7/31/2014

# Franz Kafka # Kitap Yorumu # Milena'ya Mektuplar # Tutku Yayınevi

Milena'ya Mektuplar - Franz KAFKA

   
Milena'ya Mektuplar - Franz KAFKA


    Milena Jesenska 23 yaşında yetenekli bir kadındır. O dönemde 36 yaşında olan Kafka'nın eserlerini Çekçeye çeviriyordu. Tanışmaları da bu vesile ile olmuştur. Başlangıçta sadece iş amacı ile olan bu yazışmaları zamanla kişiselleşmiş ve aralarında bir bağ oluşmasına sebep olmuştur. Yazışmaların olduğu dönemde Milena evlidir. Bu durum birbirlerini sevmelerine engel olmamıştır. Kafka mektuplarında günlük hayatından, hastalığından ( Kafka verem hastasıdır. Milena da bu hastalıktan muzdariptir. ) , Milena'ya duyduğu sevgiden ve özlemden bahsetmektedir, Mektuplarından birisinde "  Kalbimde sen varsan her şeye katlanabilirim " demektedir. 1920-1924 yılları arasında yazışmaları sürmüştür. Bu süre zarfında sadece 3 kez yüz yüze görüşmüşlerdir. Milena'nın mektuplarının akıbeti tam olarak bilinmediği için kitapta sadece Kafka'nın mektuplarına yer verilmiş. Milena'nın duygularının yansımalarını Kafka'nın yanıtlarından biraz anlıyoruz. "Evet , haklısın onu seviyorum. Ama Franz seni de seviyorum . " dediğini yine Kafka'nın mektubundan anlıyoruz. Kitabı okurken bu sebeple bir yarım kalmışlık , eksiklik hissi oluşuyor. Kafka'nın kendi monoloğu gibi geliyor bazen. Bazı bölümlerde Milena'nın bir sorusuna cevap yazdığı için konuya tam olarak adapte olunmuyor. "Korku ile ilgili yazmaya söz verdiğin şey beni de biraz korkutuyor." gibi. Burada yazmaya söz verdiği şey ne anlayamıyoruz. Kitabın sonunda 3 Haziran 1924'te ölen Kafka için yazdığı anma yazısı ve Max Brod'a yazdığı mektuplar sayesinde az da olsa Milena'nın sesini duymuş oluyoruz.

Milena'ya Mektuplar - Franz KAFKA

    Bu kitabı okurken bir roman ya da bir hikaye olmadığını unutmamak gerekiyor. Bu bir insanın en içten duygularını dile getirdiği özel mektuplarıdır. Bu nedenle sürükleyicilik beklenmemelidir. Doğruyu söylemek gerekirse kitabın başlarında sıkılmadım dersen yalan olur. Yaklaşık 40-50 sayfa okuduktan sonra bu tek yönlü  mektuplar beni etkilemeye başladı. Bizden yaklaşık 90 yıl önce yaşamış bir insanın özel yaşamını , duygularını öğrenmek biraz tuhaf bir duygu....

Kitabın Adı :Milena'ya Mektuplar
Yazar :Franz Kafka
Yayınevi :Tutku  Yayınları
Orjinal adı :Briefe an Milena
Çevirmen : Derya Öztürk
Sayfa Sayısı :392

Kafka Prag'da tanıştığı gazeteci Milena'nın öykülerini Çekçe'ye çevirmesini ister. Kafka'nın bu isteği ilişkilerinin başlangıcı ve aralarındaki yazışmaların toplandığı "Milena'ya Mektuplar" adlı eserin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kafka'nın hayatının sonuna kadar süregelen ve bir roman havasında ortaya çıkan bu yazışmalar ümitsizliğin, çaresizliğin ve tıkanmışlığın tasvirine dönüşmüştür.

Kafka'nın de altını çizdiği gibi, "Mektup yazmak, hayaletlerin önünde soyunmak demektir, çünkü onlarda aç kurtlar gibi bunu bekler zaten. Yazıya dökülen öpücükler yerlerine ulaşamaz, hayaletler yolda yalayıp yutarlar onları."







Franz Kafka Kimdir ? 

Franz Kafka Yahudi asıllı Praglı yazar 3 Temmuz 1883 yılında doğdu. Liseden 1901 yılında mezun oldu ve ardından Prag’taki Karl-Ferdinand Üniversitesine girdi. Kafka, Hukuk tahsilli yazarlardan biriydi. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma gibi dönemin edebiyatında sıklıkla işlenen temalara ve konulara değindi. Despot bir babası vardı ve Kafka’nın babasıyla ilişkisinin etkileri eserlerine yansımaktaydı. Kafka, 3 Haziran 1924’te 40 yaşında öldüğünde ardında birkaç eser bıraktı. Bu eserlerden en çok bilinenleri Dava, Dönüşüm, Şato ve Milena’ya Mektuplar adlı eserleriydi.

Kafka, yakın arkadaşı Max Brod’a eserlerinin hepsini yakmasını vasiyet etti. Kafka’nın vasiyetini yerine getirmeyen Max Brod, Kafka’nın dünya edebiyatında önemli bir konuma gelmesini sağladı.


 Franz Kafka'nın Okuduğum Diğer Kitapları :

Milana'ya Mektuplar 

Aforizmalar



                                                            Kozmokitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.