7/17/2014

# Kitap Yorumu # Lori Schiller # Martı Yayınları # Sessiz Oda

Sessiz Oda - Lori Schiller

    Konusu hakkında bilgi sahibi olmadan, arka kapak yazısını okumadan sadece kapak resminden etkilenip aldığım nadir kitaplardan birisidir. Doğruyu söylemek gerekirse gerilim romanı olduğunu düşünerek almıştım ki bu konuda yanılmışım.
kozmokitap

   Kitabın yazarı olan Lori aynı zamanda kitabın baş kahramanı. Lori gerçek öyküsünü tedaviler sanrası hatırlayabildiği kadarıyla dile getirmiş. Hatırlayamadığı kısımlarda ise ailesi, arkadaşları ve doktorlar devreye giriyor. Lori sağlıklı bir genç kızken bir gün sesler duymaya başlar. Bu şizofrenin başlangıcıdır. Evet Lori bir şizofren hastasıdır ve bize bu hastalığı tanımamız, şizofren hastası olanların neler hissedebileceğini göstermek
için dili döndüğünce bir kitap hazırlamış. Bu hastalık sırasında nasıl bocaladığını, zaman zaman gerçeklerden kopup beyninin ürettiği seslere inandığını okuyoruz. Ailesinin bu durumdan nasıl etkilendiği, başlarda kabul etmekte zorlandıkları, bir ara böyle yaşamasındansa ölmesi daha iyidir diye düşünmeye başladıkları bir safhaya geldiklerini görüyoruz. Sürekli yanında olup destek olan arkadaşları gözlemci olarak Lori'nin davranışlarındaki değişimleri bize aktarıyorlar. Doktorları ise başından sonuna kadar tedaviyi , gelişimi hakkında bilgi veriyorlar. Onyedi yaşında hastalanan Lori üniversite bitinceye kadar hastalığını bastırmayı başarır. Etrafından gizler. Çalışma hayatına geçince intihar tabloya eklenir ve profesyonel anlamda tedavi altına alınır. Lori'nin bu kitapta bize verdiği mesaj aile, çevre desteği , doktor tedavisi ne kadar iyi olursa olsun esas önemli olan hasta olduğunu kabul edip iyileşmeye karar vermedikten sonra tam anlamı ile iyileşilmediğidir.
    Basit bir dille yazılmış kitap okuyucuyu yormuyor. Konu aralarında kopukluklar olmasının nedeni yazarın elektroşok sanrası hafızasının bir bölümünün silinmiş olması ve hatırlayamaması. Şizofreni merak edenler, bu hastalığı yaşayanların neler hissettiğini öğrenmek isteyenler kitabı okuyabilirler. Dört dörtlük bu hastalığı ya da tedavisini anlatmıyor  kitap belirteyim. Bu sadece Lori'nin yaşadıkları.
   
 Sessiz Oda
The Quiet Room
Lori Schiller
Çev.; Elif Kadıoğlu
Martı Yayınları
463 sf.

kozmokitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.