4/16/2019

# Altın Kitaplar # Kitap Yorumu # Stephen King

Kim Bulduysa Onundur - Stephen King

Kim Bulduysa Onundur - Stephen King



" Okuyucular için hayatın en heyecan verici keşiflerinden biri , okuyucu olmalarından ötürü - sadece okumayı becerdikleri için değil - büyük haz duymalarıdır . Çaresizce . Gırtlaklarına kadar . Bunu ilk başaran kitap asla unutulmaz  ; o kitabın her sayfası , okuyucuyu yakan ve heyecanlandıran yepyeni bir ilhamdır . "


Bay Mercedes ile başlayan Dedektif Hodges serisi Kim Bulduysa Onundur ile devam ediyor.  Her ne kadar bu kitabın seriden bağımsız olarak olunabileceği söylense de içerisindeki bazı olayları daha iyi anlayabilmek için ben Bay Mercedes 'ten sonra bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

  Dedektif Hodges ilk kitaptan farklı olarak yarıdan sonra kitaba dahil oluyor.  O ve ekibindekiler ile tekrar buluşmak güzeldi.  Mercedes Katili Brady  ise bu kitapta çok az geçiyor.  İlk kitabı okumayanlar için başına ne geldiğini söylemeyeceğim.  Fakat bu bölümlerde az da olsa yazar üçüncü kitap Son Nöbet için biz okuyuculara ipucu veriyor.

  İlk kitap polisiye - gerilim olsa da bu kitaptaki polisiye unsuru yok denecek kadar az. Daha çok gerilim diyebiliriz.  İki farklı karakteri ve olanları okuyoruz ilk yarıda.

  1970 li yıllarda ünlü bir yazarın evine hırsızlar girer.  Kasadaki paranın yanı sıra basılmamış kitapların nüshalarını da çalarlar.  Eve girenlerden birisi yazarın takıntılı bir hayranıdır ve ona kitaptaki karaktere yaptıklarından dolayı çok kızgındır.

" Her şerde bir hayır vardır ."
                        Jimmy Gold


2000 li yıllara geçiyoruz diğer karakterin başına gelenleri okumak için.  Pete Saubers  babası Mercedesli Katilin kurbanlarından birisidir. Babası ölmemiş fakat yürüyemez hale gelmiştir.  Sağlık ve psikolojik sorunların yanı sıra bir de maddi sorunlar baş göstermiştir.  İşte tam da bu sırada Pete nehrin yanında gömülmüş bir çanta bulur.  İçinde para ve defterler vardır! !!

Siz olsanız ne yapardınız  ??? Ailenizi rahatlatmak için parayı kullanır mıydınız yoksa yetkililere verir miydiniz ??? Ya defterler !!! Ünlü bir yazarın hiç basılmamış kitabını içeriyorsa ... İşte insanı ikilemde bırakan sorular.  Etik olanı yapmak mı , aileni kurtarmak mı ???

  Ailesi ve kardeşi için uğraşan bir çocuk , onun  peşindeki fanatik bir hayran ve çocuğa yardım etmek isteyen Dedektif Hodges ...

King'in tarzına göre farklı bir kitaptı Kim Bulduysa Onundur . Fakat adam muhteşem yazıyor.  Gerçekten hakkını vermek lazım bu kitabı da başarı ile yazıp biz okuyuculara sunuyor.  Benden tam not aldı yazar.  Mayıs ayında da serinin son kitabı Son Nöbet 'i okuyacağım .






Kim Bulduysa Onundur Kitabın Adı : Kim Bulduysa Onundur
Yazar : Stephen King
Yayınevi : Altın Kitaplar
Orjinal adı : Finders Keepers
Çevirmen : Mehmet Gürsel
Sayfa Sayısı : 432
Serisi : Bill Hodges Üçlemesi  #2

King, Sadist ve Medyum'da olduğu gibi, çılgınlığa kafadan bir dalış yaparak yazar-okur ilişkisinin sınırlarını zorluyor... Öykü yüksek performanslı bir araç gibi kimi zaman kükrüyor, kimi zaman mırıldanıyor, kimi zaman da fazlasıyla eğlendirici. Ayrıca en dikkatli okuyucuların bile gözünden kaçabilecek kadar sinsice, edebi eleştirilerle dalga geçebiliyor. "
-Kirkus Reviews-

İnzivaya çekilmiş ünlü bir yazar; intikam duygusuyla dolu saplantılı ve öfkeli bir okur; soğukkanlı bir cinayetin ardından yıllarca gömülü kalmış, içi hazine değerinde onlarca defterle dolu bir bavul. Hazineyi kim bulacak? Dahası, ona sahip olmak cehennemin kapılarını açmaksa eğer, bu ateşte kim yanacak? Stephen King'den, yazarlığın gücüne ve edebiyatın bir hayatı nasıl değiştirebileceğine dair sarsıcı bir roman.




Stephen King Kimdir?

Stephen King Stephen Edwin King, 21 Eylül 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Maine eyaletindeki Portland şehrinde dünyaya geldi.1970 yılında Maine Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi’ne girdi. Kendisi gibi bir yazar olan Tabitha Spruce ile evlendi ve üç çocukları oldu.

Psişik güçlere sahip bir kızı anlattığı ilk romanı Göz (Carrie), 1974 yılında yayımlandı ve büyük başarı elde etti. King, bu başarıyla birlikte kendini tamamen yazmaya adadı. Göz’ün getirdiği başarı, Stephen King’i korku öyküleri dalında zirveye taşıdı. Ardından okuyucular tarafından çok beğenilen diğer kitaplarını yazdı .

Edebiyatta olduğu kadar vizyonda da büyük başarı yakalayan ve övgüyle bahsedilen Stephen King filmleri arasında Yeşil Yol da bulunmaktadır. 1996 yılında yayımlanan eserin Hollywood uyarlamasında Tom Hanks’in etkileyici oyunculuğunu görürürüz. Ayrıca Johnny Depp’in başrolünde oynadığı Gizli Pencere filmi, bir Stephen King uyarlamasıdır. John F. Kennedy süikastini konu aldığı 11/22/63 adlı romanı sinemaya uyarlanan eserleri arasına çoktan girdi bile.
Stephen King kitapları gibi filmlerinde de sayısız ödül kazanmıştır. Hikayelerindeki korku temalarını ve fantastik ögeleri mevcut toplumsal sorunlara ve insan psikolojisine dayandırarak anlatır ve yazarın başarısı bu temaları harmanlama konusundaki üstün yeteneğinden kaynaklanır.




Yazarın Okuduğum Kitapları :

* Kurt adamın Döngüsü 

* Tom Gordon'a Aşık Olan Kız

* Yüzyılın Fırtınası

* Rüyalar ve Karabasanlar 1-2-3

* Ruhlar Dükkanı

* Çılgınlığın Ötesi

* Christine

* Falcı

* Rüya Avcısı

* Doktor Uyku

* Tılsım

* Bay Mercedes

* Kim Bulduysa Onundur 

* Son Nöbet 

* Gwendy'nin Düğme Kutusu 


                                                     

7 yorum:

  1. Ne kadar da Stephen King hayranlığım olmasa da bu kitabı okursam favorim olacak gibi.

    YanıtlaSil
  2. King,son yazdığı kitaplarında klasik çizgisinin dışına çıkmaya başladı.

    YanıtlaSil
  3. Stephen King den bu kadar çok kitap okumuş birisinin bloğuna ben bu yazardan hiç kitap okumadım dersem, ilk kitap olarak tavsiyeniz ne olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz klasik olacak ancak Hayvan Mezarlığı diyorum ☺ Kesinlikle övgüyü sonuna kadar hak ediyor kitap .

      Sil
    2. 44 tane S.King kitabı okumuş biri olarak bende yardımcı olayım.Başlangıç olarak KEMİK TORBASI yada YARATIK kitaplarını okuyabilirsiniz.

      Sil
  4. Çok güzel bir tanıtım olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Brrr Stephen King okunur okunur 😬😬😬

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.