3/23/2017

# İskender Pala # Kapı Yayınları # Kitap Yorumu

Karun ve Anarşist - İskender Pala || Kitap Yorumu

Karun ve Anarşist - İskender Pala


   Katre-i Matem ile tanıştığım yazarla yollarımız İki Darbe Arasında ve Mihmandar ile devam etti. Son olarak da Karun ve Anarşist kitabını okudum ve okuduğum her kitabı birbirinden güzeldi.

  Kitabı instagramda kalabalık bir grup olarak okuduk. Grup olarak okumak çok zevkli oluyor ve kitap bittikten sonra kitap hakkında karşılıklı konuşup bilgi alışverişinde bulunmak ise harika.... Kitaba başladığımız zaman ben rahatsızdım ve ilk iki gün sadece 14 sayfa okuyabildim. Benim hastalığımın yanı sıra kitabın ilk sayfaları da gerçekten ağır ilerliyor. Lidyalıların son dönemlerinde başlayan kitapta çok fazla isim geçince doğal olarak okuma hızı da düşüyor. Kitaba başlamamın üçüncü günü ben kendimi biraz toparlayıp kitap da açılınca aynı gün bitirdim kitabı.

İki farklı dönemde geçiyor kitap. Lidyalıların son dönemleri (MÖ 549) ve yakın geçmiş zaman
(1980 ler ) . Bir dönemde başlayan olaylar başka bir dönemde , farklı karakterler ile devam ediyor. Yer, zaman ve insan farklı olsa da olaylar ve insan doğası tamamen benzer.... İkiyüzlülük, sırtından vurma, iftira...  Her dönemde para ve menfaat yüzünden insanların nasıl en yakınları harcadığını okuyoruz kitapta.

  İki dönemde de üç erkek var. Kurban, avcı , hayatı mahvedilen... Üçünde de genç bir kız var . Bu üç erkeğin de aşık olduğu... Güzel , farklı bir kurgu yaratmış İskender Pala. Tarihi dokudan da yazarlanmış kitabında. Sayfalara serpiştirilmiş arkeolojik eser resimlerini ve yazarın kitabı yazmadan önce büyük bir araştırmaya girişmesini çok takdir ettim. Kaleminize sağlık İskender Pala....





Karun ve Anarşist - İskender Pala
Kitabın Adı :Karun ve Anarşist
Yazar : İskender Pala
Yayınevi : Kapı Yayınları
Sayfa Sayısı :320

Tarih bir ayna… Aynayı kaplayan bir dilemma…

Kutsal Hermos’un suyuna karışan altının rengi hızla kan kızılına dönüşürken; kâhinler yaklaşan büyük savaşın haberini vermiş, tekinsiz bir hava zengin Lidya diyarını sarıp sarmalamıştı. Bir cephede güçlü askerleri ve görkemli hazineleriyle Aslan Kral Krezüs —nam-ı diğer Karun; diğer cephede terk edildiği ölümü alt edip Pers diyarına hükmedecek olan Keyhüsrev.

Ve aynada sır dolu bir yansıma; tarihin öteki yüzünde devam eden karanlık…

Bir darbeye koşan Türkiye’de polis sirenleri yeri göğü inletiyor, silah sesleri sloganlara karışıyordu. Günleri ve geceleri esir alan terör, sokak çatışmaları, soygunlar, cinayetler her şehirde, her sokaktaydı. Kültür ve sanat kana bulanacaktı. Savrulan hayatlar, imkânsız aşklar…

Kim haklıydı? Ah!..

Karun ve Anarşist, tarihin akışını belirleyen hırsların ve tarihi aşan aşkların romanı. Coğrafyamızın kaderine bilgece bir bakış. İskender Pala’nın hep zevkle okunan usta kaleminden…








İskender Pala Kimdir?

İskender-Pala
1958, Uşak doğumlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi (1979). Divan edebiyatı dalında doktor (1983), doçent (1993) ve profesör (1998) oldu. Divan edebiyatının halk kitlelerince yeniden sevilip anlaşılabilmesi için klasik şiirden ilham alan makaleler, denemeler, hikâyeler ve gazete yazıları yazdı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi ve “Divan Şiirini Sevdiren Adam” olarak anıldı. Bazı çalışmalarıyla Türkiye Yazarlar Birliği Dil Ödülü’nü (1989), AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü’nü (1990), Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü’nü (1996) aldı. Hemşehrileri tarafından “Uşak Halk Kahramanı” seçildi. Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk, Katre-i Matem, Şah&Sultan, OD, Efsane, Mihmandar, Karun ve Anarşist adlı romanlarının baskıları yüz binlere ulaştı, bu romanları pek çok ödül aldı ve yabancı dillere çevrildi. Türk Patent Enstitüsü tarafından marka ödülüyle taltif edilip adı tescillendi. 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’ne edebiyat dalında layık görüldü. Bülbülün Kırk Şarkısı adlı kitabını ömrünün en güzel çabası sayan İskender Pala evli ve üç çocuk babası olup İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesidir.


İskender Pala'nın Okuduğum Diğer Kitapları:

* Akşam Yıldızı - Bir Göbeklitepe Romanı

* Katre-i Matem

* İki Darbe Arasında


                                                     

7 yorum:

  1. İskender Pala beğendiğim yazarlardan.Bu kitabını da okumak isterim.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Mihmandar kadar iyi diyorsun. Okunacaklar listesine girdi. Bu arada, ameliyat sonrası izindeyim;bir iki okuduğum kitaplardan sana yazı hazırlayabilirim. Ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Çok mutlu olurum yazı için 💖💖💖 Sevgiler :))

      Sil
  3. Ben yazarın bir kaç kitabını okudum. Bazı kitaplarının yanlı olduğunu düşünüyorum açıkçası. Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk okuduğum ilk romanıydı ve sevmiştim.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. yazarının elimde iki kitabı olmasına ragmen daha kendiyle tanışamadım :(

    YanıtlaSil
  5. Ilginç bir konu. Okumak gerek 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.