10/23/2014

# Kitap Yorumu # Leila Meacham # Pegasus Yayınları

Güller - Leila Meacham

kozmokitap


En büyük pişmanlığınız aşk olsun...

Muhteşem bir kitap daha bitti. Okuduktan donra etkisinden kurtulamadığım bir kitap oldu Güller. Rüzgar gibi geçti tadında harika bir kitap. Bana hissettirdiklerini toparlamak ve yazıya dökmek gerçekten zor oldu.  Bazı hislerin karşılığı maalesef kelimelerle ifade edilemiyor. En çok sevdiğim kitaplar arasında Top 10 listeme girmiş bulunuyor kendileri.


    Teksaslı bir yazar olan Leila Meacham  80'li yıllarda romans türünde yazmaya başlamış. Yazdıklarını yayınlatmayı düşünmeyen yazar 3. kitabını yazdıktan sonra bu tutkudan vazgeçemeyeceğini anlar ve okuyucu ile buluşur. Bu kararı vererek çok iyi yapmış yazar ve okuyucuyu bu güzel kitaplardan esirgememiş.

   Oldukça duygu yüklü olan Güller , üç farklı kişinin bakış açısı sayesinde olayları tüm yönü ile gözlerimizin önüne sermiş. Yaklaşık seksen yıllık bir öykü. Birbirlerine kavuşamayan aşıklar, aralarında tüm yaşananlara rağmen dost kalmayı başaranlar ve tarihin başka bir nesilde tekerrür etmesi...

     Teksas'a farklı yerlerden gelip yerleşen üç ailenin birbirlerine bağlanan, aşk , acı, dram ve dostluk dolu öyküsünü okuyacağız Güller'de. Toliver, DuMont ve Warwick'ler Howbutker kasabasını kuran üç zengin ailedir. Toliver'lar çiftçilikle, Warwick'ler kerestecilikle ve DuMont'lar ise manifaturacılıkile uğraşmaya karar verirler. York'lu Warwickler bahçelerinde sadece kırmızı güller yetiştirirlerken, Toliverlar ise Lancester'ın   sembolü olan kırmızı gül ekerlermiş. Howbutker kurulduktan sonra birlikte yaşamanın sembolü olarak bahçelerine kırmızı ve beyaz gülleri bir arada ekmişlerdir. Üstelik güllerin anlamı da vardır. Özür dilemek istediğiniz birisine kırmızı gül, affettiğinizi bildirmek için ise beyaz gül vermeye başlamışlar. Bence çok hoş bir davranış.
   Hikayemiz bir avukat bürosunda başlıyor. 85 yaşında olan ve çekiciliğini hala muhafaza eden Mary avukatı Amos'a vasiyetini değiştirdiğini bildirir fakat sebebini açıklamaz. Evine dönen Mary verandasına oturur ve geçmişine bir yolculuğa başlar...

   İlk bölümü Mary'nin ağzından öğreniyoruz. Babasını genç yaşta kaybeden Mary'nin , babasının vasiyeti açıklandıktan sonra da anne ve ağabey'i ile olan ilişkisi de bir daha asla eskisi gibi olmaz. Çiftliğin bütün sorumluluğunu yüklenen Mary günün birisinde çok önemli bir karar vermek zorunda kalır. Verilen yanlış kararlar , yanlış anlaşmalar, gurur, inat hayatının yönünü değiştirecektir. Aşk mı önemli görev mi? Sevdiğiniz m, önemli gururunuz mu? Toprak mı aileniz mi? Bu soruların cevabı Mary'nin hayatını şekillendirecekdir.

    İkinci bölüm ise Percy'nin ağzından anlatılmış. Percy kim mi esas oğlan. Yaklaşık 90 yaşında olmasına rağmen oldukça karizmatik ve çekici. Olayları Percy'nin gözünden , onun perspektifinden görüyoruz. Onun da geçmişe yönelik pişmanlıklarını , hayatı boyunca tek bir kadını nasıl sevdiğini, çektiği acıları okuyoruz.

    Rachel'in hikayesi ise sonuncu hikayemiz. Rachel Mary'nin yeğeni. Vasiyet değişmesi sonucu hayal kırıklığına uğrayan Rachel ne yapacağını bilmemektedir. Hüsrana uğramış ruh hali sonucu sevdiği adamı bile gözardı ederek yanlış kararlar vermek üzeredir. Geçmişte yapılan hatalar , gelecekteki iki gencin yaşamını da mı etkileyecektir ? Okuyup göreceğiz.

Sonuç olarak sıkılmadan büyük bir ilgiyle okuduğum bir kitap oldu Güller. Tavsiye edilir.

   Sevdiği adamı ait olan yanı, ruhunun gözden uzak bir köşesine çekilmiş yaralı bir hayvan gibi can çekişerek ölmeyi bekliyordu.
Önemli olan toprak değil, topraktan alınan derslerdir.
....zamanın tek güzel yanı  kötü hatıraları hafızadan silmesi....

 Sevgilerle ♥ ♥♥
                         

Güller
Roses
Leila Meacham
Pegasus
Çeviri: Melek Aslı Öztürk
720 sf



2 yorum:

  1. Kapağından dolayı yorumunu çok merak etmiştim bu kitabın. Top 10'a girdi madem benim de listemde o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kadar seveceğini umarım, ben çok sevdim fakat kitabı okuyanların bir kısmı kitabı gereksiz uzatıldığını düşünmüşler. Sen okuduğun zaman yorumunu bekliyorum. Sevgiler:))

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.