3/11/2015

# Haikular # Kitap Yorumu # Mustafa Köz # Yıldız Değirmeni

Yıldız Değirmeni - Mustafa Köz

Mustafa Köz

    Yıldız Değirmeni Bir şiir kitabı. Fakat bildiğiniz ya da çoğumuzun alışık olduğu türden bir şiir kitabı değil. İçerisinde Haikular var. Nedir bu haiku? önce size bu konudan biraz bahsetmek istiyorum.

   Haiku japoncadan gelen bir kelime.Bu kelime Türkçeye  eğlenceli mısra olarak çevrilmiş. JAponların geleneksel bir şiir türü ve en kısa şiir türü sayıldığı söyleniyor vikipedide. Haiku genelde üç mısra halinde yazılır ve 5-7-5 ölçüsündedir. Doğadan ilham alırlar. Duygular genelde belirtilmez bu türde. Gerçek tüm çıplaklığı ile göz önündedir. 


    Yazar kitabın başında haiku ve hissettiklerini çok güzel anlatmış.

Sesler, renkler, kokular, görüntüler " boş doğa" da çırçıplaktır. Her şair, onlara kendi sözcükleriyle giysiler diker. Kimi görüntüler, sözcüklerle örtündükçe kimileri de onlardan arınır. Geriye ise yine görüntüler kalır. Birkaç yalın sözcükle yeryüzü yeniden yaratılabilir.
   Haiku, işte o sessiz , taze sözcüklerin uğuldayan gölgeleridir. Bu gölgeler ve sözcükler, William Blake'in " sonsuzluğun gün ışığı" dediği şeyin içinde bu ışık için yeniden yan yana geldi.
   Öyleyse şimdi elimizde beş mevsimimiz var.
İlkyaz
yaz
güz
kış
ve sonsuzluk...
Bu benim okuduğum ikinci Haikular kitabım oldu. Biz kızım ile birlikte bu şiir türünü çok eğlenceli bulduk. Aramızda bazen haikular tarzında atışmalar bile yapıyoruz. Bilinen bizim sazı elinde aşık atışmalarını biz kızımla hikular atışmaları yaptık , çok da eğleniyoruz. Siz de daha önce tanışmadıysanız bu şiir türü ile tanışmanız için iyi bir fırsat olabilir. 
  
 Kitaptan birkaç şiir:

 Tuttuğu ne ki
iki avuç gökyüzü
dul örümceğin
*****
Çığırtkan karga
bağırsan çağırsan da
gelecek ilkyaz
****
Öyle ayaz ki
kuzineye koşuyor
tahta at bile.
*****
Çimen kokusu
yara kabuğu gibi
sarmış havayı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.