8/18/2014

# Doğan Kitap # Haruki Murakami # Kitap Yorumu

Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında - Haruki Murakami

kozmokitap


   Yazarın okuduğum ilk kitabı Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında. Haruki Murakami ismini birçok yerde duymuşluğum vardı ve kitaplarının çok beğenildiğini biliyordum. Kitapçıda rafları karıştırırken bu kitap elime geçince tereddüt etmeden aldım. Haruki Murakami'nin anlatım tarzını ve dilindeki sadeliği çok beğendim.
Kitap sizi zorlamadan akıp gidiyor. Birinci tekil şahsın ağzından olayları anlatması da çok hoşuma gitti. Konu çok farklı ya da çok güzel olmasa da yazarın anlatım tarzı kitabı tek başına götürüyor ve sıkılmadan okunmasına neden oluyor diyebilirim. Kapak tasarımına da bayıldım; farklı ve gizemli...

    Kitabın kahramanı ve anlatıcısı Hacime. 1951 doğumludur ve ismi Japonca da "başlangıç " anlamına gelmektedir. Hacime tek çocuktur. Bulundukları bölgede aileler tek katlı , bahçeli evlerde oturur ve hepsinin bir evcil hayvanı vardır. O dönemde tek çocuk nadirdir. Herkesin iki ya da üç çocuğu vardır. Hacime ilkokula giderken kendisi gibi tek çocuk olan bir kişi ile karşılaşır. O da Şimamoto isimli bir kızdır. Şimamoto geçirdiği çocuk felci nedeni ile sol bacağını sürüyerek yürümektedir.  Hacime ile Şimamoto çok iyi iki arkadaş olurlar. Hatta hisleri arkadaştan da ötedir, çok yakınlardır. Hacime'nin ailesi taşınınca bir süre sonra görüşmeleri kesilir ve yıllarca birbirlerini göremezler.
 
      Hacime'nin hayatında evlendiği döneme kadar bir çok kız arkadaşı olur. Ancak hiçbirisi onun hayatında çok yer etmez. Kitapta bu dönemde ve sonrasında yaşadığı cinsel deneyimler  biraz ayrıntıya girerek anlatılmıştır. Yukiko isimli bir genç kızla evlenir. Hacime'nin tabiri ile hayatına giren hiçbir kadın çok güzel değildir, kendilerine has çekicilikleri vardır. Yukiko ile Hacime'nin iki kızları olur. Hacime'nin iyi bir de işi ve kazancı vardır. Fakat bir eksiklik hissetmektedir. Arada Şimamoto'yu düşünmeden edemez.  Bir gün ikisi karşılaşırlar ve Hacime'nin dünyası değişir....
 
     Yazarın diğer kitaplarını da alıp okumayı düşünüyorum.  Henüz karar veremedim öncelikle hangisini alıp okuyayım:)) Sizin bir tavsiyeniz var mı? Önerilerinize açığım....

      Kitaptan bazı beğendiğim  cümleler:

*Hepimiz orada yaşıyoruz aslında. Ama yaşayan tek şey çölün kendisi....

*Erkekler sadece yaşayarak öğrenir.

*Etrafta gördüğümüz her şey kaybolacak ama belli duygular sonsuza dek içimizde kalır.

Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında
Kokkyo no minami, taiyo no nişi
Haruki Murakami
Doğan Kitap
Çeviri: Pınar Polat
187 sf.

Haruki Murakami Kimdir?

Haruki Murakami


  12 Ocak 1949 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Dünya ve Japon edebiyatının en önemli yazarlarından olan Murakami dilimize çevrilen eseri İmkânsızın Şarkısı ile büyük bir beğeni toplamıştır. Babası Budist bir din adamı olan yazar gençlik yıllarını Kobe’de geçirmiştir. Tokyo Vaseda Üniversitesinde üniversite öğrenimini tamamlayarak mezun oldu. 1986 yılında 1995 yılına kadar Avrupa ve Amerika’da yaşadı. Çocukluk yıllarından beri edebiyata büyük bir ilgi duyan yazar birçok büyük yazarın kitaplarını da okumuştur. Batı edebiyatına duyduğu ilgiden dolayı eleştirilmiş olsa da post modern yazarlardan olan Kurt Vonnegut ve Richard Brautigan’ın etkisinde kalmıştır.  






Haruki Murakami'nin Okuduğum  Kitapları : 

1Q84 



                                                    

2 yorum:

  1. Bunu görünce yazmadan geçemedim bir Murakami fanatiği olarak... Sınırın Güneyinde... ilk okuduğum ve çok sevdiğim bir romandır... bunu sevdiğinize göre Zemberek Kuşunun Güncesi'nden devam edin ki bana göre Murakami'nin baş yapıtıdır... Sonra Sahilde Kafka ve yeni çıkan kitabı Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Anıları'dan devam edersiniz.... kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerileriniz için teşekkür ederim:) Önerdiğiniz kitapları alınacaklar listeme ekledim. Sevgiler♥

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.