3/06/2018

# Cinius Yayınları # Çaturanga # Kitap Yorumu # Murat Hojda

Çaturanga - Murat Hojda || Kitap Yorumu

Çaturanga - Murat Hojda


   1978 Gümüşhane doğumlu olan Murat Hojda halen İngilizce Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Yazar evli ve iki oğlu bulunmaktadır.

Cinius Yayınları'ndan çıkan "Çaturanga " incecik bir kitap. Aslında uzatılarak kalın bir roman olabilecek bir konuya sahip. Yazarı ince, sürükleyici ve okuyucuyu yormadan tadı damakta kalan bir kitap hazırlamış.

  Kitaba geçmeden önce Çaturanga ne demek bilmeyenler için biraz bahsetmek istiyorum. "Çaturanga " satrancın atası olarak bilinir. Eski bir inanışa göre, Brahman Sissa adında bir bilge, boş zamanlarını tavla oynamakla geçiren hükümdarı Balhait’i hem eğitmek hem de eğlendirmek için bir savaş oyunu buldu (M.S.5.yy). O zamanlar Hint ordusu 4 kısımdan oluşuyordu:

1-Filler

2-Atlılar

3-Savaş arabaları

4-Yayalar

Brahman Sissa, Sankrit dilinde “4” demek olan (çatur) sözcüğüyle “kısım” anlamına gelen (anga) sözcüğünü birleştirerek yeni bulduğu savaş oyununun adını koydu:Çaturanga.

Satrançla ilgili bulunan ilk yazılı belgelere M.S. 3. yüzyılda, Hint hükümdarı II. Chandragupta zamanında ve “Çaturanga” adlı Sanskritçe oyunda rastlanmaktadır.

Çaturanga ve anlamı adında bu kadar bilgi verdikten sonra kitabımıza ve konusuna gelebiliriz.

     Metin hapisten yeni çıkmış ve annesi ile yaşayan birisidir. Kendisine sürekli iş aramaktadır fakat şansı hiç yaver gitmez. Annesi de onu evlendirmek istemektedir, hayat yalnız çekilmez değil mi ? Metin ise önce iş sonra evlilik diye düşünür. Bir gün satranç oynayan birisini görür. O da satranç konusunda bilgilidir . Adama oyununda yardım eder ve arkadaş olurlar. Yeni arkadaşı onu bir yere davet eder. Bu yeni arkadaş ve götürdüğü ortam Metin'in başını akla gelmeyecek bir belaya sokacaktır...

   Hızla okunan kitap satranç üzerinden bizi farklı bir dünyaya götürüyor ve aksiyonu bol bir ortamda buluyoruz kendimizi.

   Yazarın anlatım tarzı, hayal gücü ve konuya hakimiyetini çok sevdim. Yazarlık hayatında ve yeni kitaplarında başarılar dilerim. Emeğinize sağlık Murat Hojda.






Çaturanga - Murat Hojda
Kitabın Adı : Çaturanga
Yazar : Murat Hojda
Yayınevi : Cinius Yayınları
Sayfa Sayısı : 52


Metin, beş yıllık bir hapis hayatından sonra annesiyle yaşamaya devam etmektedir. Yeni bir başlangıç yapmak istemektedir ve iş arayışındadır. Bu sırada, yeni bir arkadaş edinir. Yeni arkadaşı onu bir satranç kulübüne götürür. Başlangıçta herşey olağan gözükmektedir. Fakat, Metin bir satranç mafyasına bulaşmıştır. Borcunu ödemek için bir satranç maçı yapar ve kazanır. Bu işten sıyrılmanın mutluluğunu yaşayarak eve döndüğünde annesini öldürülmüş bulur. Metin korkunç bir intikam alacaktır.


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

  1. Kumar yerine satranç ilginç bir konu çok merak ettim. İnsan ilk başta ne güzel kumar değil satranç diyor ama bu da kumar adına bir araç olmuş gibi :)
    İlk fırsatta okuyacağım :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.