Bazı şeylerin zihnimize görünmeyip gizli kalması daha iyi değil mi?
Nobel Ödüllü yazar Kazuo Ishiguro'nun kalemi ile Beni Asla Bırakma kitabı ile tanıştım. Her türlü yazar ve edebi eseri çok sevsem de uzak doğuya karşı ayrı bir ilgim var. Yazarın Beni Asla Bırakma kitabını okuduktan sonra yazarın tarzını gerçekten çok sevdim. Fantastik ve farklı bir tarzı var. Hayal gücü geniş olan ve bu hayal gücünü kelimelere doğru biçimde yansıtan yazarları seviyorum. Yazarın kitabını okuduktan sonra kitaptan uyarlanarak yapılan filmi de izledim ve o da muhteşemdi. İkisi de tavsiyemdir.
İnstagramda yaptığımız #1nobel1klasik etkinliğimizin Temmuz ayı kitabı idi Gömülü Dev. Kitabı hızla okumama rağmen hem instagramda paylaşmam hem de blogda yazısını yazmam bazı özel sebeplerden uzun sürdü. Bu dönem boyunca blogumu yalnız bırakmadığınız ve ziyaret ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim.
“Bir insanın gönlünde gerçekten ne yattığını görmek zor değil midir? Görünüşe aldanmak o kadar kolay ki.”
Gömülü dev'in konusuna geçmeden önce bu kitabın da fantastik bir kitap olduğunu , masalsı bir anlatımı olduğunu baştan belirteyim. Ben ne arkadaşlarım ne kadar çok sevsek de kitabı fantastik kitap ile arası iyi olmayanlar bizim kadar zevkli bir okuma süreci geçirmediler. Zevkler ve renklerin farklılığı her konuda olduğu gibi kitap türlerinde de ortaya çıkıyor.
Kazuo Ishiguro , Gömülü Dev ile bizi Britanya'ya götürüyor. Romalılar'ın Britanya'yı terk ettiği dönem ve Britanyalılar ve Saksonlar arasında savaşın sona erdiği , barışın hüküm sürdüğü topraklar. Yaşlı bir karı-koca ile tanışıyoruz Axl ve sürekli " Prensesim " diye hitap ettiği eşi Beatrice ve kitap boyunca onları takip ediyoruz.
Gömülü devi kısaca tanımlamak gerekirse " unutmak ve hatırlamak " üzerine bir kitap aslında. Yaşamınızdaki her anıyı hatırlamak mı daha iyidir yoksa size üzüntü veren kötü anıları unutmak mı? Barışı sağlamanın tek yolu unutmak ise hatıralarınızdan vazgeçer misiniz?
Axl ve Beatrice yaşlılıklarında köydeki iş bölümüne katılıyor aynı zamanda da birbirlerine destek oluyorlardır. Bir oğulları vardır ve farklı bir köyde yaşamaktadır. Yaşlılık günlerinde birlikte yaşamak için oğullarının köyüne doğru yaptıkları yolculuk kitabın ana konusunu oluşturuyor. Bu yolculuk sırasında bazı anıları unutmalarının sebebini ( unutanlar sırf onlar değil o bölgedeki tüm insanlardır ) öğrenirken farklı insanlarla tanışacak ve farklı maceralara yelken açacaklardır. Üstelik bu maceralarda devler olduğu kadar ejderha ve şövalyeler de yer alacaktır.
Yazar okuyucuyu çıkardığı bu fantastik yolculukta onun hayatı , hatırlama ve unutmanın önemini , sevgi ve bağlılığın sınırlarını sorgulamasını sağlıyor. Hatırlamak ve unutmak .... Bu iki zıt kavram aslında hayatımızın özeti ... Neye mal olursa olsun her şey hatırlamaya değer mi?
Ayrıca ben ne hatırlarsam hatırlayayım, ben ne unutursam unutayım, kalbimde sana olan sevgim hiç değişmeyecek. Sen de öyle düşünmüyor musun prensesim ?
Kitap Hakkında Övgüler :
"Dünyanın yaşayan en büyük yazarı Kazuo Ishiguro'dan yeni bir roman. Bir başyapıt."
- David Walliams-
"Kazuo Ishiguro öyle tuhaf ve harika bir roman yazmış ki!.. Benzersiz, okuru esir alan bir roman"
-David Sexton, Evening Standard-
Kitabın Adı :Gömülü Dev
Yazar :Kazuo Ishiguro
Yayınevi :Yapı Kredi Yayınları
Orjinal adı :The Buried Giant
Çevirmen :Roza Hakmen
Sayfa Sayısı :280
Romalılar Britanya'yı terk edeli çok olmuş. Viraneye dönmekte koca ülke. Neyse ki ortalığı kasıp kavuran savaş bitmiş.
Britonlar'dan Axl ile Beatrice yıllardır görmedikleri oğullarına kavuşmak için tehlikeli topraklarda zorlu bir yolculuğu göze alıyorlar. Başlarına türlü belanın geleceğini de biliyorlar, fakat üstü örtülmüş sırlarını aydınlatacak ateşten haberleri yok henüz. Bir de yollarının kesişeceği kişiler var: Sakson savaşçı, öksüz oğlan ve tıpkı Axl'la Beatrice gibi geçmişinde kaybolmuş, hatıralarının vaat ettiklerine ve alıp götürdüklerine yenik bir şövalye. Hep birlikte sürüklendikleri macera bir kurtuluş mu olacak, yoksa yeni bir felaketin habercisi mi?
Kazuo Ishiguro'dan unutuş ve anıların gücü üzerine zamanı aşan bir öykü; özenle korunmuş bir aşka, intikama ve savaşa dair bir mesel. 'Gömülü Dev', hüzünlü, gizemli, her satırı iz bırakacak bir roman.
Kazuo Ishiguro Kimdir?
1954 yılında Japonya Nagasaki’de doğmuştur. Babası Ulusal Oşinografi Enstitüsü’nde çalışmaya başladı ve Kazuo Ishiguro 6 yaşındayken İngiltere’ye göçtüler.
Takvimler 1978 yılını gösterirken University of Kent’ten mezun oldu arkasından yüksek lisansını University of East Anglia’da tamamladı.
İngiliz vatandaşlığına geçtiği yıl ilk romanı Uzak Tepeler’i yayınladı. Yayınladığı ilk romanı Uzak Tepeler Winifred Holtby Memorial Ödülüne layık görüldü.
1983 senesinde Granta dergisi tarafından en genç ve en iyi İngiliz yazarlar listesinde yer aldı. Kitaplarında genel olarak melankolik hikayelere yer veren Kazuo Ishiguro tüm dünya tarafından üne kavuşmasını sağlayan Günden Kalanlar eserini ise 1989 yılında yayımladı.
İngiltere’nin prestijli edebiyat ödülü olan Man Booker’da ödüle layık görüldü. Aynı zamanda Günden Kalanlar isimli eseri sinemaya uyarlandı.
2005 yılında yayınladığı Beni Asla Bırakma romanı ise Time’ın İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesinde yer aldı. Daha sonra Beni Asla Bırakma romanı da sinemaya uyarlandı. 2017 yılında ise tüm dünyanın en büyük ödülü olan İsveç Kraliyet Akademisi tarafından Nobel Edebiyat ödülüne layık görüldü.
Türkçeye çevrilmiş 10 kadar romanı bulunan Kazuo Ishiguro Günden Kalanlar romanı çok satanlar listesinde yerini korumayı başarıyor.
Kazuo Ishiguro'nun Okuduğum Diğer Kitapları:
* Beni Asla Bırakma
Yazarın okumadigim tek kitabı
YanıtlaSilBen çok sevdim kitabı , tavsiye ederim .
SilMurakami ile sayende taniştim, bu yazarı da merak ettim simdi 😃
YanıtlaSilBu yazarı da seversin canım 😉
SilYazarın henüz hiçbir kitabını okumadı. Beni Asla Bırakma ile başlayabirim.
YanıtlaSilBeraber, bir gurup arkadaşla kitap okumak her zaman çok faydalı ve keyf verici olmuştur benim için.
Grup olarak okumayı ben de çok seviyorum. Umarım benim kadar seversiniz siz de kitabı .
SilFantastik türleri okumayalı uzun zaman olmuştu. İncelediğiniz kitapta, okurken düşündüren türlerden sanırım. Paylaşımınız için teşekkürler. Listeme dahil ettim.
YanıtlaSil