6/03/2020

# Ana Johns # Arkadya Yayınları # Kitap Yorumu

Ateşböceğinin Şarkısı - Ana Johns

Ateşböceğinin Şarkısı - Ana Johns

  Arkadya Kitap'ın en yenisi Ataşböceğinin Şarkısı . Böyle naif böyle etkileyici kitapları nasıl buluyorlar bilmiyorum ama iyi ki bulup biz okuyucular ile buluşturuyorlar. Ben çok seviyorum Arkadya Yayınlarının kitaplarını . Yayınevinin çoğu kitabını okudum ve aralarından sevmediğim sadece bir tanesi oldu . Onun dışında tüm kitaplarını çok sevdim .

Ateşböceğinin Şarkısı da  iki farklı zamanda ve iki kadın arasında zigazglar çizerek ilerleyen bir kitap . İki kadının da ortak noktası bir adam : birinin babası diğerinin sevdiği adam...

Tori Amerika'da yaşamaktadır . Babası Jimy kanserdir ve hastanede kaybeder babasını . Bu nokta bein en çok etkilendiğim , gözlerimin dolduğu noktadır . Ben de yakın zamanda babamı kanserden kaybettiğim için bu satırları okumak gerçekten çok zor oldu . Geçmişe döndüm her kelimede ve bazı olaylar dejavu etkisi yarattı bende .

Babasının son zamanlarında bir mektup bulur Tori ve babası onu okumasını ister. Babası öldükten sonra mektubu okuduğunda ise zihni babasının geçmişine ait soru işaretleri ile dolar...

1950'li yıllarda Japonya'da Naoka . İkinci dünya savaşı sonrası Amerikalılar ve ülkelerinde bulunan Amerikalı askerler sevilmemektedir. 17 yaşındaki Naoka ise bunlardan birisine aşık olmuştur . Hajime . Birbirlerini seven bu iki genç evlenmek istemektedir. Ancak önlerinde onları dışlayacak olan koca bir toplum haricinde bir de Naoka'nın ailesi vardır . Genç kız bir tercih yapmak zorundadır . Ailesi mi aşkı mı ....

İki farklı kadının anlatımı ile okuduğum kitap gerçeklerden harmanlanarak yola çıkılmış bir kurgu . Kİtabın sonunda yazar bize nasıl yola çıktığını ve karakterler ilham olan gerçek şahısları ve olayları belirtmiş . Böyle olunca kitabın etkileyicilik katsayısı da artıyor doğal olarak. Babasının gençlik zamanında aşık olduğu bir japon genç kızdan yola çıkarak kurgulamaya başladığı kitabı farklı gerçekleri de harmanlayarak hazırlamış. İki farklı ırktan olan insanların evliliğinin toplumda nasıl karşılandığı gibi . Japonya'da yaşanan bir örneğinin kitapta veriyor yazar ancak aynı durum Amerika'da olsa orada da farklı olmayacaktı. 1950 li yılları bırakın günümüzde bile hala ırkçılık devam ediyor o ülkede. Televizyonda son zamanlarda olan olayları büyük bir üzüntü ile takip ediyorum. Bir de melez çocuklar var. İnsanlar tarafından hor görülen , okullara dahi kabul edilmeyen masum çocuklar . Kitapta çocuklarla ilgili bir bölüm vardı . Çok üzüldüğüm ve çok da sinir olduğum bir bölüm . Kitabı okumak isteyenler için çok detaya girmeyeceğim ancak istenmeyen evlilik dışı veya melez bebeklere yapılanlar ile alakalı olduğu belirteyim.

Kitapta bilge büyükannenin sözlerini çok sevdim ve bolca da alıntı bıraktım size. Ancak kendisi ve yaptıklarını ise kınıyorum. Bu yapılanların hiçbir açıklaması ya da affedilir tarafı olamaz...

Ateşböceğinin Şarkısı - Ana Johns


Ateşböceğinin Şarkısı Kitabından Alıntılar :

"Aşkla dolu bir hayat mutluluk demektir. Aşk için hayatı yaşamak ise aptallıktır . Keşkelerle geçirilmiş bir hayat ise dayanılmaz . "

"İster acı sarsın yüreğini , isterse mutluluk ... Hepsi gelip geçici."

" Endişe küçüktür ama gölgesi büyüktür."

" Taşla suyun mücadelesinde kazanan her zaman su olur ."

" Yönünü bulmak istiyorsan hem köklerinin nerede olduğunu hem de gitmek istediğin yeri bilmelisin."

" Görmüyor musun , Ateşböceği? Yuva diye bildiğim tüm o rahatlıktan vazgeçiyorum çünkü evim sensin. Eğer hayatımda sen olmayacaksan o hayat ne işe yarar ki?"

"İntikam sadece intikamı doğurur."

" Gerçek doğru zamanı bekler . O gerçek erken ya da geç vakitte dile gelirse bil ki yalandır."

" Japonya'da bir sürü felaket vardı . Tüm şehirleri yok eden büyük depremler , öfkeli gökyüzünden inen şimşekler, büyük yangınları taşıyan rüzgarlar ve babalar ... "

"Suskun kişi en çok kulak verilmesi gereken kişidir."

" Talih ve talihsizlik aynı kuyuya atılmış iki kovadır ."

"Zamandan bir saniye bile tonlarca altınla satın alınamaz . "

"Hayat dediğimiz şu rüyada akıllılar kendi cennetlerini inşa ederken , aptallar cehennemlerini oluştururlardı."

"Hiçlik bile aslında bir şeydir ."

" Zaman ayrımcılık yapmaz ."







Ateşböceğinin Şarkısı
Kitabın Adı :Ateşböceğinin Şarkısı
Yazar :Ana Johns
Yayınevi : Arkadya Yayınları
Orjinal adı :The Woman in the White Kimono
Çevirmen : Yasemin Büte
Sayfa Sayısı :416

Bu, bizim hikâyemizdi, sadece bizim bildiğimiz bir şarkıydı.
Bir ateşböceğinin şarkısı...

1957 yılının Japonya’sında, on yedi yaşındaki Naoko Nakamurılarının, yıllar sonra okyanusun ötesinden bile duyulacağından tamamen habersizdir.
Günümüz Amerikası’nda ise ölmek üzere olan babasının başında bekleyen gazeteci Tori Kovac, o güne kadar çok sevdiği babası, kendisi ve ailesi hakkında bildiği her şeyi altüst edecek bir mektup bulur. Mektubun ardındaki gerçeği öğrenmek için çıktığı yolculuk onu, Japonya’nın uzak bir sahil kasabasına kadar getirecektir.
Biri, kalbi ve ailesi arasında seçim yapmak zorunda kalmış, diğeri ise gerçek yuvasının neresi olduğunu merak eden iki güçlü kadının, yıllara ve mesafelere meydan okuyan duygu yüklü hikâyesi. Ateşböceğinin Şarkısı, sevdiklerimiz uğruna neler yapabileceğimizi gözler önüne seren, kolay kolay hafızalarınızdan silinmeyecek bir başyapıt.








Ana Johns Kimdir?

Ana Johns

Basın yayın bölümü mezunu olan Ana Johns , Uzun yıllar yaratıcı sanatlar alanında çalışmıştır . Babasının hikayesinden ilham alarak yazdığı ilk romanı Ateşböceğinin Şarkısı ile de kısa sürede geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan yazar , yazmadığı zamanlarda vaktinin çoğunu Michigan Gölü'nün mavi kıyılarında geçirir.





                                                     

4 yorum:

  1. okumak istediğim bir kitap mutlaka alacağım. Bu arada babanıza Allah rahmet eylesin toprağı bol mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Ateş boceğinin şarkısı keyifle okunacak bir kitaba benziyor. Tam bu mevsime uygun ☺️

    YanıtlaSil
  3. Arkadya kitaplarını ben de severek okuyorum abla, sevmediğin kitap hangisi çok merak ettim. 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.