12/16/2020

# Arkadya Yayınları # Kitap Yorumu # Nadia Hashimi

Penceresiz Ev - Nadia Hashimi

Penceresiz Ev

  "Zaman kadının bedeninde farklı farklı akar. Mazi bizi kovalarken gelecek bizimle dalga geçer. Biz böyle yaşarız : Olmuş olan ve olacak olan arasında sıkışıp kalarak."

   Kadın olmak zordur bu dünyada . Sitem ettiğimiz , eleştirdiğimiz o kadar çok şey var ki sistemde. Ancak bazı coğrafyada kadın olmak daha da zordur ... Afganistan da bu coğrafyalardan bir tanesi. Yazdığı her kitabı ile bu coğrafyanın gerçeğini, kadın olmanın zorluğunu dile getiren Nadia Hashimi yeni kitabı Penceresiz Ev ile yine aynı coğrafyada bu sefer bambaşka bir yönü ile bir dramı ele alıyor.

  Yusuf Amerika 'da avukattır. İnsan haklarını savunan bir şirket aracılığı ile doğduğu memleketi Afganistan'a gelir. Bir şeyleri değiştirebileceğine dair umutları vardır.
 
Zeba !!! Dört çocuk annesi bir kadın. Eşi öldürülmüştür ve onun yanında üzeri kanlı olarak bulunan Zeba 'ben öldürmedim ' demesine rağmen tutuklanıp hapse atılmış , cezasının kesinleşmesini beklemektedir. Herkes idam cezası alacağına kesin gözü ile bakmaktadır. Sonuçta kadındır, söz söylemeye hakkı yoktur.... İşte bu noktada yolları Yusuf ile kesişir. Yusuf onun avukatıdır.

   Boğazımda koca bir düğüm ile okudum kitabı. Öyle ki bir anda bitiremedim. Durup nefes almaya ihtiyacım oldu. Zeba gibi kadınların yanında bizim ne kadar şanslı olduğumuzu düşündüm kitap boyunca. Kitapta Afganistan'daki kadınların sosyal statüsü, hukuk düzeni, insanların birbirine bakış açısı , sistemdeki bozukluklar gibi birçok noktaya değiniyor yazar. Örneğin akli dengesinin değerlendirilmesi için hastane yerine bir tekkedeki molaya gönderilen bir mahkum bu bozukluğa iyi bir örnek. Sadece bu da değil. Polis ve adli inceleme sistemi de bozuk düzen arasında. Özellikle kadınlara atılan iftiralar ile nasıl hapiste ceza çektiklerini okuyunca sinir oldum.

   Zeba'ya gelirsek ilk gün dışında kesinlikle bu olay hakkında konuşmadı. Suçlu mu yoksa birisini mi koruyor?? Konu açıklığa kavuşunca bu noktada da içim çok acıdı. Zeba'nın kocasından iğrendim .
Birçok dramın işlendiği kitap uzun süre unutamayacaklarım arasına katıldı.  Bazı yerleri biraz uzatılmış gelse de çok rahat okudum kitabı . Ne yazsa okurum dediğim yazarlar arasında yer aldı Nadia Hashimi. 



Penceresiz Ev
Kitabın Adı :Penceresiz Ev
Yazar : Nadia Hashimi
Yayınevi : Arkadya Yayınları 
Orjinal adı :A House Without Windows 
Çevirmen : Yasemin Büte
Sayfa Sayısı :496

Gerçekler, bir kurşundan çok daha ağırsa ve kadınsan ellerine kına yerine kan yakılan topraklarda, özgürlüğün bedeli kaç ömürdür?

Sevgi dolu bir eş, sabırlı bir anne ve iyi bir komşu… Neredeyse yirmi yıl boyunca Zeba’yı tanımlayan kelimeler bunlardır ta ki kocası Kamal, başında bir baltayla evlerinin avlusunda bulunana kadar. Çocukları annelerinin katil olabileceğine asla inanmasa da Zeba masumiyetini kanıtlayacak tek bir kelime bile etmeyince, Kamal’ın ailesi adaletin yerini bulmasını ister. Afganistan’da böyle bir suçun cezası ise idamdır.

Tutuklanarak hapishaneye gönderilen Zeba, mahkeme gününü beklerken oradaki kadınlarla güçlü dostluklar kurar. Her birinin bu uğursuz yere gelmelerine neden olan bambaşka hikâyeleri vardır. Nafisa töre cinayetine kurban gitmemek için, Latifa kız kardeşiyle özgür bir hayat kurmak üzere kaçarken yakalandığı için, on dokuz yaşındaki Mezhgan ise sevgilisinin çocuğunu taşıdığı için hapse girmiştir. Chil Mahtab zamanla bu kadınlar için bir hapishaneden çok, dışarıdaki dünyanın acımasızlığından kaçabildikleri bir sığınak hâlini alır.

Öte yandan Zeba’nın insan hakları savunucusu, Afgan asıllı Amerikalı avukatı Yusuf, zamanın Zeba’nın ve kendisinin aleyhine aktığının farkındadır. Dahası, tıpkı ana vatanı Afganistan gibi Zeba’nın da göründüğünden farklı olduğundan şüphelenmeye başlamıştır. Müvekkili gerçekten soğukkanlı bir katil mi yoksa bu hikâyedeki asıl kurban mıdır?

Kabuğunu Kıran İnci’nin yazarı Nadia Hashimi’den yine güçlü kadınların başrolde olduğu, yüreğinizin derinliklerine işleyecek olağanüstü bir mücadele, dostluk ve dayanışma öyküsü.










                                                     

4 yorum:

  1. Gelecek ay planladığın okumak için bu kitabı.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba

    Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir kitaba benziyor ☺️

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.