kazanda garip maddeleri kaynatılarak yapılmıyor. Mori çoğu zaman içinden geldiği gibi yapıyor. Örneğin kendisini korumak için büyülü sözler olarak sevdiği bir kitaptan sözleri de kullanabiliyor. Büyü yapmasında ve annesine karşı koymasında en büyük yardımcısı ise periler. Onlara peri ya da  sevdiği karakterlerin ismini veren kişi Mori. Aslında bu yaratıkların bir isimleri yok . İsim kullanmayı sevmiyorlar ve kendilerine varlık diyorlar. Değişik ve tuhaf tipleri var. Onları görebilen fazla insan yok. Mori'nin yaptığı büyüler anında ortaya çıkan şeyler olmuyor. Büyünün sonucu çevredeki olayları ve insanları etkileyerek yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve daha doğal oluyor.

  Mori çok kitap okuyan bir kız . Tam bir kitap kurdu. Yazar kendisi de Le Guin ve Tolkien'i çok sevdiği için sanırım biraz onların etkisinde kalmış ve kitapta bolca bu yazarların ve farklı yazarların isimleri geçiyor. Mori'nin okuduğu her kitabın ismi yer alıyor kitapta. Kitabın sonunda yayınevi bizler için kitapta ismi geçen kitapları yazarları ile birlikte vermiş. Tam 154 kitap. Mori tam bir bilim kurgu okuyucusu. Bu nedenle kitaplar da bilim kurgu türünde.

    Kitabı genel anlamda sevdim. Farklı tarzları her zaman sevmişimdir. Özgünlük güzeldir. Kitapta sevmediğim sadece bir sahne oldu. - Dikkat bir sonraki bölüm  spoiler içerir....  - Mori ve babasının otel odası bölümü . Babasının Mori'ye davranışı iğrençti. Mori'nin ise tepkisi güzel fakat düşünce tarzı kötüydü. Özellikle ensest hakkındaki düşünceleri. Sonuçta bir şey olmadı fakat yazarın bu sahneyi yazmasını anlayabilmiş değilim. Çok gereksizdi.
 
   Sonuç olarak genel hatları ile kitabı sevdim. Yazarın diğer kitaplarını da bulursam okumayı düşünüyorum. Bir de not düşeyim. Periler , büyü deyince hareketli bir kitap beklemeyin. Kitap çok hareketli değil fakat anlatım tarzı ile kendisini okutuyor.




Ötekiler Arasında - Jo Walton

Kitabın Adı : Ötekiler Arasında
Yazar : Jo Walton
Yayınevi :İthaki yayınları
Orjinal adı : Among Others
Çevirmen : M. İhsan Tatari
Sayfa Sayısı :376


     Morwenna Phelps (Mori), perilerin ve insanların dünyası arasında sıkışık bir hayat yaşamaktadır. Galler'de yetişen Mori'nin en yakın arkadaşları periler ve bilimkurgu romanlarıdır. Deli bir büyücü olan annesi, perileri karanlık bir sona doğru sürüklemeye çalıştığında Mori kendisini topal bırakacak büyülü bir savaşta onunla yüzleşmek zorunda kalır… ve ikiz kız kardeşi ölür.

    Yaşadığı üzücü olaylardan sonra İngiltere'ye, onu ve kardeşini doğumlarında terk eden babasının yanına gönderilir. Burada arkadaş bulmakta zorlanan Mori, büyü yaparak kendisi gibi düşünen insanları çevresine toplamak ister, ama yaptığı büyü annesinin dikkatini çeker. Bu durum, Morwenna'yı yıllardır kitaplardan öğrendiği her şeyi kullanmasını gerektirecek bir hesaplaşmaya doğru sürükler.

    Yolu Tolkien, Le Guin ve Vonnegut'tan geçen herkesin kendisini bulabileceği "anı"lar taşıyan bu eser, fantastik ve bilimkurgu edebiyatının esinlerini bir araya getiriyor. Günlük biçiminde yazılmış olan Ötekiler Arasında sadece bir roman değil, tüm bilimkurgu ve fantastik edebiyat dünyasına topyekûn bir övgü ve selamlama. 



                                                     

2 yorum:

  1. Ne güzel detaylı yorumlamissin nilüfer, kitAP hakkında bir hayli bilgi edindim, ödüllerini görünce ve mevzu, 75_80 yıllar dikkatimi çekti, Tolkien den etkilenmemek ne mümkün 😉
    Teşekkürler paylaşım için, iyi bayramlar...

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.