11/07/2016

# Ela # Erdem Yayınları # Kitap Yorumu # Sadık Yemni

Ela - Sadık Yemni || Kitap Yorumu

kozmokitap

    Sadık Yemni'ye okuduğum ilk kitap Ela. Bir Türk bilim kurgu kitabı. Daha önce Hep yabancı yazarların kaleminden çıkan bilim kurgu kitapları okudum fakat Türk bir yazarın kaleminden hiç okumadım. Sadık Yemni'nin kalemini anlatım tarzını çok sevdiğimi söylemeliyim. 19 kitabı olan yazara şimdiye kadar neden hiç denk gelmedim bilemiyorum fakat bundan sonra diğer kitaplarını da mutlaka arayıp bulacağımdan emin olabilirsiniz.

    Bilim kurgu, yapay zeka , zamanda seyahat tam bana göre konular:))  Zaman Yolcusunun Karısı filmini defalarca seyreymiş birisi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim.... Bazen depresif olursunuz ve canınız bırakın kitap okumayı hiçbir şey yapmak istemez. İşte öyle zamanlarda bu filmi koyar seyrederim ve bu beni mutlu eder:))

   Arka Kapak ekim sayısını okurken orada Ela kitabını ve Erdem Yayınlarını gördüm. Bu yayınevini ben takip etmiyorum diye instagramda arayıp bulunca şans bu ya bir çekiliş yaptıklarını gördüm ve hemen katıldım ve ta ta..... Ela'yı kazandım:)) Şanslı mıyım yoksa çok  istediğim için mi bana çıktı bilemiyorum artık ;)

     Öncelikle kapağı ile dikkatimi çekti kitap ki öyle unutulacak bir kapak değil. Baskı kalitesi de iyi olan kitapta herhangi bir basım hatası da yoktu. Çoğu büyük olarak kabul edilen yayınevinde maalesef basım hatalarından bazen okumak çok zorlaşıyor.

    Efe facebook üzerinden Ela isimli bir genç kızla tanışır ve belli bir süre bu sosyal medyada haberleştikten sonra ona ilgi duymaya başlar. İkili bir süre sonra Bursa'da yüzyüze buluşma kararı alırlar . Otobüs bileti ve yoldaki bazı sürprizleri ayarlar Ela. Bu biraz garip gelse de Efe'ye Ela ile tanışmak  için sabırsızlanmaktadır. Verilen adrese giden Efe orada Ela'yı bulamaz ve bambaşka bir olayın içine düştüğünü fark eder....

   Ela bir kız, hacker ya da şebeke üyesi değil bir yapay zekadır. Efe çok özel bir görev için seçilmiş ve test aşamasına tabi tutulmuştur. Efe kendisi de bu görevi bilmemektedir ve biraz da tedirginlik duymaktadır.

“Hacker mısın? Yok olamaz. Hiçbir hacker bunu yapamaz. Henüz yapamaz. Yani tahminim öyle. Ajan mısın yoksa. Gizli şebeke falan? Tapınak şövalyeleri. ”
 “O saydıklarının gücü yetmez bu işlere.”
 Efe gerçeğin ruhunun esintisini hissediyordu. Birileri niye onu bu kadar masrafla ve zaman kaybıyla sanal bir kıza âşık eder ve buralara sürüklerdi? Neye yarardı? Şaka değeri sıfırdı artık.
 “Ela açık konuş. Nesin sen? Yoksa… Yoksa sen dünya dışı bir zekâ mısın? Uzaylı falan mısın?”
 “Hayır, yüzde yüz yerli yapımım.”
 “Ama şu anda öyle bir teknoloji yok. Bize söylenen böyle yani.”
 “Doğru.”
 “O halde nesin? Ancak yapay zekâ olabilirsin.”
 “Zekâmın yapay denebilecek tek bir unsuru bile mevcut değildir.”
 “Nesin peki?”
 “Yapı Zekâ denebilir kelimeleri çok zorlamadan. Sırf zekâdan ibaretim.”

   Efe ile birlikte günü gününe verilen görevleri yerine getirirken arkadaşlarını tanıyoruz ve bir yapay zekanın insan hayatlarını nasıl değiştirdiğini ve müdahil olduğunu görüyoruz.

   Sonuç olarak kitabı büyük bir zevkle okuyup bitirdim . Bilim kurgu meraklılarına şiddetle tavsiye ederim....


Ela - Sadık Yemni
Kitabın Adı : Ela
Yazar :Sadık Yemni
Yayınevi :Erdem Yayınları
Sayfa Sayısı :328

"Alengirli düşler" kurup "Yemni Sözlüğü" kelimeleriyle gizemli hikâyeler yazan Sadık Yemni "Bir Yapı Zekâ Romanı" ile karşımızda. Ela, bugüne kadar bildiğiniz "zekâ"dan başkasını, bugün ve gelecek arasında verilen büyük bir mücadeleyi anlatıyor. İnanan kalplerin iyiliği ile teknoloji ve "yapı zekâ"lar bir bütün oluşturabilir mi? Peki, geleceğin savaşları bugünden yapılabilir mi? Geleceğin savaşlarını kazandığımızda tüm sorun çözülecek mi? Yapı Zekâ'lar dünyasında kim neden seçiliyor? Bağımlılık yapan bir Sadık Yemni üslubu daha okurların gündeminde. Bu kitabı elinizden bırakamayacaksınız...

"IS öfkeyle iki kolunu yanlara açınca sol kolu omuz hizasından koparak yere düştü. "Yok öyle bir şey. Yokkk..."

Bunu derken önce sol kolu koptu, ardından gövdesinin üstü bel hizasından parçalanarak yere düştü. Çatırtı bir melodi gibiydi. Bunu diğer parçalanma ve dökülmeler takip etti. Yapısöküm hızlanarak devam etti. Önce iyice ufalandı. Sonra yapıbozum başladı. IS'in kendini inşa ettiği nesne nano ölçekte değişime uğramaya başladı. Kısa zamanda iyice ufalandı, çürüdü, süblimleşti ve ortadan silindi. Geriye sadece hamam böceği büyüklüğünde simsiyah bir parça kalmıştı."


                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. ben daha önce de okumuştum bir kaç kitabını genelde korku tarzı yazıyor ..

    YanıtlaSil
  2. Kitabın kapağı önceden ilgimi çekmişti ama tarzonın bilim kurgu olması daha da çoook iligimi çekti bakılıp, alınılacaklar listeme girmiş bulunuyor teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. Aa pek sevdigim konular 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.