3/01/2017

# Go Set a Watchman # Harper Lee # Kitap Yorumu # Sel Yayınları

Tespih Ağacının Gölgesinde - Harper Lee || Kitap Yorumu

kozmokitap

     Bülbülü Öldürmek kitabının yazarı Harper Lee'den 55 yıl sonra ikinci kitap gelmesi herkes gibi beni de şaşırttı. Üstelik bu kitap ilk kitap olan Bülbülü Öldürmek'in devamı niteliğindeydi. ( Bülbülü Öldürmek kitap yorumumu okumak için tıklayınız. )

   Yazar Bülbülü Öldürmek kitabından önce  Tespih Ağacının Gölgesinde'yi yazmış. Ancak editörün yönlendirmesi ile olayları bir çocuğun gözünden anlatıldığı bir başka hikayeye dönüştürülerek Bülbülü Öldürmek ortaya çıkmış ve tüm dünya tarafından çok sevilmiştir. 55 yıl sonra yazar kitabı Tespih Ağacının Gölgesinde'yi yayımlatmıştır. Ben de kitabı okumaya başladığımda ilk yazdığı kitabın bu olduğunu bilmiyordum.

İlk kitabını çok sevmiştim yazarın . Özellikle o iki çocuk Jem ve Scout'u. Tespih Ağacının Gölgesinde artık aradan yirmi yıl geçmiş ve Scout .genç bir hanım olarak çıkıyor karşımıza. Atticus iyice yaşlanmış ve romatizmadan muzdariptir. Jem ise maalesef ölmüştür. Annelerini de kaybettikleri kalp yetmezliği onda da varmış. Bu duruma üzüldüm doğrusu. Fakat Harper Lee,  Tespih Ağacının Gölgesinde ana karakter olarak Scout yani Jean Louise'yi almış. Bu nedenle onu yalnız bırakmak istemiş olabilir.

kozmokitap

  Artık genç bir hanım olan Jean Louise New York'ta yaşamaktadır. Tatil için ailesinin yanına Maycomb'a döner. Kendisine has bir kişiliğe sahip olan Jean Louise bu gelişinde artık bir şeyler değişecek ve hayata daha objektif bakmayı öğrenecektir. Tüm çocukların gözünde ebeveynleri yanlış yapmaz ve doğruyu bilirler. Bazen ise gözlerinde çok büyütürler. Jean Loise ise babasını gözünde devleştirmiştir. Sonunda üzülmesine de sebep olsa babasının da bir insan olduğunu idrak edecektir bu tatilde....

   Karakterler tanıdık olunca acaba bu kitapta konu ne olacak diye merakla okudum kitabı. Bazı bölümlerde gereksiz uzatmalar olduğunu düşündüm ve konu dışında kaldım. Bu bölümdeki aksaklıklar yazarın yazımından mı yoksa çeviriden mi bilemiyorum. Onun dışında genel olarak kitabı sevdim. Fakat hala favorim Bülbülü Öldürmek....




kozmokitap
Kitabın Adı :Tespih Ağacının Gölgesinde
Yazar :Harper Lee
Yayınevi :Sel Yayınları
Orjinal adı :Go Set a Watchman
Çevirmen : Püren Özgören
Sayfa Sayısı :240


Harper Lee 'den 55 yıl sonra unutulmaz bir roman daha...

Amerikan edebiyatının başyapıtlarından biri olan, Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek'in unutulmaz karakteri Jean-Louise "Scout" Finch, 20 yıl sonra New York'tan çocukluğunun geçtiği kasabaya, babası Atticus Finch'in yanına, eve dönüyor. Çocukluğunda eşitlik, doğruluk ve adalet kavramlarıyla kişiliğinin yapı taşlarını oluşturan babası Atticus'un hayal kırıklığı yaratan değişimi, artık 26 yaşında genç bir kadın olan Scout'u derinden etkiliyor.

Harper Lee'nin bilge kaleminden çıkan ve daha yayınlanmadan son yılların en büyük edebiyat olayı haline gelen Tespih Ağacının Gölgesinde, bir tarihsel dönemi güçlü ve gerçekçi çağrışımlarla aktarmakla birlikte, güncelliğiyle de bir eserin kendi devrini aşabileceğinin en nadide kanıtlarından biri...


                                                            Kozmokitap

5 yorum:

  1. Şu iki kitabı da hala okuyamadım ya 😢

    YanıtlaSil
  2. Bülbülü öldürmek kitabını okumuş ve beğenmiştim.Bu kitabı daha önce okuyacaklarım listesine almıştım.Ama sıra gelmemişti.Belkide karşıma çıktığına göre şimdi tam sırasıdır.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bunu okumadim. Truman Capote nin arkadasi oldugunu ögrendigimden beri Harper Lee kitaplari da okumak istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.