7/09/2018

# Kazuo Ishiguro # Kitap Yorumu # Yapı Kredi Yayınları

Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro

Beni Asla Bırakma


    Nobel edebiyat ödülü sahibi Kazuo Ishiguro' nun kaleminden Beni  asla Bırakma . Kitap yayımlandığı yıl İngiltere 'de en iyi ilk 100 kitap arasına girmiş.

   Katy H. yi tanıyarak başlıyoruz kitaba. Kendisi 31 yaşında ve bakıcı olduğunu söylüyor . Yaklaşık 12 yıldır bakıcılığı yapıyor ve kendisi kadar uzun süre yapan başkası da yoktur. Fakat ne bakıcılığı yapıyor en başta anlamıyoruz. Eski okulundan arkadaşına bakıcılık yapmaya başlayınca geçmişe dönüyor ve biz de öğreniyoruz...


  Okudukları yatılı okula kaç yaşında geldiklerini ya da ailelerini hatırlamazlar ve kitapta da bahsedilmez. Okulları iyi bir eğitime sahip ve sanata önem vermektedirler. Öğretmenler yoktur bu okulda gözetmenler vardır. Resime , şiire ağırlık verirler... Burada çocuklara özel oldukları söylenmektedir, aslında söylenmeyen de çok şey vardır .


   Distopik bir kitap Beni Asla Bırakma. Bütün okuduğum distopyalarda olduğu gibi kitap başlarda biraz yavaş ilerliyor. Konuyu anlamaya başladıkça ve acaba ne ? Ne olacak sorusu kitabı okutuyor. Durağan ilerleyen fakat bir sihri olan kitap. Yazarın sade anlatım tarzını çok sevdim. Kitap distopya olarak geçse de, distopya mı yoksa ütopya mı olduğu hangi pencereden baktığınıza göre değişiyor. Okursanız beni daha iyi anlayacaksınız .

   Kitabın bir de filmi olduğunu unutmadan ekleyeyim. Kitabı bitirince filmi de seyrettim . Kitapla neredeyse aynı,  birebir bir gilm yapmışlar.  Ben çok başarılı buldum.




Beni Asla Bırakma
Kitabın Adı : Beni Asla Bırakma
Yazar : Kazuo Ishiguro
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Orjinal adı : Nevar Let Me Go
Çevirmen : Mine Haydaroğlu
Sayfa Sayısı : 271


Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez., Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spor ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar. Kazuo Ishiguro, yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma'da, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.


Kazuo Ishiguro Kimdir? 

Kazuo-Ishiguro
1954 yılında Japonya Nagasaki’de doğmuştur. Babası Ulusal Oşinografi Enstitüsü’nde çalışmaya başladı ve Kazuo Ishiguro 6 yaşındayken İngiltere’ye göçtüler.

Takvimler 1978 yılını gösterirken University of Kent’ten mezun oldu arkasından yüksek lisansını University of East Anglia’da tamamladı.

İngiliz vatandaşlığına geçtiği yıl ilk romanı Uzak Tepeler’i yayınladı. Yayınladığı ilk romanı Uzak Tepeler Winifred Holtby Memorial Ödülüne layık görüldü.

1983 senesinde Granta dergisi tarafından en genç ve en iyi İngiliz yazarlar listesinde yer aldı. Kitaplarında genel olarak melankolik hikayelere yer veren Kazuo Ishiguro tüm dünya tarafından üne kavuşmasını sağlayan Günden Kalanlar eserini ise 1989 yılında yayımladı.

İngiltere’nin prestijli edebiyat ödülü olan Man Booker’da ödüle layık görüldü. Aynı zamanda Günden Kalanlar isimli eseri sinemaya uyarlandı.

2005 yılında yayınladığı Beni Asla Bırakma romanı ise Time’ın İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesinde yer aldı. Daha sonra Beni Asla Bırakma romanı da sinemaya uyarlandı. 2017 yılında ise tüm dünyanın en büyük ödülü olan İsveç Kraliyet Akademisi tarafından Nobel Edebiyat ödülüne layık görüldü.

Türkçeye çevrilmiş 10 kadar romanı bulunan Kazuo Ishiguro Günden Kalanlar romanı çok satanlar listesinde yerini korumayı başarıyor.

Kazuo Ishiguro'nun Okuduğum Diğer Kitapları:

* Gömülü Dev

                                                     

4 yorum:

  1. sade dil bazen iyi olsa da sürükleyicilerden vazgeçemiyorum..

    YanıtlaSil
  2. en iyi roman da ilk 100 de demek hemen alıp okumalıyım , teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Kitap hakkında hiç bir bilgim yoktu. Bu yazı sayesinde en azından kısa ve yeterli bilgi sahibi oldum, ilgimi çekti. Bu edindiğim bilgiye göre muhtemelen ileri de okurum. Başlığa bakında distopya bir eser olacağı hiç aklıma gelmezdi. Teşekkürler. Kitaplara Kaçanlara da beklerim.

    YanıtlaSil
  4. Nobel ödüllü bir yazar olmasi ilgimi cekti not alayim 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.