7/07/2020

# İnkılap Kitabevi # Kitap Yorumu # Stephen King

Gwendy'nin Düğme Kutusu - Stephen King

Gwendy'nin Düğme Kutusu


      Stephen King yazar da okunmaz mı ? Her yazdığı kitabı çok severek okuduğum bir yazar King . Bazı kitaplarında geçekten tüylerimi diken diken etse de bazıları ile de keyifli vakit geçirmemi sağladı. Bu nedenle kitaplığımda özel bir yere sahip yazar. 

 Gwendy'nin Düğme Kutusu Stephen King ile Richard Chizmar'ın ortaklaşa kaleme aldığı bir kitap. Richard Chizmar ismini ben ilk defa duydum. Amerikalı olan yazar bir korku edebiyat dergisinin yayımcısı aynı zamanda da korku hikayeleri yazan bir yazarmış. Gwendy'nin Düğme Kutusu , The Button Box serisinin ilk kitabı imiş ki ben de bunu kitabı bitirdikten sonra öğrendim. Ortaklaşa yazılan bu ilk kitaptan sonra serinin ikinci kitabı sadece Richard Chizmar tarafından yazılmış. King ise ön sözü yazarak kitaba katkıda bulunmuş.  Bizde Gwendy'nin Düğme Kutusu , İnkılap Kitabevi tarafından yayımlandı . Serinin diğer kitapları yayımlanacak mı bilmiyorum. 

Gwendy on bir yaşında bir çocuk. Biraz tombul olduğu için okulda kendisine lakap taktıkları için yürüyüş yaparak kilo vermeye çalışmaktadır . Amerika'daki okullarda çocuklar gerçekten çok acımasızlar. Okul yıllarında alınan ruhsal yaralar orada yaşayan çoğu insanı hayatı boyunca rahatsız etmektedir. Bizim ülkemizde o kadar değil. Benim zamanında yoktu böyle olaylar . Günümüzde ise bazı çevrelerde görmeye başladım ancak yine Amerika'daki kadar değil. Gwendy ise intihar merdivenleri denen yürürken gizemli bir adamla karşılaşır. Yabancılara karşı temkinli olaması gerektiğini bilen ve tedbiri elden bırakmayan akıllı bir kızdır Gwendy .  Bu gizemli adam ona bir kutu verir .İçinde sekiz tane düğme olan bir kutu...

  Bu kutu bildiğiniz kutulardan değildir . Düğmeler de öyle... Bu kutu sayesinde Gwendy elinde büyük bir güç tutmaktadır . Bu gücü ne şekilde kullanacağı ise ona kalmış. 

Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir kitap Gwendy'nin Düğme Kutusu. King'in çoğu kitabı gibi gerilm gerim gerilmeme sebep olmasa da kitaptaki gizem ve mistik hava , bilinmezlik okumama ve elimden düşürmeden bitirmeme sebep oldu. 






Gwendy'nin Düğme Kutusu
Kitabın Adı :Gwendy'nin Düğme Kutusu
Yazar :Stephen King, Richard Chizmar
Yayınevi :İnkılap Kitabevi
Orjinal adı : Gwendy's Button Box
Çevirmen : Sema Nur Toksöz
Sayfa Sayısı :136

Üzerinde 8 tane düğmesi ve 2 tane tutacağı olan bir kutu… Bu kutunun yeni sahibi; 12 yaşındaki Gwendy Peterson. Gwendy, kutunun sahip olduğu gizli ve görünmez gücü yöneterek dünyayı güzelleştirme ya da dünyayı felaketlere sürükleme gücüne sahip olduğunu fark ediyor.

Gwendy bu gizli gücün dünyanın iyiliği ya da kötülüğü üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacağını düşünürken kutunun gücü Gwendy yönetmeye başlıyor. İşte tam da burada Gwendy’nin içindeki küçük ses giderek cevabı olmayan sorular soruyor: "Neden sen, Gwendy Peterson? Bu yuvarlak dünyada bütün o insanların içinden neden seni seçti? Bu kutu da neyin nesi… Ve bana ne yapıyor?"

Tüm bu soruların sonunda Gwendy’nin Düğme Kutusu okuru çarpıcı bir gerçekle yüzleştiriyor: "Hayatının ne kadarı kendine ait, ne kadarı ikramlarıyla ve düğmeleriyle birlikte kutuya ait?"

Usta yazar Stephen King’in ve Richard Chizmar’ın birlikte kaleme aldığı Gwendy’nin Düğme Kutusu okuyucuya hem tatlı hem de insanın keyfini kaçırabilecek bir hikâye sunuyor.










Stephen King Kimdir?

Stephen King Stephen Edwin King, 21 Eylül 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Maine eyaletindeki Portland şehrinde dünyaya geldi.1970 yılında Maine Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Kendisi gibi bir yazar olan Tabitha Spruce ile evlendi ve üç çocukları oldu.

Psişik güçlere sahip bir kızı anlattığı ilk romanı Göz (Carrie), 1974 yılında yayımlandı ve büyük başarı elde etti. King, bu başarıyla birlikte kendini tamamen yazmaya adadı. Göz’ün getirdiği başarı, Stephen King’i korku öyküleri dalında zirveye taşıdı. Ardından okuyucular tarafından çok beğenilen diğer kitaplarını yazdı .

Edebiyatta olduğu kadar vizyonda da büyük başarı yakalayan ve övgüyle bahsedilen Stephen King filmleri arasında Yeşil Yol da bulunmaktadır. 1996 yılında yayımlanan eserin Hollywood uyarlamasında Tom Hanks’in etkileyici oyunculuğunu görürürüz. Ayrıca Johnny Depp’in başrolünde oynadığı Gizli Pencere filmi, bir Stephen King uyarlamasıdır. John F. Kennedy süikastini konu aldığı 11/22/63 adlı romanı sinemaya uyarlanan eserleri arasına çoktan girdi bile.
Stephen King kitapları gibi filmlerinde de sayısız ödül kazanmıştır. Hikayelerindeki korku temalarını ve fantastik ögeleri mevcut toplumsal sorunlara ve insan psikolojisine dayandırarak anlatır ve yazarın başarısı bu temaları harmanlama konusundaki üstün yeteneğinden kaynaklanır.






Yazarın Okuduğum Kitapları :

* Tom Gordon'a Aşık Olan Kız

* Yüzyılın Fırtınası

* Rüyalar ve Karabasanlar 1-2-3

* Ruhlar Dükkanı

* Çılgınlığın Ötesi

* Christine

* Falcı

* Rüya Avcısı

* Doktor Uyku

* Tılsım

* Kurt Adamın Döngüsü 

* Bay Mercedes

* Kim Bulduysa Onundur 

* Son Nöbet 

* Gwendy'nin Düğme Kutusu 




                                                     

3 yorum:

  1. bu kitabını daha yeni aldım ama listedeki geri kalan kitapların hepsini okudum..uyuyan güzeller ve yabancı'yı da tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim. Listeme ekledim. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  3. King gerilimi ustaca kullanan bir yazar. İnsanın kalp atıslarını hızlandırıyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.