10/19/2019

# İnkılap Kitabevi # Kitap Yorumu # Orhan Bahtiyar

Ateş Kırmızısı - Orhan Bahtiyar

Ateş Kırmızısı


   " Güç , eğer kendisine neden verildiğini özümseyemez ve anlayamazsa sahibini esir alır, aziz dostum. " 

Yaklaşık bir yıl önce okudum Ateş Kırmızısı 'nı . Orhan Bahtiyar 'ın yeni kitabı Barut Kokulu Çiçekler 'i okurken blogu inceleyince Ateş Kırmızısı 'nı sadece instagramda paylaşıp burada paylaşmadığımı fark ettim.  Böyle harika bir kitap blogumda da bulunmalı diyerek paylaşımı buraya da aktarıyorum.

  - Zor bir yıl geçirdim arkadaşlar.  Bu nedenle bazı kitapları buraya aktaramadım, sizlerle ve blogumla yeterince ilgilenemedim . Bu durumu telafi etmeye çalışacağım . Blogumu okuyarak ve yorumlarınızla bana destek okdugunuz için teşekkür ederim :) -

  " Tarih boyunca birbirini katletmiş, onarılması güç acılar yaşatmış, aynı Tanrı'ya farklı şekillerde inanan ve körü körüne, sorgulamadan , öğrenmeden bağlanmış oldukları inançları için dünyayı birbirleri için yaşanmaz hale getirmeye uğraşan bu insanları bir araya getiriyor olması akıl alacak şey değildi. " 

   Ateş Kırmızısı  ressam Fausto Zonaro 'yu ve onun ekseninde eski İstanbul'u,  Osmanlı' yı, meşrutiyeti,  sarayı,  haremi ve  tulumbacıları anlatıyor.

  Memleketi İtalya'dan İstanbul'a gelen Zonaro, burada tanınan ve sevilen bir ressam olur ve saray ressamlığına kadar yükselir. En başarılı resimlerini İstanbul ve İstanbul renkleri süslerken, kendisi de birçok çevrede kabul gören sevilen ve sayılan birisi haline gelir. İmparatorluğun çöküş dönemi hızlandıkça Zonaro 'nun da yaşamı zorlaşır ve çok sevdiği şehir ile bağları yavaş yavaş kaybolur ....


   Kitaba başladığım zaman ilk 10- 15 sayfada adapte olmam zor oldu. Merakla başladığım kitabı sevemeyecek miyim diye korkarken Zonaro 'nun  İstanbul 'a ayak basması ile konu açılmaya başladı ve her sayfası , her kelimesi ile beni kendine bağladı.

 Tarihi kurguları çok seviyorum. Ateş Kırmızısı da konu, yazarın anlatım tarzı ve sadeliği ile çok sevdiklerimin arasına karıştı. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Kaleminize sağlık  Orhan Bahtiyar , harika bir eser ortaya çıkmış. Kitabın içerisinde yer alan çizimleri de çok sevdiğimi söylemeliyim. Çizimler  Can Ersal 'a aitmiş .

Kitap tarihi dokusu ve anlatımı ile kesinlikle okunmaya değer.  Özellikle kampanya dönemlerinde kitapçılarda çok çok uygun fiyata bulabilirsiniz . Okumak isteyenler için not düşmüş olayım ...

"Bir yanda korkularıyla bir millete kabus yaşatan bir sultan, diğer yanda sanatı, dini hurafelere yem etmeyen bir entelektüel. Nasıl bir adamdı bu ? "



Ateş Kırmızısı
Kitabın Adı : Ateş Kırmızısı
Yazar : Orhan Bahtiyar
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Sayfa Sayısı :384


Sahipsiz gökyüzünün maviye bulanan aşkları...
II. Abdülhamit'in saray ressamlığına yükselen Fausto Zonaro, Osman Hamdi Bey gibi dönemin ünlü isimlerinin, büyükelçilerin, padişahın yakın çevresinin, Avrupa kültürüne hâkim İstanbul beyefendilerinin, İttihat ve Terakki liderlerinin yanı sıra sıradan tulumbacılarla bile yakın dostluklar kurmuştu; ki bu alışılmadık dostluklar onu Ayasofya'nın derinliklerinde bilinmeyen bir odaya kadar sürükleyecekti…
Saray duvarlarının arasında yaşanan kısacık, ama hüzünlü bir aşk hikâyesi, Direklerarası'nda işlenen ünlü bir cinayet, Bizans imparatorlarının soyundan gelen son adamla kurulan dostluk, İttihat ve Terakki'nin zorlamasıyla ilan edilen meşrutiyetin İstanbul sokaklarına getirdiği kanlı ve belirsiz günler…

Tarihle kurgunun iç içe geçtiği, bu güzel roman sizleri İstanbul'un belki de en az bilinen sırrını öğrenmeye çağırıyor.





Orhan Bahtiyar Kimdir ?

Orhan Bahtiyar1973 yılında İstanbul'da doğdu. Sırasıyla Moda İlkokulu, Kenan Evren Anadolu Lisesi ve Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümlerini bitirdi.

1985-1992 yılları arasında Adalar Su Sporları Klübü'nün Lisanslı sporcusu olarak yüzdü. Ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceler aldı.

1998-2002 yılları arasında bir internet sitesinde yayınlanan mizahi denemelerini bir araya toplayarak, 2004 yılında Robdöşambr Kullanma Klavuzu isimli deneme kitabını yayımladı. 1998-2010 yılları arasında çeşitli Uluslararası firmalarda Satış temsilcisi, Eğitim Yöneticisi ve Satış Müdürü olarak çalıştı. 2010 yılında kurumsal kariyerine ara vererek, Romancılık ve Eğitim Danışmanlığı üzerine çalışmaya başladı. 2011 'de İdeon Tanrıların Yolu , 2013 Martta Elohim'in Çocukları , 2013 Kasımda  Hürkuş ile Göklerde, 2014 te Gece Teyyarede Açıkta kitapları yayımlanmıştır .  Evlidir, Öykü ve Kuzey'in babasıdır.

Yazarın Okuduğum Diğer Kitapları :

Barut Kokulu Çiçekler 

Vecihi - Kara Tehlike

                                                     

1 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.