11/23/2015

# Eşekarısı Fabrikası # İain Banks # Kitap Yorumu # Koridor Yayınları

Eşekarısı Fabrikası - İain Banks

Kozmokitap

Daha önce farklı bir yayınevinden çıkan Eşekarısı Fabrikası'nı Koridor Yayınları bizler için tekrar basmışlar ve ne de iyi yapmışlar . Tekrar basılmasaydı belki bu kitap gözümden kaçar ve okuyamaz, Iaın Banks ile tanışamazdım.

  Kitaba geçmeden önce yazarından biraz bahsetmek istiyorum. Iain Banks, 1954  doğumlu İskoç  yazar. Yazar kendisini hep bir bilimkurgu yazarı olarak görmüş ve bu tarz kitaplar yazmış . Fakat yazdığı kitaplar başvurduğu bütün yayınevleri tarafından geri çevrilince o da farklı bir tür denemek istemiş ve ortaya Eşekarısı Fabrikası çıkmış. Yazarın kendi ağzından  yazma macerasını öğrenmek için kitabı almalısınız , çünkü son üç sayfada yazar kendi yazma öyküsünü anlatmış.

Kitabın ismi Eşakarısı Fabrikası. Kitabı okumaya başladığımda bu fabrikayı gözümde canlandıramadım ve açıkçası çok merak ettim. Tavan arasında yaptığı fabrikadan bahsediyordu Frank ve ben bir çok teori uydurmuştum kendi açımdan ne olabilir diye. Sonunda 8. Bölüm 163. sayfada ne olduğu ayrıntıları ile yazılmış da ben de merakımdan kurtuldum...

   Kitap farklı bir çocuğu Frank'ı anlatıyor. Kitabı okumaya başladığımda küçük bir çocuk zannetsem de Frank aslında 16 yaşında. Toplumdan izole vaziyette babası ile bir adada yaşıyor. Babasının tek ayağında problemi olduğu için baston ile yürüyor ve ilginç bir karaktere sahip bir adam. Çocuğuna - Frank'in anlatımı ile - çok fazla yalan söylediğini görüyoruz. Annesi Frank çok küçükken onları terk etmiş, Bir kardeşi var ve o da akıl hastanesinde " Eric" .

Belki de çocuklardan bu kadar çok nefret ediyor oluşu yüzünden beni doğduğum gün terk etti.

kozmokitap

   Frank okula gitmemiş, sistemde kaydı olmayan bir çocuk , Günlerini adada kendi çapında bazı faaliyetler ile geçiriyor. Okudukça ne kadar farklı aktiviteleri olduğunu görüyoruz.

Onu öldürdüğümde Paul beş yaşındaydı , bense sekiz. Blyth'ı bir engerek yardımı ile devreden çıkardığım zamanın üzerinden iki yıl geçmişti ki Paul'den kurtulmak için bir fırsat yakaladım.

   Frank kitabın tanıtımlarında da bahsedildiği gibi henüz küçük bir çocukken üç kişiyi öldürmüştür. Birisi kardeşi diğer ikisi ise kuzeni. 

Kendime ve dünyaya bunu bir borç bildiğim için küçük Esmeralda'yı öldürdüm. Neticede iki erkek çocuğu haklamış biri olarak kadınları istisna tutuyormuşum gibi görünmek istemedim. 

   Çocuğun bu davranışlarına ne sebep olabilir diye merak ederken kitabın ortalarına geldiğimde tamam, işte bu yüzden böyle davranıyor dedim. Kitabın sonuna geldiğimde ise şok şok şok... Yazar beni gerçekten çok şaşırttı. Kitabın sonunda böyle bir şey beklemiyordum. Tamam farklı bir kitap, farklı bir karakter... İşte kitap dediğin böyle olmalı ve okuyucuyu gerçekten şaşırtabilmelidir. Kalemine sağlık İain Banks ve beni bu kitapla buluşturduğun için teşekkür ederim Koridor Yayınları!...

   Hayatınızda her şey sembollerden oluşuyor. Yaptığımız her şey aslında hakkında biraz bir şeyler söyleyebileceğimiz bir kalıba göre işliyor. Güçlüler kendi kalıplarına göre hareket edip diğer insanları kontrolleri altına aldıkça, zayıflar da önceden çizilmiş bir yolu izliyorlar. Zayıflar, şansızlar ve aptallar. Eşekarısı fabrikası da hayatın ve hatta ölümün bir parçası olarak bu kalıbın içine giriyor. Hayatın kendisi gibi o da , içinde bulunanlar da karmakarışık bir yapıya sahip.

  Kitapta yalnız bir çocuk görüyoruz. Duygularını kimseyle paylaşamayan, içinde sıkıştığı duyguları ve çaresizliği dışarıya pek yansıtamayan , akıllı bir çocuk. Bu çocuğun içindeki fırtınalar bir noktada patlak veriyor ve bu fırtına da en yakınındaki çocukları yakıyor. Kitapta aslında çocukların da vahşete ne kadar yatkın olduklarını ve çok da iyi rol yapabildiklerini görüyoruz.

kozmokitap


Kitabın Adı :Eşekarısı Fabrikası
Yazar : İain Banks
Yayınevi :Koridor Yayıncılık
Orjinal adı :The Wasp Factory
Çevirmen : Zübeyde Abat
Sayfa Sayısı :256

 "Blyth'ı öldürdükten iki yıl sonra küçük kardeşim Paul'ü öldürdüm, ama Blyth'ın ölümü ile karşılaştırınca daha mühim, daha farklı sebeplerim vardı. Bir yıl sonra da birdenbire gelen bir istekle aynı şeyi Esmerelda için yaptım.
 Şu ana kadarki skorum, üç. Yıllardır kimseyi öldürmedim, böyle bir niyetim de yok.
Öyle bir dönem geldi ve geçti."
 Sadece 16 yaşında olan Frank'in olağanüstü özel, aykırı dünyasına - kaldırabilecekseniz eğer - adım atın.
 "Bu kitabı okumak cesaret ister." Daily Express
 "Dahice... Dayanılmaz... Muhakkak okunmalı." New York Times
 "Karşınızda yeri göğü yıkabilecek bir hayal gücü." Mail on Sunday
 "Tuhaf, korkunç, elinizden bırakamayacağınız türden."
Financial Times




                                                           

4 yorum:

  1. Kapagi da hosuma gitti kitabi da alinacaklar listesine ilistirdim. Yazma serüveni dediniz mi mutlaka okumaliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de okurken benim kadar zevk alırsınız umarım. Sevgiler:))

      Sil
  2. Zorlayıcı buldum. Nasıl okuyabildin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuğun derdi ne diye meraktan okurken aktı gitti , nasıl bittiğini anlamadım ☺

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.