10/26/2015

# Jose Saramago # Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu

İsa'ya Göre İncil - Jose Saramago

İsa'ya Göre İncil

  Dili ve anlatımını çok sevdiğim bir yazar olan Saramago'nun kitaplarını aldıkça ya da elime geçtikçe okumaya gayret ediyorum. Kitaba başlandığım andan itibaren konunun içine sürükleniyorum ve kitabı bitesiye kadar elimden bırakamıyorum. 

   Saramago'nun İsa'ya Göre İncil kitabı ise ayrı bir ilgimi çekmişti. Bu kitap yüzünden ülkesinden sürüldüğünü ve kalan ömrünü başka bir yerde geçirmek zorunda olduğunu öğrenince kitaba ilgim daha bir arttı. Bir adamı ülkesinden sürdürecek kadar etkili kitap nasılmış merak ettim:))

  İsa'ya Göre İncil'de İsa'nın hayatını kendi bakış açısı ile kaleme almış yazar. Kitabın neredeyse 3/4 ünü İsa'nın doğumu, çocukluğu ve ilk gençliği doldurmuş. Mucizeleri, peygamberliği ve ölümüne kadar olan bölüm ise hızlandırılmış olarak yazılmış. 
İsa'ya Göre İncil

   Kendi halinde yaşayan Meryem ve Yusuf'un oğludur İsa. Yusuf marangozluk yapar, meryem ise daha yaşı küçük olmasına rağmen örücülük yaparak ev geçimine yardımcı olur. Bir gece kapılarını çalan bir dilenci sayesinde hamile olduğunu öğrenir . Bu dilenci kitap boyunca çeşitli kılıklarda karşılarına çıkacaktır. Hatta İsa'ya çobanlığı öğreten kişi de budur.
Kadının karnı şişmeden çok önce, yeni can gözlerinde parlar.
İsa'ya Göre İncil

   Bizim öğrendiğimiz , Hristiyanların'da kendi kaynaklarında gördüğü İsa ve yaşamından bambaşka bir İsa ile karşılaşıyoruz kitapta. Babasının kabuslarını miras alan, annesi ve kardeşleri ile yolları ayrılan, aşık olan bir İsa. 
İster güvercin olsun ister kuzu, isterse başka bir yaratık, bu dünyada kurban edilecek masumlar olduğu sürece saflık da olacaktır.
    Dönemin özelliği mi yoksa Saramago'nun görüşü mü  bilemiyorum kadınların hep geri planda olması, fikir beyan etmeye haklarının olmaması hoşuma gitmeyen bir durumdu. Durum böyle olunca da bana göre pasif bir Meryem ile karşı karşıya kalıyoruz.

   Saramago'nun usta anlatımı ile farklı bir İsa ve hayatını okumak istiyorsanız bu kitabı kaçırmayın derim.


İsa'ya Göre İncilKitabın Adı: İsa'ya Göre İncil
Yazar: Jose Saramago
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Orjinal adı: O Evangelho segundo Jesus Cristo
Çevirmen:E. Efe Çakmak
Sayfa Sayısı: 388

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi José Saramago, tartışmalara yol açan romanı İsa'ya Göre İncil'de İsa'nın yaşamını ve Hıristiyanlığın hikâyesini kutsal kitaplardaki kronolojiye sadık kalarak, ancak farklı bir bakış açısıyla anlatıyor. Anne rahmine düşmesinden başlayarak bir çocuk, bir genç olarak zayıflıklarını, öfkelerini, heyecanlarını, kararsızlıklarını ve Mecdelli Meryemle olan aşk ilişkisini romanına yansıtırken İsayı, Tanrının oğlu ve bir peygamberden ziyade insan olarak gösteriyor. İsa'nın ve Tanrının üzerindeki kutsallık örtüsünü kaldırıyor ve böylelikle soru sormanın, sorgulamanın önünü açıyor. Din ve inanç adına yapılan şiddet dolu eylemlerle karanlık bir mesel; şaşırtıcı zenginlikleriyle ve derinlikleriyle dünyevi bir İncil olan bu roman, Saramagonun ülkesini terk etmesine yol açmıştı.

 İsa'ya Göre İncil Hakkında Övgüler:

"Orijinal, vahşi ve çok güzel bir kitap. "
                                                   John Butt, Times Literary Supplement

" Yazarın en iyi kitabı... Saramagonun romanı, insanlığın ıstırabına karşı yoğun bir şefkatle dolu, olağanüstü, dokunaklı, inanışlara ters düşen bir anlatı. "
                                                   James Wood, New Republic

" Vahşi bir zekâyla, yumuşak bir tutkuyla ve şiirsellikle aydınlatılmış."   
                                                  Los Angeles Times Book Review


Jose Saramago Kimdir?
   
Jose Saramago   Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazardır.

 Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.

Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi.

1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah Ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı.

Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'ü kazandı.

Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir.Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.


Okuduğum diğer Jose Saramago kitapları:

 Bilinmeyen Adanın Öyküsü

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş

Kabil 



                                                                  

2 yorum:

  1. Saramago, benim de en sevdiğim yazarlar arasında. Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş sırada şu an elimde, bu kitabını da en kısa zamanda okumayı düşünüyorum. Teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölüm Bir varmış bir yokmuş kitabı da farklı bir bakış açısı ile yazılmış güzel bir kitap. Sizin yorumunuzu da merakla bekliyorum

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.