3/13/2015

# İroni # kapitalizm # Kitap Yorumu # Koridor Yayınları

İroni - Max Barry

Max Barry


    Kapak resmi ile ilgimi  çeken kitap konusu ile de beni cezbetti. Kitaplığımı gözden geçirirken gözüme ilişti ve sizlere bu kitaptan bahsetmediğimi hatırladım. Çok sevdiğim ve kitaplığımın demirbaşları arasına koyduğum bu kitaptan bahsetmez isem olmazdı. Bu kitabı daha önce okuyanlardan duyduğum kadarı ile benim gibi çok sevenler olduğu gibi kitabı hiç sevmeyenler , okudukları zamanı boşa geçen zaman olarak niteyenler de var. 


   Ben bayılanlar tarafındayım. Kitap bir kere konusundaki farklılık ile benim ilgimi çekti ve tavsiye ettiğim ve bu kitabı okuyan kimseler de çok sevdiler.

     Kitap kapitalizmin geleceğine taşlamalar içeriyor. Bir dünya düşünün ki her kurumun özelleştiği dönemde devlet de özelleşiyor. İnsanların kendilerine ait soy isimleri yoktur. Çalıştıkları kurumların isimleri soyismleri olarak geçiyor. Örneğin devlette çalışıyorsanız soyisminiz de devlet oluyor. Kitapta yer alan kurumlar da hayal ürünü değiller. Demek istediğim konu kurgu olsa da yer alan özel sektörlere gerçek isimler verilmiş. 

   Kitabımız bu şirketler dünyasında geçiyor ve baş kahramanımız kapakta da resmi olan gözünde barkod dövmesi olan devlet ajanı Jennifer Devlet. Gittikçe tüketim toplumuna dönüştüğümüz günümüzde sisteme ve sistemin geleceğine iyi bir taşlama olmuş bana göre kitap. İlk sayfadan itibaren elimden bırakamadığım kitap anlatımı ile oldukça sade ve hoş bir roman olmuş. 

    Vergi kaldırılmış, devlet özelleştirilmiş, çalışanlar şirketlerinin isimlerini soyadı olarak almaya başlamışlardır. Bu yeni cesur şirket dünyasında elinizde bir platinyum kredi kartı yoksa işiniz zordur.
   Satın alma görevlisi Hack Nike da bunu kısa süre içinde öğrenecektir. 2.500 dolarlık spor ayakkabıları almaya çalışan kalabalığa, şirketin tanıtımı için ateş açması istenince, barkod dövmeli gözüyle efsaneleşen ajan Jennifer Devletin harekete geçmesine neden olur. Bir yandan büyük baskı altında, çocuğunu babasız büyütmeye çalışan, diğer yandan da şirketleri denetlemeyi sürdüren Devlet ajanı Jenniferın suçla savaşabilmesi için öncelikle gerekli ödeneği bulması gerekmektedir. En düşük bütçeyle de olsa elinden geleni yapmaya mecburdur.
    Küreselleşme ve pazarlama yöntemleri üzerine zeka dolu taşlamalarla dolu, çarpıcı bir eser.


İroni
Max Barry
Koridor Yayıncılık
Çeviri: Ender Nail
415 sf. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.