Bir kişiye güven duyduğumuzda aslında savunmasız kalmayı da göze alırız. Bu bir risktir ve risk almayı seçeriz.
- James Davis -
Son zamanlarda çevremde gördüğüm en büyük sorunlardan bir tanesi de iletişim kopukluğu. Bu soruna filmlerde ve kitaplarda da sıkça rastlamak mümkün. Gerçek hayattan beslenen kurgularda da tabii ki gerçek hayattaki sorunları görmek şaşırtmıyor.
Son birkaç senedir benim en çok şikayet ettiğim konudur iletişim sorunları. Karşımızdaki ile konuşamamak. Konuşamamak derken yanlış anlaşılmasın. Konuşuyoruz konuşmasına da bu verimli bir iletişim olmuyor. Çünkü benim dikkat ettiğim ve en çok rahatsızlık duyduğum konu karşımdaki insanın dinlememesi. Siz belki de dertleşmek istiyorsunuz ya da sizin için önemli bir şeyi söylüyorsunuz fakat karşınızdaki siz konuşurken dönüp başka bir şeyle ilgileniyor ya da başka bir konudan söz etmeye başlıyor. Ya da daha farklı bir şekilde karşılık görüyorsunuz. Sizin söylediğinizi algılamıyor kendi beyninden süzgeçten geçirerek sadece algılamak istediğini algılıyor. Siz dağ diyorsunuz o samanlık anlıyor. Boşuna dememişler sizin anlattığınız karşıdakinin anladığı kadardır diye.
İşte bu tür konulardan şikayetlerimin iyice arttığı bir dönemde yolum " Varsa Yoksa İletişim " kitabı ile kesişti. " İkna Mühendisliği " kitabının yazarı Başak Tecer'in kaleminden çıkan kitap Remzi Kitabevi tarafından Mart 2019 'da yayımlandı .
Kurgu kitapları yazıya döküp düşünceleri paylaşmak nispeten daha kolay. Kişisel gelişim kategorisine giren kitaplar hakkında yazı yazmak daha zor . Varsa Yoksa İletişim kitabı için söyleyeyim o kadar çok altını çizdiğim ,üzerinde düşündüğüm bölüm oldu ki onların hepsini burada yazamam. Yazmaya kalksam bu düşüncelerden de kısa bir kitap olur.
Lise ve üniversite yıllarımda bolca iletişim kitabı okumuştum. Nedeni bu konuya çok ilgi duymam değil kişiler arası ilişkiler , psikoloji , psikiyatri dersleri için kaynak olması amacıyla idi. Hocamızın " feedback " diye sınıfta çınlayan sesi hala kulaklarımda :)) Geri bildirim demiyorum çünkü hocamızın ağzından geri bildirim kelimesinin çıktığını hiç duymadım. Sürekli FEEDBACK kelimesini kullanırdı. O yıllarda sürekli bu konularda kitap okuyunca yıllar içerisinde bu kadar yeter deyip iletişim üzerine daha farklı olan kaynaklardan uzak durduğumu itiraf ediyorum .Varsa Yoksa İletişim'i okumaya başladığım zaman fark ettiğim bir nokta da bilginin belirli aralıkla tekrarlandığı zaman pekiştirildiğidir ve benim de bu konuyu tekrar etmeye ihtiyacım olduğuydu.
İletişimi doğal ve etkili hale getiren , sıcak ve samimi kılan , ruhtur...
Başak Tecer'in sade ve kolay anlaşılır tarzı ile kitap çok rahat okunuyor. Kitabı daha iyi özümseyebilmek adına ben ara vere vere okudum. Kişisel gelişim kitaplarını sıkıcı olarak düşünenler için bir dipnot olarak belirteyim Başak Tecer'in anlatım tarzı eğlenceli. Sıkılmadan sohbet eder gibi ilerliyor kitap. Arada verilen özlü sözler , gerçek hayattan ve kendi hayatından örnekler ile çeşitleniyor kitap. Konunun sonundaki alıştırma bölümlerinde ise kendinizi değerlendirmenize olanak sağlıyor.
Dört bölümden oluşuyor kitap . Birinci bölümde iletişimin ve ilişki yönetiminin temel dinamiklerini kaleme almış yazar. Bu bölümde iletişime giriş yapıyor ; iletişim nedir , güven , iletişim ve ilişki arasındaki ilişkileri okuyoruz.
Kendimizi etkin bir şekilde ifade edemiyorsak ne kadar bildiğimizin , o konuda ne kadar iyi olduğumuzun bir önemi yok .
İkinci bölüm ise kendini tanımak . Hepimiz kendimizi tanıdığımızı düşünürüz. Acaba ne kadar tanıyoruz ya da tanıyor muyuz? Yazar bu bölümde kimliğimiz nasıl oluşur , ön yargılarımız , akıl okuma -ki bir çok insanın bunu yaptığına şahit oldum. - , mutluluk , öfke gibi duygular ve duygu yönetimine yer veriyor .
Kimse sizin dalgalarla boğuşmanıza bakmaz , gemiyi limana getirip getirmediğinize bakar .
- Victor Hugo -
Üçüncü bölüm dinleme , algılama ve etkin ifade teknikleri üzerine. İşte benim şikayetçi olduğum konuların anlatıldığı bölüm de bu . Dinleme yetisini bir çok insanın kaybettiğini üzülerek fark ediyorum. Dinlemedikleri için de doğru algı oluşmuyor maalesef . Kişiler arası ilişkiler bozulduğu gibi insanlar da birbirlerinden uzaklaşmaya başlıyorlar.
Eğer dinlemekten çok konuşmaya ihtiyacımız olsaydı iki dilimiz ve bir kulağımız olurdu.
- Mark Twain -
Dördüncü bölüm de çatışma ve geri bildirim. Doğru bir iletişim için olmazsa olmazı geri bildirimdir. Peki bu geri bildirim nasıl olmalıdır , bunun iletişim ve ilişkiye etkisi nasıl olur bu bölümde öğreniriz.
İnsanların zekaları verdikleri yanıtlardan değil , sordukları sorulardan anlaşılır .
- Albert Einstein -
Bu konuda eğitim almış bir insan olarak ben kitabı çok bilgilendirici buldum. Unuttuğum ya da göz ardı ettiğim konuları sayın Başak Tezer tekrar hatırlatarak bazı konuların aslında ne kadar önemli olduğunu hatırlattı . İnsan sosyal bir canlıdır ve onun sosyalleşmesindeki en önemli unsur da doğru iletişimdir. Bu kitabı okumanızı ve kitaplığınızda yer vermenizi isterim. Kitabın sonundaki öneri kitaplar bölümünde de not aldığım harika kitaplara yer verilmiş. Kitaba denk gelirseniz bu bölümünü de incelemenizi tavsiye ederim.
Kitabın Adı : Varsa Yoksa İletişim
Yazar :Başak Tecer
Yayınevi : Remzi Kitapevi
Sayfa Sayısı :220
Hepimiz kendi iletişim biçimimizden çok emin olsak da, aslında çoğu zaman kendi mesajlarımızı sabote ediyor; dinlemeyi engelleyen duygusal tepkiler veriyor; dedikodu, eleştiri ve şikâyet arasındaki farkları bilmiyoruz.
Her yıl yüzlerce profesyonele iletişim eğitimi veren Başak Tecer, bu kitapta doğru iletişim kurma konusunda somut ve çarpıcı bilgileri, küçük dozlarda, gerçekçi ve samimi bir şekilde paylaşıyor.
Düşünce, duygu ve davranış arasındaki ilişkiyi kavramak, iletişim kazalarından uzak durmak, yazılı metinlerde ustalaşmak, beden dilinin sözsüz ipuçlarını yakalamak, çatışma yönetimini öğrenmek, dinlemenin kurallarını bilmek ve yaşanmış öykülerle “iletişimin ruhunu” anlayıp, eskimiş ezberlerini gözden geçirmek isteyen herkes için ...
Başak Tecer Kimdir ?
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra kariyerine 1989’da Boyner Grup’ta başlamış, ardından Sabah, Habertürk TV, Star TV ve Milliyet gazetesi olmak üzere, on sekiz yıl boyunca medya kuruluşlarında satış ve pazarlama görevi yaptı. Mısır ve Güney Afrika’da perakende ve turizm sektörlerinde deneyim kazandı.
2011 yılında Sabah gazetesi İnsan Kaynakları Eki’ndeki görevinden ayrılarak kendi işini kurdu ve Türkiye’de birçok farklı firmaya iletişim, ikna, performans yönetimi konularında eğitmenlik ve danışmanlık hizmeti verdi.
İngiltere’de Paul McKenna’da NLP Practioner (NLP Pratisyen) ve Master Practioner (NLP Uzman Pratisyen) ve Persuasion Enginering (İkna Mühendisliği) programlarını tamamladı ve yine merkezi Londra’da bulunan ILM Enstitüsü’nde (Institue of Leadership & Management) eğitimcinin eğitimi sertifikasını aldı.
“Pozitif Psikoloji” ve “Derin Demokrasi” konularına duyduğu merak, iletişim konusunda derinleşmesini sağladı ve koçluk eğitimleriyle öğrendiklerini sentez haline getirmeyi hedefledi.
2014 yılından bu yana düzenli olarak Harvard Business Review’de blog yazarlığı yapmaktadır. Hayat misyonunu öğrenme ve paylaşma olarak tanımlayan Tecer’in en büyük hayali ülkemizde çocuklara İngilizce öğretecek bir vakıf kurmaktır.
insan sosyal bir varlık ve varsa yoksa iletişim çok doğru bir seçim olmuş kitabın başlığı için. Şunu da ilave edelim, tüm canlılar doğru iletişim ister. Muhabbet kuşu bile doğru iletişim kurmayınca ele gelmez, hatta ısırır... Teşekkürler detaylı tanıtım için.
YanıtlaSilgüzel ve detaylı bir anlatım olmuş iletişim ama doğru iletişim dediği gibi çok önemli teşekkürler nilüfer hanım
YanıtlaSilKişisel gelişim türünü severim, eminim ben de birçok şeyin altını çizerdim senin gibi...
YanıtlaSilIletisimin inceliklerini ögrenmek önemli tabii ki 😉
YanıtlaSil