10/28/2015

# Doğan Kitap # Haruki Murakami # Kitap Yorumu

Sahilde Kafka - Haruki Murakami

Kozmokitap

  Sahilde Kafka bol ödüllü bir kitap ve Murakami'nin en iyi kitabı olduğu söyleniyor. Ben kitaplarının hepsini henüz okumadığım için bir şey söyleyemeyeceğim ancak benim de çok sevdiğim kitaplar arasında en üst sıralarda tahtını kurdu. 600 küsur sayfalık kitaba başlarken bir haftada okurum diye düşünmüştüm. Yoğun işler sebebi ile fazla vakit ayıramam diye. Fakat kitaba başlayınca nasıl bir bağımlılık yaptı anlatamam , kitabı elimden bırakamadım. Mutfakta yemek yaparken bile kitap masanın üzerindeydi ve gelip geçerken okudum.

Kozmokitap

   Kitap hakkında söylenenler kesinlikle abartı değil muhteşem bir kitap. Yalnız aralara serpiştirilmiş +18 lik bölümler var baştan uyarayım. Konu ilginç karakterler onlardan da ilginç. Bir de usta Murakami anlatımı eklenince şaheser bir yapıt çıkmış ortaya.
Sahilde Kafka

  Kitap birbirine paralel iki öykü olarak ilerliyor ve öykü bir noktada birbiri ile ilişkilendiriliyor. Birinci öyküdeki karakterimiz Kafka Tamura. Tamura gerçek isim fakat Kafka ismi evden kaçan onbeşlik karakterimizin tanınmamak için kendisine verdiği isim. Kafka'nın yanında arada belirip onunla konuşan , ona akıl veren Karga isimli bir delikanlı var. Bu da yazarın başka bir benliği, kendisi. Kafka Çek dilinde karga demekmiş. Babasının kendisi ile ilgili söylediği kehanet ya da lanet yüzünden Kafka Tamura evden kaçar. Henüz onbeş yaşında olmasına rağmen vücudunu spor ile geliştirmiş ve onyedi yaşında bir görünüme ulaşmıştır. Evden kaçması ile birlikte Kafka Tamura birçok kişi ile tanışır ve yeni dostlar edinir. Yolda karşılaştığı genç kız, kütüphanedeki Oşima, Saeki Hanım gibi. Karakterlerdeki tuhaflıkları anlıyor fakat kendileri açıklamadan ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Ortadaki gizem kitaba daha çok bağlanmayı sağlıyor ve sayfalar birbiri ardına çevrilirken bu dünyadan kopuyor bambaşka bir aleme yolculuk ediyorsunuz.
Sahilde Kafka

İkinci öykü ise bir hayli ilginç . İkinci dünya savaşı sırasında bir dağda ders sırasında sebepsiz yere çocuklar bayılır. Birisi hariç diğerleri bir süre sonra kendilerine gelirler. Fakat Nakata kendisine gelemez ve uzun bir süre bilinçsiz kalır. Kendine geldiği zaman ise belleği silinmiştir. Ne kendisini ne de çevresindekileri hatırlayamaz. Okuma - yazmayı bile unutmuştur ve bir daha da öğrenemez. Bizim hikayemize Nakata 60 yaşlarında dahil olur. Valiliğin engelli yardımı ile yaşayan Nakata ek iş olarak kedi buluculuğu yapar. Kedilerle konuşabildiği için kayıp kedileri bulması kolay olur. Susam isimli kediyi bulmaya çalışırken başına ilginç olaylar gelecek ve o da bir yolculuğa başlayacaktır.
Sahilde Kafka


Çeşitli metaforlar , ilginç olaylar, gizem , kehanet kitabı farklı ve özel kılıyor. Kitabı çok sevdim ve mutlaka okumanızı tavsiye ederim.



KozmokitapKitabın Adı: Sahilde Kafka
Yazar: Haruki Murakami
Yayınevi: Doğan Kitap
Orjinal adı:Kafka on the Shore
Çevirmen:Hüseyin Can Erkin
Sayfa Sayısı: 656
  Kafka Tamura on beş yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planladığı bu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir. Ama babasının bir düzenek gibi içine yerleştirdiği kehanet gölge gibi peşindedir Kafka ilk kez aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayetle kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlar.
   Sahilde Kafka, XXI. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran, kitapları bağımlılık yaratan kült yazar Haruki Murakami'den, hayatın yavan gerçekliğine karşı büyülü bir dünyanın kapılarını açan bir roman.


Haruki Murakami Kimdir?

Haruki Murakami


  12 Ocak 1949 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Dünya ve Japon edebiyatının en önemli yazarlarından olan Murakami dilimize çevrilen eseri İmkânsızın Şarkısı ile büyük bir beğeni toplamıştır. Babası Budist bir din adamı olan yazar gençlik yıllarını Kobe’de geçirmiştir. Tokyo Vaseda Üniversitesinde üniversite öğrenimini tamamlayarak mezun oldu. 1986 yılında 1995 yılına kadar Avrupa ve Amerika’da yaşadı. Çocukluk yıllarından beri edebiyata büyük bir ilgi duyan yazar birçok büyük yazarın kitaplarını da okumuştur. Batı edebiyatına duyduğu ilgiden dolayı eleştirilmiş olsa da post modern yazarlardan olan Kurt Vonnegut ve Richard Brautigan’ın etkisinde kalmıştır.  






Haruki Murakami'nin Okuduğum  Kitapları : 

1Q84 



                                                    

3 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu bir toplulukta ordum ve cok dikkatimi cekti takibe aldim blogumada beklerim

    YanıtlaSil
  2. Takip için teşekkür ederim Şeyda Nur Hanım. Ben de ziyaretinize hemen geliyorum

    YanıtlaSil
  3. Kitap ilgimi çok çekti ve haberim yoktu bu kitabından. Çok teşekkürler mutlaka alacağım! :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.