7/16/2018

# Kitap Yorumu # Paul Lafargue # Tembellik Hakkı # Zeplin Kitap

Tembellik Hakkı - Paul Lafargue || Kitap Yorumu

Tembellik Hakkı - Paul Lafargue


   Karl Marx'ın damadı olan Paul Lafargue Fransız uyruklu düşünür ve eylem adamıdır. Tıp Fakültesini bitirmesine rağmen doktorluk yapmamıştır . Küba'da doğan Lafargue dokuz yaşındayken ailesi ile birlikte Fransa'ya göç etmiştir. Yetmiş yaşına geldiğinde ise yetmiş yaşından sonra hayatın tadı yoktur diyerek karısı ile birlikte intihar etmiştir.

  Tembellik Hakkı çoktandır okumayı düşündüğüm bir kitaptı. Ara ara felsefe ve düşünce ağırlıklı kitapları okumayı seviyorum. Bu tarz kitapların farklı düşünmeye sevk ederek ufkumuzu açtığını ve farklı bir bakış açısı kazandırdığına inanıyorum. Kocaeli kitap fuarında Aylak Adam Yayınlarının standında kitaba uygun bir kampanya ile denk gelince hiç düşünmeden aldım. Zaten çevirisi ve kitaplarını çok beğendiğim bir yayınevi olur kendileri :))

  Kitabın ismini okuduğumuzda her ne kadar  "TEMBELLİĞİ" övüyor gibi görünse de gözümüze kitap , aslında kapitalist düzene bir başkaldırı niteliğindedir. Louis Blanc'un 1848 yılında tanımladığı " Çalışma Hakkı" na ilişkin eserine bir cevaptır bu kitap.

    Çalışmaktan modern kölelik olarak bahsediyor yazar. - Bu fikrine sonuna kadar katıldığımı belirtmeliyim. -

  Günde üç saat çalışarak daha verimli olunacağını ve insanın kendisine, sevdiklerine daha fazla vakit ayırabileceğini söylüyor. Makineleşme arttıkça insana daha az iş düşeceğini ve insanın daha fazla vakti kalacağından bahsediyor. - İnsanın yerine makineler almaya başladıkça insana daha fazla vakit kalıyor , bu doğru. Çünkü daha fazla insan işsiz kalıyor. İnsanın yerine makine alınca insanı daha az çalıştırıp aynı ücreti alacağını varsaymış ya da öyle olmasının gerektiğini düşünmüş sanırım Lafargue. Bu güzel bir düşünce olsa da günümüz kapitalist toplumlarında parayı ve işi elinde tutanlar az çalışma ve az iş karşılığında insanlara yeterli ücret verebileceğini düşünüyor musunuz ??? -

  Kitapta yer alan fikirlerin bir kısmına katılsam da , bana mantıklı görünse de bir kısmı da maalesef bana çok uç düşünceler gibi geldi.

  İnce bir kitap olsa da iyi anlayabilmek adına yavaş ve üstünden tekrar tekrar geçerek okuduğum bir kitap oldu Tembellik Hakkı .

Kitaptan Alıntılar :

  *  Kapitalist uygarlığın hüküm sürdüğü ulusların işçi sınıflarını bir deliliktir almış gidiyor. Bu delilik de devamında yüz yıllardan beri acı içindeki insanlığa zulmeden toplumsal ve bireysel sefaleti yanında getiriyor. Bu delilik ise çalışma aşkıdır; bireyin kendisinin ve çoluk çocuğunun dahi yaşam enerjisini tüketen aşırı bir çalışma tutkusudur.

*  Her bireysel ve toplumsal sefalet , çalışma tutkusundan kaynaklanmaktadır.

*  Bizim yüzyılımızın çalışma yüzyılı olduğu söyleniyor ; aslında bu yüzyıl acıların , sefaletin ve yolsuzlukların yüzyılıdır.

*  Çalışın ! Toplumsal sefaleti arttırmak , bireysel sefaletinizi arttırmak adına çalışın proleterler ! Çalışın !

*  Acımasız , katil ve kör çalışma tutkusu insanları özgür kılacak makineyi özgür insanları köleleştiren bir araç haline getirir.

*  Öyleyse , kemerlerini sıkarak işçi sınıfı , aşırı-tüketime mahkum olmuş burjuvazinin midesini aşırı ölçüde büyütmüş oluyordu.

*  Eskiçağ filozofları fikirlerin kökeni konusunda tartışıp dururlardı ama çalışmadan tiksinme konusunda hem fikirlerdi.




Tembellik Hakkı
Kitabın Adı : Tembellik Hakkı
Yazar :Paul Lafargue
Yayınevi :Zeplin Kitap
Orjinal adı :
Çevirmen :Mehmet Köle
Sayfa Sayısı : 70


Paul Lafargue, ne çalışmanın yadsınması ne de kendi içinde boş zamanın kutsanması olarak kaleme aldığı Tembellik Hakkı'nda, yaşamın bir tür kutsanmasını gerçekleştiriyor. Sadece "sermaye dinini" ifşa etmekle kalmıyor, teker teker bireylerin üzerinde karar kıldıkları bir toplumsal değer olarak çalışmaya dayalı tüm toplumsal sistemlerin geçersizliğini savunuyor. Aynı zamanda hem gülünç hem ciddi, hem esprili hem de derinlikli bir metin olarak 19. yy'ın klasikleri arasındaki yerini almış Tembellik Hakkı, sekiz saatlik iş günü ve cinsiyet ayrımcılığı olmadan eşit işe eşit ücret gibi taleplerin de sistematik bir biçimde ilk defa dile getirmiş olmasıyla önem kazanıyor.

"Ah tembellik! Merhamet et bizim bu bitmek bilmeyen sefaletimize! Ah tembellik! Sanatın, soylu erdemlerin anası, insanoğlunun sıkıntılarına bir teselli ol!"


                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Beğenmenize çok sevindim, teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  2. Uzun zamandır benimde okumayı düşündüğüm bir kitaptı. Bir kaç yayınevi daha var bu kitabı basan. Anladığım kadarıyla çevirisinden memnun kalmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yayınevinin farklı kitaplarını da okudum. Hepsinde çeviri ya da basım yönünden prönlem yoktu. Ben memnun kaldım çeviriden.

      Sil
  3. her bireysel ve toplumsal sefalet , çalışma tutkusundan kaynaklanmaktadır. nasıl yani :D çalışmamak mı lazım fazla yani :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günde en fazla üç saat çalışın sonra keyfinize bakın diyor yazar. Parayı nereden bulacağız söylemiyor :D

      Sil
  4. ben de yakınlarda okudum sevdim :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.