9/22/2016

# İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # Korku # Stefan Zweig

Korku - Stefan Zweig || Kitap Yorumu

Korku - Stefan Zweig

   
                  Belki insan en büyük utancı kendine en yakın hissettiklerine karşı duyar. 
       Bir Zweig kitabı daha okundu-bitti. Blogumu takip edenler bilir Zweig kitaplarını ne kadar çok sevdiğimi. Okuduğum ilk kitabı ile beni kendine bağlayan yazar her kitabı ile ne kadar haklı olduğumu kanıtladı. Anlatım tarzı , tahlilleri ve duyguları bize aksettirmesi o kadar başarılı ki bu başarısının sırrını yazarın kendisinin naif ruhu olduğuna inanıyorum. Duygusal bir insan olan Zweig etrafında olan olayları en ince ayrıntısına kadar , tüm ruh çalkantılarını ve karakterlerinin hissettiklerini birebir okuyucuya aksettirmeyi başarmış birisi. Hal böyle olunca Zweig'i sevmediğini söyleyen kimseye rastlamadım bugüne kadar.

Ah Zweig ah!... Nasıl bir yazarsın sen ?  Kalemini konuşturmuyor adeta coşturuyorsun yazarken.... Bir kadın , bir anne ve bir eş İrene .... İçine düştüğü , nasıl ve neden düştüğünü kendisinin bile anlayamadığı durumdan çıkmak için verdiği uğraş , ruhsal çalkantılar ve girdiği bunalım, sessiz çığlıklar o kadar güzel anlatılmış ki , İrene'nin hissettiklerini derinden hissetmemek ve bazı yerlerde ona kızmamak elde değil. Zweig olur da sevmemek mümkün olur mu ;))

Kitabın kapak tasarımı da konuyu o kadar özetlemiş ki !! İlk başta fark edilmeyen , belki ne anlama geldiği anlaşılmayan detaylar kitabı okuduktan sonra yerine oturuyor.

Kitabı okurken İrene'nin bunalıma girmesine sebep olan kadının kim oluğunu tahmin ettim ve yanılmadım. Eğer polisiye bir kitap olsaydı okumak eğlenceli olmazdı . Fakat Zweig yapıtlarında olaydan daha çok tahliller ve gelişme ön planda olduğu için kadının kimliği değil İrene'nin çalkantıları ve hisleri dikkatimi üzerine çekti. İnce bir kitap olmasına rağmen kendisinden daha kalın kitaplara göre etkileyiciliği daha fazlaydı kitabın.
İçinde hala acıyan bir yer vardı, ama iyi şeyler vaat eden bir acıydı bu , tamamen kapanmadan önce kabuk tutarken yanan yaralar gibi sıcak, ama yumuşacık bir acı.



Korku - Stefan Zweig
Kitabın Adı :Korku
Yazar :Stefan Zweig
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları,
Orjinal adı :Angst
Çevirmen : İlknur İgan
Sayfa Sayısı : 80


    Rahat ve korunaklı bir yaşam süren saygın bir kadın, sekiz yıllık evliliğinden sıkılmış, burjuva dünyasının kozasından çıkarak kendini genç bir piyanistin kollarına atmıştır. Ancak bu gizli ilişkiden haberdar olan bir şantajcının ansızın zuhur etmesiyle, hayatında yeni farkına vardığı bütün güzellikleri yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalır ve kahredici bir korkunun pençesine düşer. Korku insanı bilinçdışına itilmiş utanç verici deneyimlerden, bastırılmış pişmanlıklardan özgürleştirebilecek güçte bir yapıt.



Yazarın okuduğum diğer kitapları: 

Sabırsız YürekSatranç Amok Koşucusu & Sahaf Mendel bir kadının yaşamından yirmi dört saat


                                                                Kozmokitap

12 yorum:

  1. Yazarın bir kaç kitabını okudum ve hepsi birbirinden ayrı güzel. En sevdiğim BİLİNMEYEN KADININ MEKTUBU. tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinmeyen Kadının Mektubu bu ay okuyacağım kitaplar arasında. Teşekkür ederim:))

      Sil
  2. Merhaba.
    Hani yazınızın içinde demişsiniz ya" kitabı sevmeyen birine ratlamadım" diye...işte ben o sevmeyen daha doğrusu sevemeyen okuyucudanım. 3 kitabını okudum ama bir türlü olmadı, ilerlemedi sayfalar. Ama yarım bıraktım mı "hayır". 3 kitabını da okurken belki severim dedim ama cık olmadı....
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu benim için ilk oldu fakat her kitap herkese hitap eder mi hayır. Zevkler ve renkler farklıdır sonuçta . Sevgiler :))

      Sil
  3. Yasasin sanirim bunu kütüphanede gördüm. Ben simdi clarissa yi okuyorum zweig dan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirdiğin zaman yorumunu merak ediyorum :))

      Sil
  4. ben bunu okumadım ama listeye alayım hemen..

    YanıtlaSil
  5. iki tane okumuştum zıvayk ama tımams okunur hepsi eveet :)

    YanıtlaSil
  6. Son yazima bakabilir misiniz? Mimlendinizde

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.