3/10/2017

# İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # Stefan Zweig # Yakıcı Sır

Yakıcı Sır - Stefan Zweig || Kitap Yorumu

Kozmokitap


    " Ne pahasına olursa olsun bu sırrı ortaya çıkartmalıyım. Aslında  biliyorum ,  Hep kapalı kapıların ardında benden sakladıklarıyla aynı  şey olmalı , kitapta anlatılanla , operalarda kadınlarla erkekler birbirlerinin karşısında kollarını açarak  şarkılarını söylediklerinde , birbirlerine sarılıp , birbirlerini ittiklerinde olanla aynı şey. " 

  Modern klasikleri özellikler de Zweig'i ne kadar sevdiğini her fırsatta tekararlıyorum. Yine Zewig'in bir kitabı olan Yakıcı Sır ile buradayım.

   Taile giden Baron çapkın birisidir. Tatilini de yalnız geçirmeye niyeti yoktur. Ertafına bakındığında kendisine hitap eden birisini göremediği için canı sıkılırken oğlu ile birlikte bir kadın gözüne ilişir. Bu genç hanım Baron'un tam da istediği gibi birisidir ve av başlar....

   Baron küçük çocuğu kullanarak annesine yaklaşma planları yapar. Yaptığı plan da unuttuğu tek bir şey vardır küçük çocuklar arkadaşları konusunda kıskanç olduğu gibi aslında çevresinde olanları da en ince detayına kadar analiz ederler. Edgar da Baron'nun planlarının önündeki tek engeldir.

Edgar'ın annesi ise Baron'un planlarını anlada da evli olsa da bu oyuna kendisini kaptırır....

   Kitaba başladığım zaman yine elimden bırakamadım. Zweig'in kalemi, tahlilleri , anlatımı beni benden alıyor . Olağanüstü Bir Gece kitabını okuduğumda diğer kitaplarından bir tık allta olduğunu düşünmüştüm. O kitaptan sonra Yakıcı Sır'ı okuyunca oh dedim . Bu kitap daha üst sıralarda.

Diğer kitaplarda tek karakterin duygu ve düşüncelrini okurken bu kitapta Baron , Edgar , annesinin ayrı ayrı bakış açılarını ve duygularını öğreniyoruz ki ben bu durumu sevdim.

Zweig'in kitaplarında genel olarak dikkat ettiğim ahlaki yozlaşmışlığı gözler önüne sermesi.

Baron genç , yakışıklı sayılabielecek birisi. Etrafta hiç mi genç hanım yok da evli , çocuklu bir bayanı baştan çıkarmaya uşraşıyor?

Genç anne , evli ve çocuklu ... Çoğunlukla da kadın karakterle evliliklerinde mutsuzlar ve karşısına çıkan fırsatlara karşı koyamıyorlar.

 Bu konulara ağırlık verilmesi bana Zweig'in yaşadığı dönemde avrupanın durumu bu şekilde  gözler önüne serdiğini düşündürdü. Sonuç olarak Zweig harikadır, kalemi muhteşemdir....




Kozmokitap

Kitabın Adı :Yakıcı Sır
Yazar :Stefan Zweig
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı : Brennendes Geheimnis
Çevirmen : İlknur İgan
Sayfa Sayısı : 96


Kısa bir tatil için Avusturya Alplerine giden bir baron, zamanını zararsız bir flörtle renklendirmenin yollarını aramaktadır. Kendine fazlasıyla güvenen ve gönül maceralarına her zaman açık olan bu müzmin kadın avcısı, kısa sürede kendisine bir av bulmakta hiç zorlanmayacaktır. Tanışıp yakınlaşmak istediği kadının on iki yaşındaki oğluyla ahbaplık kurarak işe koyulur. Yakıcı Sır annesini elde etmek isteyen bu narsist çapkın tarafından kullanılan bir çocuğun hikâyesidir aslında. Ne var ki, yetişkin dünyası bazen masum çocuklara büyüklere göründüğünden çok daha berrak görünmektedir…


                                                            Kozmokitap

19 yorum:

  1. Ben de Zweig'ı doldurdum Nilüfer :) Kalemini çok seviyorum. Fenom sağolsun didik didik önerdi, senin blogunda çoğunun detayını okudum ve aldım! Bunu henüz eklemedim belki sonra ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de hala eksiklerim var , onları tamamlayacağım yavaş yavaş :))

      Sil
  2. Stefan Zweig herkesin en azından bir kere okuması gereken yazarlardan galiba :)
    Benimde çok sevdiğim yazarlardan ancak bu kitabını okumamıştım henüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zweig okuyan genelde müptela oluyor ve vazgeçemiyor:))

      Sil
  3. Zweig i görür görmez açtığım blog

    YanıtlaSil
  4. Her yerde karşıma çıkar oldu Zweig. Tüm kitaplarını okumak istiyorum artık :)

    YanıtlaSil
  5. Merak ettiğim ve okunacak listemde olan bir kitap canımmm :)

    YanıtlaSil
  6. Kitap paylaşımları kişiye hitap konusunda ön fikir oluyor emeğinize sağlık takipteyim.

    YanıtlaSil
  7. yazarın henüz hiç bir kitabını okumamış olmam ama bir kitap kurdu olmam bana tezat :) bu arada seni takibe aldım canım bana da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip için teşekkür ederim , ben sizi zaten takipteyim:))

      Sil
  8. Olağanüstü bir gece fena gelmedi bana aslında, tabii ki zweig'in en iyisi değil ama betimlemeleri, tahlilleri, kurgusu heyecanlandırmıştı... Bu yorum üzerine yakıcı sır için beklentim arttı niluuuu 🙈🙈🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hayal kırıklığına uğramazsın:))

      Sil
  9. Bu kitabini hiç duymadim bakayim kütüphaneye.

    YanıtlaSil
  10. Ben de her ay bir kitabını okumaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.