1/18/2017

# Alain de Botton # Aşk Dersleri # Kitap Yorumu # Sel Yayınları

Aşk Dersleri - Alain de Botton || Kitap Yorumu

kozmokitap

   Evlilik teklifle , hatta ilk buluşmayla başlamaz. Bunun çok daha evveline , yani aşk fikrinin , daha doğrusu , ruh eşi rüyasının doğuşuna dayanır. 

     Kitabın isminden daha çok kapağı ilgi çemiyor mu sizce de? Ben görür gürmez kapağına aşık oldum. İçi ya da konusu bir tarafa kapağı neşe veriyor. Renkler ve çicekler etkili sanırım bunda. Kapak tasarımcı geçekten çok iyi bir iş başarmış . Çünkü bence kitabın satışında en büyük pay kendisine ait.....

   Aşk , sevginin bizim zayıflıklarımızı ve dengesizliklerimizi düzeltmeyi vadeden özelliklerine duyulan hayranlık demektir. Bir tamamlanma arayışıdır. 
1969 , Zürih doğumlu olan yazarın okuduğum ilk kitabı Aşk Dersleri . Felsefe doktorasını yazarlık kariyeri için yarım bırakan yazar kitaplarında gündelik yaşam ile felsefeyi birleştirmiştir. Bu nedenle bu kitabı da okurken normal bir roman beklemeyin. Hüsrana uğrarsınız , benden söylemesi ;))

  Romantizm bir sezgisel anlaşma felsefesidir. Gerçek aşkta , herşeyi bıkkınlık verecek kadar ayrıntılı bir biçimde açıklamaya gerek yoktur. iki insan birbirine aitse eğer, ikisi de en nihayetinde müthiş bir şey hisseder: " Dünyayı tıpatıp aynı şekilde görüyoruz. " 
  Kitap Rabih'in ilk aşkı ile başlıyor. Aşkların karşılıklı olmasına gerek yoktur. Bazen bir bakış, haraket ya da hiç sebep olmaksızın aşk olabilir ya da aşk diye tabir edilebilir. Burada da insanda evlilik fikrinin ilk olarak nasıl ortaya çıktığı açıklanmaya çalışılmış Rabih üzerinden.

  Rabih'in büyümesi , evlenmesi ve evliik sonrasında olanlar onu ve eşini nasıl etkiliyor anlatılmış kitapta. Bu çift ve yaşamları anlatılırken de kısa bilgiler yanı sıra evlilikte olması gerekenler ya da bu olanlar bireyleri ve hayatları nasıl etkiliyor anlatılmış .

   Bir film düşünün ara ara filmde kareler donuyor ve anlatıcı ya da yazı şeklinde bilgiler veriliyor, olaylar yorumlanıyor. İşte kitap tam da böyle.

  Kitabın bildiğimiz anlamda bir roman değil roman ve felsefenin harmanlanmış hali ya da  felsefenin daha ağır bastığı hali olduğunu bilerek kitabı okuyup okumamaya karar vermeniz gerekiyor. Yoksa kitap beklentinizi karşılamaz.





Kitabın Adı :Aşk Dersleri
Yazar :Alain de Botton
Yayınevi :Sel Yayınları
Orjinal adı :The Courseof Love
Çevirmen :Özge Çelik
Sayfa Sayısı :240


Günümüzde "normal" ilişkiler şu şekilde tanımlanır: İki kişi tanışır, birbirine âşık olur, bu aşkı evlilikle taçlandırır, çok geçmeden çocuk yapmaya karar verir ve sonsuza dek mutlu yaşarlar. Bu son, aslında hikâyenin başlangıcıdır.

Alain de Botton uzun zamandır beklenen yeni romanı Aşk Dersleri'nde bu yanılsamanın peşine düşerek, edebi kamerasını yolları aşka açılan bir kadın ve bir erkeğe çeviriyor. Uzun soluklu bir ilişkinin karmaşık ve çetrefil yollarının izlerini sürdüğü bu yolculukta, sevgililerin o romantik ve büyülü başlangıçlarının ardından didişmelerden surat asmalara, ilgisizliklerden ihanetlere kadar uzanan küçüklü büyüklü sarsıntılarına odaklanıyor. Hayal kırıklıklarının yaşandığı, ideallerin ve duyguların eğilip büküldüğü, ortalama bir varoluşun yarattığı baskılarla değişimlerden geçtiği gerçekliği mizahı elden bırakmayarak ele alıyor.

Aşkın yalnızca bir heves ya da deneyim değil öğrenmemiz gereken bir beceri olduğunun altını çizen Botton, günümüz ilişkilerinin arka planını bilgelikle sorgulayarak insanlığın en büyük bulmacalarından birine dair oldukça kışkırtıcı bir okuma vaat ediyor. Aşk Dersleri, içinde yaşadığımız bu yanılsamalar çağında gerçeklikle başa çıkmak isteyen okurlar için tam anlamıyla davetkâr bir kitap.


                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. güzel kitapmış seçtiğin cümleler de öyle :) bende yeni yazıma beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Fuarda elime alıp geri bıraktığım kitap. Tam olarak bir roman olmamasından dolayı tereddüt etmiştim ama yorumun sayesinde nasıl bir kitap olduğunu anladım. Bir dahaki kitap alışverişimde sepette :)
    Ve haklısın, kapağı çok güzel. Sel Yayıncılık kapak konusunda çok başarılı bence.

    YanıtlaSil
  3. Kapak konusundaki düşüncene kesinlikle katılıyorum. Çok başarılı bir çalışma olmuş;) Ben de dün itibari le bitirmiş bulunmaktayım kitabı

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.