Farklı birçok türde ve farklı yazarlara kitap okurum fakat benim için vazgeçilmez olan birkaç tane yazar vardır. Bunlardan bir tanesi de Jose Saramago'dur. Yazarın kitaplarını ilk okumaya başladığında yazım tarzı tuhaf gelmişti. Daha önce Saramago okumamaış olanlar için belirteyim : Yazarın kitaplarında paragraf bulunmaz . Konuşma bölümlerini ayırmaz ve pek çok noktalama işaretlerini de es geçer. Bu farklı tarz ilk okumaya başlandığında okuyucuya tuhaf gelir. Fakat okumaya devam ettikçe yazar öyle bir bağlar ki okuyucuyu kitabı bırakamazsınız. İşte benim için de böyle oldu.
Saramago'nun ölümünden önce yazdığı son romandır Kabil. Yayımlandığı ülkelerde pekçok tartışmalara sebep olmuş bir kitaptır. Kazarın mizahi dilini ve din konularına nasıl yaklaştığını bildiğimden bu tepki bana tuhaf gelmedi aksine bu kitabı okumak için büyük bir istek uyandırdı.
Kitabın isminden de anlaşıldığı gibi kitapta Kabil anlatılıyor. Tarihteki ilk katil, kardeş katili Kabil. Kabil'in öyküsünü anlatmak için yazar cennetteki Adem ve Havva ile anlatmaya başlıyor. Kitap boyunca da Tantıdan efendi olarak bahsediyor. Yasak elmayı Yiyen Adem ve Havva efendi tarafından cenntten kovulurlar. Adem ve Havva aslında elmayı yemeden önce de çıplak olduklarının farkındadırlar ve cinselliği keşfetmiştirler.
Cennetten kovulan Adem ve Havva yeryüzüne gelince bildiğimiz tarihten farklı olarak başka insanlar hatta kervanlar olduğunu öğreniyoruz. Yazar kutsal kitaplarda geçen hikayeleri kendisine göre ele alıp kara mizah etkeyerek bir kurgu oluşturmuş. Adem ve Havva'nın iki oğlu da büyümüştür ve Habil hayvancılık ile Kabil ise çiftçilik ile ilgilenmektedir. Kabil, efendinin tavırları ve Habil'in hareketlerine dayanamaz ve kardeşini öldürür. Bu ölüm sonucunda yanında beliren efendi ile girdiği diyaloglar ilginçtir. Hatta kitabın tamamında KAbil'in efendi ile diyalogları ilginçtir. Ona karşı gelebilen , onun hatakı olduğunu görstermeye çalışan bir Kabil var karşımızda. Kabil cinayetin cezası olarak sürgün ve gezginliğe mahkum edilir. Bu gezginlik sırasında zamanda bir ileri bir geri giderek bizlerin de bildiği olaylara tanıklık eder, bazen de birebir olaya karışır: Sodom ve gomore'nin yıkılışı, Lut ve ailesinin kurtarılması, Eyüp'ün hastalığı, Nuh Tufanı...
Yazar okuduğu kutsal kitap hikayelerindekhikayelerde aslında efendinin tutarsız kararlar verdiği, yıkımdan hoşlandığı gibi mesajlar vererek okuyucunu aklına soru işaretleri bırakmayı hedeflemiş ya da kendi soru işaretlerini herkesle paylaşmış bu kitapta. Bu kitap bir kurgu olarak oldukça başarılı . Özellikle de kitabın sonunda Kabil herkesi şaşırtıyor.
Saramago okumadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz derim:))
Kitabın Adı :Kabil
Yazar :Jose Saramago
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınevi
Orjinal adı :Caim
Çevirmen :Işık Ergüden
Sayfa Sayısı :152
José Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor.
Adem ile Havva'nın oğlu, kardeş katili, "sürgün ve gezgin" Kabil'le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit'in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekân kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru.
Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim'den Nuh'a, Adem ile Havva'dan Eyüb'e, Lilith'e kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar.
Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?
Jose Saramago'nun Okuduğum Diğer Kitapları:
Bilinmeyen bir Adanın Öyküsü
Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
İsa'ya Göre İncil
Benim de en sevdiğim yazarlar arasında Saramago, ve Kabil de okunacaklar listemde, teşekkürler paylaşım için.
YanıtlaSil