8/06/2014

# İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # öykü # Satranç

Satranç - Stefan Zweig

kozmokitap

    Stefan Zweig , çoktandır okumayı istediğim yazar olur kendileri... Kitapları kitaplığımın baş köşesinde durur , ha bugün ha yarın okurum derken kalırdı. Sonunda cesaretimi topladım ve okudum :))) Şaka şaka... Okumak için uygun zamanı bekliyordum ve bayram tatilinde okudum. Kitaplığımda üç kitabı olan Zweig'in
diğer kitapları da okunmak için sıralarını bekliyorlar. Önce tanışma kitabı olarak Satranç'ı seçtim.

     Çok geniş bir psikoloji birikimi olan yazarın bu birikimlerini kitaplarında kullanmıştır. Bunu Satranç'ı okuyunca da anlayabiliyoruz.Yazar kelimeleri konuşturmakla kalmayıp adeta dans ettirmiş. İkinci Dünya Savaşı ve Hitlerin dünya düzenini kalıcı zannetmesi yazarı karamsarlığa itmiş ve karısı ile birlikte intihar etmiştir. Satranç kitabı da yazarın ölmeden önce tamamladığı birkaç düzyazı metinlerinden biri imiş.

    Kitapta olay bir gemide geçer. Kitabın anlatıcısı sıradan bir satranç oyuncusudur . Bu gemide ünlü bir satranç oyuncusu vardır. Kendisi Dünya Satranç şampiyonu Mirko Czentoviç. Czentoviç satrançta şampiyondur fakat normal hayatında çok da zeki birisi değildir. McConnor gemide şampiyona karşı bir maç düzenler. bu maç sırasında verdiği tüyolarla dikkat çeken Dr B. nin geçmişine ve şampiyonla olan satranç maçına tanıklık ediyoruz.

    Konu itibari ile çok sürükleyici , etkileyici olmasa da konu ve karakter tahlilleri ve anlatılış bakımından dikkat çekici bir kitap. Daha önce hiç Zweig okumamış olanlara onunla tanışmaları için hiç vakit kaybetmemelerini tavsiye ederim.

kozmokitap


Yazarın okuduğum diğer kitapları: 

Sabırsız Yürek Amok Koşucusu & Sahaf Mendel Amok Koşucusu & Sahaf MendelKorku<

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.