7/19/2018

# Kitap Yorumu # Lisa Wingate # Nehir Kuşlarının Şarkısı # Nemesis Kitap

Nehir Kuşlarının Şarkısı - Lisa Wingate || Kitap Yorumu


Nehir Kuşlarının Şarkısı

   İnstagramda #nemesisgünaydını etkinliğinde kazandım  Nehir Kuşlarının Şarkısı'nı . Kitap yaklaşık bir ay gecikmeli de olsa sonunda geldi ve ben de bekletmeden okudum :)

  Bu aralar çok fazla gerçek hayattan esinlenmiş kurgu okudum . Nehir Kuşlarının Şarkısı da öyle, gerçek bir yaşam öyküsü. Bu nedenle kitap daha bir özel benim için. Okurken de salt kurgu kitaplara göre daha fazla etkiledi beni.

  1930'lu yıllar... Bir yetimhane... Yalnız bu yetimhanenin bir farkı var . İçindeki çocukların hepsi yetim değil. Ailelerini kandırarak , onlara yanlış beyanla kağıt imzalatarak ya da kaçırılarak getirilmiş çocuklar. Özellikle de güzel, renkli gözlü , sarışın çocuklar... Bu çocuklar  ne mi yapıyorlar?? Yetimhanede , işkence görüyorlar, çok az yemek ile hayatta kalmaya çalışıyorlar , azarlanıyorlar , tazyikli su ile yıkanıyorlar, tecavüze uğruyorlar ... Bu da yetmezmiş gibi susmayan çocukları pusete koyup güneşin altında bırakıyorlar. Bazı çocuklar ise bir gece ortadan kayboluveriyorlar , kimsenin de haberi olmuyor (?)  . Peki neden bu yetimhane çocukları istiyor dersiniz? En yüksek parayı verene satmak için . Hatta bazen aldıkları para da yetmiyor arada ailelerden şantaj ile tekrar para kopartıyorlar. Bu işlerin arkasında da bir kadın var... Modern evlatlık edinmenin anası kabul edilen Georgia Tann... Gerçekten ihtiyacı olan çocuklara kol kanat germeleri diğer çocuklara ya da onların ailelerine yaptıklarını affettirebilir mi? Zarar gören çocukların , acı çeken ailelerin hesabını kim verecek?  Yüksek mevkide tanıdıkları olan bu kadın dünyada istediğini yapmış olabilir fakat ilahi adalette nasıl hesap verecek bakalım...

Çok üzücü bir hikaye anlatıyor bize Nehir Kuşlarının Şarkısı. Çift zamanlı olarak ilerliyor kitap . Günümüzde Avery bir senatörün kızıdır . Babası kanser olduğu için ailesinin yanına gelmiş , kampanya çalışmalarında babasına yardım etmektedir. Bir gün huzur evinde yaşlı bir kadın onun yanına gelir ve ona farklı bir isimle seslenir . Bu kadında bir şeyler Avery'nin dikkatini çeker. Onu ve yaşamını merak eder. Onu araştırmaya başladığında bir şekilde kendi büyük annesi Judy'yi de içine alır araştırmaları . Bu araştırmalar bizi de geçmişe götürür ve olanları öğreniriz.

   Rill ailesi ile nehirse yaşamaktadır. İki kız ve bir de erkek kardeşi vardır. Hamile olan annesinin doğum sancıları tutar fakat bebekler ikiz olunca ebe hastaneye gitmesini yoksa hem anne hem de bebeklerin kaybedileceğini söyler. Ailesi hastaneye gidince yalnız kalan Rill ve kardeşlerini iki polis alıp yetimhaneye götürür. Rill ve kardeşlerinin yaşadıkların da bizzat Rill'in anlatımından öğreniyoruz.

  Hızla okunan duygu yüklü bir kitap Nehir Kuşlarının Şarkısı. . Okurken üzüldüm, sinir oldum , bazı karakterleri boğmak istedim. Beni duygudan duyguya sürükleyen bir kitap oldu. İnsanların para için neler yaptıklarını , insanlıktan nasıl çıktıklarını okurken , kan bağının ve sevginin de na kadar kuvvetli olduğunu olduğunu gördüm. Kitabı bitirdikten sonra düşündüm , bu olay olmasaydı çocukların hayatı nasıl olurdu. Çok karmaşık konular. Keşke bütün çocukların hayatı yoluna girse de kimse üzüntü çekmese.

  Gerçekten esinlenilmiş kurgu sevenler mutlaka listeye alsınlar kitabı...




Nehir Kuşlarının Şarkısı - Lisa Wingate
Kitabın Adı :Nehir Kuşlarının Şarkısı
Yazar :Lisa Wingate
Yayınevi :Nemesis Kitap
Orjinal adı :Before We Were Yours
Çevirmen : Özgün Çelik
Sayfa Sayısı :431


Büyük Buhran Amerikası’nda, Mississippi Nehri üzerindeki yüzer kulübelerinde yaşayan Foss ailesinin mutlu hayatı, bir anda darmadağın edilir. Yozlaşmış kamu görevlileri tarafından anne babalarından koparılan beş kardeş, kendilerini bir anda yürek dağlayan bir insanlık ayıbının ortasında bulurlar. Kardeşlerin en büyüğü olan Rill, bir yandan küçük kardeşlerini bir arada tutmaya çabalarken bir yandan da nehre ve ailesine, nehir kuşlarının şarkılarına, morsalkımların ve okaliptusların o büyülü dünyasına geri dönmenin yollarını aramakta, yeniden ailesine kavuşmanın hayalini kurmaktadır.
“Hayat filmlerden farksızdır. Her sahnenin kendine ait bir müziği vardır ve müzik o sahne için yaratılır, bizim anlayamayacağımız şekillerde ona dokunur. Biten bir günün ezgisini ne kadar seversek sevelim ya da gelecek günün melodisini ne kadar hayal edersek edelim, bugünün müziği ile dans etmeliyiz; yoksa adımlarımızı şaşırır, o âna uymayan bir şekilde etrafta sendeleyip dururuz.”

1930’ların Amerika’sında yaşanan gerçek bir skandaldan yola çıkılarak yazılmış Nehir Kuşlarının Şarkısı, tüm dünyada 1 milyondan fazla okurla buluşmuştur. O dönemlerde Eleanor Roosevelt’in evlat edinme yasası konusunda danışmanlık alacağı derecede ün yapmış Georgia Tann, gerçek bir hayırsever olarak lanse edilmektedir ve modern evlat edinme sürecinin âdeta kurucusu olarak gösterilir. Ancak bu işin görünen kısmıdır. Kapalı kapılar ardında yapılan yüksek ücretli anlaşmalar, yoksul ailelerin çocuklarının kaçırılıp alıkonularak biyolojik ailelerinden koparılması gibi olaylar yıllarca gizli kalmıştır. Georgia Tann ve şebekesinin yaptıklarının bir kısmı kayıt dışıdır. Bu evlerde yaşayıp başka ailelere verilmiş çocuklar olduğu kadar, kötü şartlara dayanamayıp yaşamını kaybeden çocuklar da vardır. Bu roman, herkesin bilip kimsenin önüne geçemediği bir dramın hem kurbanlarını hem de kahramanlarını satırlara dökerek ölümsüzleştiriyor. Nehir Kuşlarının Şarkısı, son yılların en ‘gerçek’ romanlarından biri olmaya aday.


                                                            Kozmokitap

2 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.