10/17/2014

# Canan Tan # Doğan Kitap # Kitap Yorumu # Pembe ve Yusuf

Pembe ve Yusuf - Canan Tan

kozmokitap

Her yeni başlangıç, yeni bir umudu da beraberinde getirdi...

    Usta yazar Canan Tan'ın kaleminden Pembe ve Yusuf tanıtım yazılarında ilgimi çeken bir kitaptı. Tavsiye Kanalı bana hediye olarak gönderdiği zaman çok mutlu oldum. Pembe ve Yusuf okuduğum ilk Canan Tan kitabı oldu. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan yazarın çok sayıda  kitabı ve senaryo çalışmaları vardır. Bir çok ödül sahibi olan yazarın kitaplarını okumak istememe rağmen  nedendir bilinmez
hep erteleyip durmuştum. Nasip Pembe ve Yusuf'a imiş. Pembe ve Yusuf bence iyi bir başlangıç oldu yazarın kalemi ile tanışmak için.  Sade anlatım tarzı ile kitap okuyucuyu yormadan sakinlikle ve olağanlıkla akıyor. Karakter tahlilleri ve olaylar karşısında verilen tepkileri çok güzel dile getirmiş yazar. Toplumun kanayan yarası ve bana göre büyük bir ayıbı olan çocuk gelinler, kızların ezilmesi ve hor görülmesi , insanlığa sığmayan , mantık dışı " Töre " diye adlandırılan davranışları dile dökmüş yazar. Hiç bir yorum yapmadan, tüm doğallığıyla olanları, tepkileri ve davranışları kaleme almış.


   Keder'in tek günahı dedesi can verirken ve kız olarak dünyaya gelmesidir.  Babası bu sebeple ona tepkilidir, ona hep uzak durur ve Keder baba şefkatini hiç hissedemez. Ablasını istemek için gelenlere daha 14 yaşında olan Keder'i verir. Henüz çocuk olan Keder gerdek gecesinde daha kocası olacak olan İsmail'in hoyrat davranışları ve dayağı ile tanışır. Ve İsmail'in kabalığı hiç değişmeyecektir. Peş peşe iki çocuk doğurur çocuk Keder. Yaşıtları oyuncak bebeklerle oynarken o canlı bebeklerle uğraşır. İsmail geçimsiz , huysuz ve Keder'e karşı da oldukça acımasızdır. İsmail babasının ölümünden sonra ailesini de yanına alarak İstanbul'a taşınır. Burada da iki çocuğu daha olur Keder'in. Pembe ve Yusuf. Diğer iki çocuğuna benzemez onlar. Annelerine değer veren , sevgi dolu iki kardeştir Pembe ve Yusuf.  İşte kitabımıza ismini veren de bu iki kardeştir.

    Kitap onlara mutluluğu çok gören hayatın, törenin , örümcek ağı bağlamış kafaların hikayesi. Hayatın içinden ama olmaması gereken. Etkileyici ve akıcı bir kitap.

     Sadece kitabın son bölümünü - fasıl gecesindeki şarkılar ve sözleri bölümü -  bence fazla uzatılmış ve bu nedenle bu bölümü sıkıcı buldum. Bunun dışında kitabı çok sevdim.

   Kış ortasında
   Güneş bile iliklerine kadar üşürken
   Bütün güzellikleriyle açıveren bir KARDELEN...
   Umudun çiçeği
   Ürküntü vardı gözlerinde, çaresizlik... Görünmez bir el çelik mengene olmuş, amansızca sıkıştırıyordu  yüreğini.
    Evlenmek ve çocuk sahibi olmak yeter miydi kadın olmak için? Keder'e yetmemişti.
      En koyu umutsuzlukların içinde bir küçük bile olsa bir Umut vardır.   
     Sevgiler...  
                    

Pembe ve Yusuf
Canan Tan
Doğan Kitap
295 sf.


4 yorum:

  1. uzun zaman olmuştu Canan Tan okumayalı. yorumuna bakacak olursam yanıltmayan kitaplardan olmuş. en kısa sürede tedarik edip okuyacağım. teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Etkileyici bir hikaye... Bu kitabın yorumunu merak ediyordum. Yazarın, En Son Yürekler Ölür kitabıydı yanlış hatırlamıyorsam, bir bölümü gereksiz uzatılmıştı. Sonu gelmeyen sayfaları okurken çok sıkılmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazarın başka bir kitabını okumadım fakat farklı bir kitabında da gereksiz uzatılmış bir bölüm varsa belki de yazarın sitili budur ;) Sevgiler ♥♥

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.