11/04/2018

# Alfa Yayınları # Kitap Yorumu # Nigel Warburton

Felsefenin Kısa Tarihi - Nigel Warburton || Kitap Yorumu

Felsefenin Kısa Tarihi

  Felsefenin Kısa Tarihi'ni yaklaşık bir yıl önce satın almış araya çok fazla olayın girmesi ile bir kenarda bırakmak zorunda olduğum bir kitaptı. Her ay bir felsefe kitabı okumaya karar verinde hemen aklıma bir kenara bıraktığım kitabım geldi ve bol bol işaretleyerek , durup düşünerek okudum.

Sokrates'ten başlayarak günümüze kadar uzaman batı felsefecilerini tarihi sıralama ile yazıyor yazar kitapta. Kırk bölümden oluşuyor kitap. Her bölüm kısa ve eğlenceli bir anlatım ile yazılmış. Felsefecileri okuyucuyu sıkmadan örnekler ve farklı felsefecilerle karşılaştırarak , anlatıyor Nigel Warburton . Bildiğim felsefeciler ile ilgili bilgileri pekiştirirken yenilerini öğrenmiş , araştırıp okuyacağım kitapların listesini almış oldum okurken.

 Kitabın kapağında " varoluş hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı!" yazıyor ve bu cümle bana göre sonuna kadar doğru. Çünkü ben okurken çok eğlendim.

 Felsefe'yi merak eden fakat sıkıcı kitapları okumak istemeyen , felsefeye giriş yapmak isteyenler için uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben sırada bekleyen felsefe kitaplarımı okumadan önce ön bilgi olarak okudum kitabı.

Mutluluk , adalet , düzen , Tanrı gibi farklı konularda düşünen felsefecileri ve onların düşünce yapılarını okuyoruz kitapta. Fikirlerine katılalım ya da katılmayalım fakat farklı düşünce yapılarını öğrenmek insanın kendisini geliştirmesini sağlar. Eğlenceli bir biçimde felsefeye giriş yapmak isteyenler için tavsiyemdir.

Kitaptan Birkaç Alıntı : 

Sokrates için bilgelik , çok şey bilmek ya da bir şeyi nasıl yapacağını bilmek değildir. Bilgelikle neyi bileceğimizin sınırlarını da içererek, varoluşumuzun gerçek doğasını anlamayı kastediyordu. 

Sokrates ve Platon gördüğümüz dünyayı , yalnızca soyut felsefi düşünceyle ulaşılabilecek olan hakiki gerçekliğin soluk bir yansıması olarak düşünüyordu; Aristoteles ise tam aksine , çevresindeki her şeyin ayrıntısıyla büyülenmişti. 

Platon oturduğu yerden felsefe yapmaktan hoşnut olabilirdi ama Aristoteles duyularımızla deneyimlediğimiz gerçekliği keşfetmek istiyordu. 

Pyrrhon (İÖ 365 - 270) , tüm zamanların en ünlü ve belki de en uç şüphecisidir . Hayatı da oldukça gariptir. 

Ben varsam , ölüm yok ; ölüm varsa ben yokum. 

" Filozofça tavır ," değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabullenmek anlamına gelir. 

Seneca , okurlarına her zaman kalabalıktan uzak durmalarını ve gereksiz işlerle meşgul olarak kendilerinden saklanmamalarını öğütledi. 

Rousseau ... Toplum Sözleşmesi başlıklı kitabının başında, " insan özür doğar , oysa her yerde zincire vurulmuştur" der. 



Kitap Hakkında Yazılanlar :

Batının düşünce tarihiyle ilgilenmek isteyenler için en uygun başlangıç noktası.
 -Publishers Weekly- 

 Felsefe öğrenmek isteyenler için paha biçilmez bir klasik. Felsefenin sanıldığı kadar karışık ve zor olmadığını, tam tersine güzel bir zihin alıştırması olduğunu kanıtlıyor.
-Oxford Times-

 Batı felsefesi tarihinde bir gezinti, öğretici ve eğlenceli.
 -Sacramento News and Review-



Felsefenin Kısa Tarihi - Nigel Warburton
Kitabın Adı :Felsefenin Kısa Tarihi
Yazar :Nigel Warburton
Yayınevi :Alfa Yayıncılık
Orjinal adı :A Little History of Philosophy
Çevirmen :Güçlü Ateşoğlu
Sayfa Sayısı :360


Felsefe gerçekliğin doğası ve nasıl yaşamalıyız sorularıyla başlar. Felsefenin Kısa Tarihi, görünüş ve gerçek, benliğin doğası, tanrının varlığı ve hem birey hem de toplumun bir üyesi olarak nasıl yaşamamız gerektiği gibi felsefenin ana temalarına odaklanıyor. 2000 yıllık Batı felsefesini Sokrates'ten hayvan hakları hareketine kadar ana hatlarıyla sunuyor. Warburton çoğumuzun gözünü korkutan ve anlaşılmaz bulduğu felsefeyi herkesin anlayabileceği ve günlük hayatında kullanabileceği bir konu haline getiriyor. Batı felsefesinin büyük düşünürlerini kronolojik sırayla tanıyacağınız, zevkle okunacak mükemmel bir giriş kitabı.


                                                            Kozmokitap

4 yorum:

  1. Nasıl sevindim anlatamam Nilüfer kızım. Felsefi kitaplar okuyorum ama anlamakta zorlanıyorum. Klavuz gibi bir eser sanırım bu. Öneri için teşekkürler. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. ay ben de okuduydum yakınlardaaaaa :) bir de niçe ile bir gün, kafka ile bir gün var onlar da hoşş :)

    YanıtlaSil
  3. Okumadığım bir kitap ancak tavsiyeniz aklımda bulunsun.

    YanıtlaSil
  4. Ben de cok ara verdim oysa cok seveeim felsefe kitaplarini. Birkac kitap alayim listeme 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.